VEČITO PITANJE Koliki bakšiš da damo, a da se ne obrukamo?
Svi konobari i šankeri će vam reći - bitna je dobra volja. Ostavljanje i malog bakšiša bolje je od neostavljanja.
- Najčešće je da se u srpskim lokalima, uz popijeni espreso konobaru ostavi 20, 30 dinara. Sve zavisi od dana i od gostiju. Nekad mi je bakšiš 150 dinara, nekad blizu 1000 - kaže konobar jednog zemunskog kafića.
To nas dovodi do pitanja: koliki bakšiš bi trebalo da ostavljamo u kafićima? Mnogi, iako znaju da je bakšiš ponekad osnova zarade ugostiteljskih radnika, pitaju: da li sam dužan da ostavim bakšiš? Neke zemlje, poput Austrije, napojnicu stavljaju na račun kao obaveznu stavku, dok je kod nas deo običajnog prava, i nije regulisan zakonskim normama.
Suma sumarum, najviše se za korektan iznos kada je bakšiš u pitanju pominje od 10 do 20 odsto od računa. Ipak, mnogi konobari u Srbiji posvedočiće vam da je u suštini najveći bakšiš koji dobiju od 150 do 200 dinara, i kad je račun malo veći.
- Nema pravila, ne znači da će neko ko je izašao na večeru sa društvom, i potrošio 5.000 dinara dati više od 150, 200 dinara. Obično i bude tako - kaže naš sagovornik. On se, priznaje, kao i sve njegove kolege, najviše raduje strancima.
- Sa njima je bakšiš obavezan, to pod broj 1. A najmanji bakšiš koji od njih dobijete je oko 5 evra. Doduše i potroše više od većine naših. Ima raznih ljudi, jednom je kolega dobio bakšiš od nekoliko evrocenti, i to od jednog biznismena.
Iako je bakšiš, kako mnogi smatraju, stvar opšte kulture, i na Zapadu uobičajena stvar, u Srbiji se ipak vrlo često konobar kažnjava nedavanjem bakšiša, ako smo nezadovoljni.
- Dajem bakšiš onda kada vidim da je usluga dobra i brza, a konobar ljubazan. Ipak, kada vidim da stalno leti oko mene, tako da ne mogu na miru da pričam sa prijateljima, namerno ne ostavim ništa. Bakšiš je ipak moj izbor - kaže M.A iz Beograda.
Kome dajemo bakšiš?
- konobar
- frizer
- dostavljač hrane
- taksista
- Ne dajte manje od 10 odsto računa!
- Davanje bilo kojeg iznosa za bakšiš bolje je od nedavanja!
Naplaćena usluga
U pojedinim zemljama, poput Italije, uslugu konobara plaćate kao posebnu stavku, i ona u restoranima iznosi najčešće 1 evro po osobi. Gost, naravno, može da ostavi dodatni bakšiš, ako je jako zadovoljan.
Uzalud čašćavate
U pojedinim restoranima, naročito velikih fast fud lanaca, "čašćavanje" radnika nema smisla, jer restoran zadržava sav bakšiš iz kase, i on ne ide radniku.