clear sky
21°C
08.09.2024.
Beograd
eur
117.0105
usd
105.2158
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ŠPANIJA JE ŠAMPION EVROPE! Englezi drugi put uzastupno PORAŽENI u finalu

14.07.2024. 19:47
Piše:
Fudbaleri Španije
Fudbaleri Španije / Izvor: Tanjug/AP/Manu Fernandez

Fudbaleri Španije su u Berlinu u finalu Evropskog prvenstva savladali selekciju Engleske sa 2:1, za četvrtu titulu evropskog šampiona.

Pravi fudbalski „rat“ vodio se u prvih 45 minuta finala Evropskog prvenstva u Berlinu.

Englezi i Španci su zauzeli očekivane startne pozicije na „Olimpijskom stadionu“. Ekipa selektora Gereta Sautgejta prepustila je posed lopte protivniku, stala u blok i čekala svoju priliku iz kontranapada, dok su Španci imali inicijativu, mnogo vremena proveli na polovini rivala, ali nisu stvorili priliku.


EURO 2024, FINALE

ŠPANIJA - ENGLESKA 2:1 (0:0)

Strelci: 47' N. Vilijams, 73' K. Palmer, 86' Ojarzabal

Stadion: Olimpijski stadion, Berlin (Nemačka)

Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska).

Španija (4-3-3): Unai Simon - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja - Rodri, Olmo, Ruiz - Jamal, Morata, Zabal (67'), Vilijams.

Engleska (3-4-2-1): Pikford - Voker, Stouns, Guehi - Saka, Mejnu, Rajs, Šo - Foden, Belingem - Kejn, Votkins (61')

Koncentirani su De la Fuenteovi izabranici bili na napade po levoj napadačkoj strani gde je dejstvovao Vilijams, a prvu dobru situaciju stvorili su u 12. minutu kada je krilnog fudbalera u poslednjem trenutku izblokirao odlučni Stons.

Nije trebalo puno vremena Englezima da uzvrate preko agilnog Vokera, koji je iznudio korner posle koga se ništa značajno nije desilo.

Bili su Englezi odlični u igri bez lopte, ali sa njom nisu baš blistali. Posle grešaka Rajsa i Fodena Španci su mogli da profitiraju, ali se to nije dogodilo.

Prvu i jedinu šansu u prvom poluvremenu imala je Engleska u prvom minutu sudijske nadoknade. Rajs je centrirao iz slobodnog udarca, a Foden šutirao na gol Simona, kome nije bilo preteško da zaustavi njegov udarac.

Već na startu drugog poluvremena važna izmena u selekciji Španije. De la Fuente je iz igre izveo možda i svog najvažnijeg igrača Rodrija, verovatno zbog povrede, a umesto njega u igru uveo Martina Zubimendija.

Posle dva minuta igre u drugom poluvremenu Španija je povela. Karvahal je sjajno proigrao Jamala na desnoj strani, najmlađi fudbaler u istoriji Evropskih prvenstava ušao u sredini i pronašao Nika Vilijamsa na drugoj strani, a on preciznim udarcem u dalji ugao matirao nemoćnog Pikforda.

Imali su Španci ogromnu priliku da zadaju novi udarac Engleskoj. Strelac gola Vilijams proigrao je Olma, a on bio neprecizan iz izgledne situacije. 

Pravio je Jamal dar-mar po desnom krilu, namestio zicer Morati, ali je kapiten Španije Morata loše reagovao u odličnoj prilici. Nedugo zatim šut je ponovo oprobao Vilijams.

Posle časa igre selektor „gordog albiona“ Sautgejt iz igre je izveo kapitena i najboljeg strelac u istoriji Harija Kejna, a na teren poslao Olija Votkinsa, strelca pobedonosnog pogotka u polufinalu protiv Holandije.

Ova izmena unela je energiju među Engleze. Belingem se sjajno okrenuo i snažno šutirao u 64. minutu, a lopta završila pored stative Simonovog gola.

Malo, baš  malo, je potrebno Jamalu koji je u 68. minutu umakao Šou i šutirao, a Pikford paradom poslao loptu u korner.

Izmenio je i De la Fuente svog kapitena. Umesto Morate u igru je 20 minuta pre kraja ušao Mikel Ojarzabal. Nekoliko trenutaka kasnije Sautgejt je ponovo menjao. Izveo je iz igre Meinua, a na teren posleo Kola Palmera.

I ponovo je Sautgejt znao šta radi. Upravo je Palmer tri minuta kasnije Engleska izjednačila i to golom Palmera. Saka je pokrenuo akciju po desnoj strani, poslao loptu u sredinu ka Belingemu, a ovaj odložio Palmeru koji je velemajstorskim udarcem zatresao mrežu Simona.

Mogla je Španija da zada završni udarac osam minuta pre kraja. Španci su izveli jedan od najlepših napada na meču i doturili loptu do Jamala koji je šutirao, a Pikford izvanredno odbranio i sačuvao Englesku.

Bila je odlična Sautgejtova izmena, ali je De la Fuenteova bila vredna pehara. Kukurelja je uputio centaršut po zemlji sa leve strane, a Mikel Ojarzabal umakao odbrani Engleza i postigao najvaredniji gol na šampionatu, četiri minuta pre kraja utakmice.

Ogromne, najbolje moguće prilike Englezi su imali posle kornera u 90. minutu. Prvo je Simon udbranio udarac Rajsa, a zatim i Olmo u velikom stilu sačuvao gol Španaca posle šuta Gueija.

Špancima je ovo četvrta titula prvaka Evrope, dok će Englezi na nju morati još da sačkeju.

 

 

90+4

KRAJ MEČA!!!

Španija je ŠPAMPION EVROPE! Četvrti put u istoriji se penju na vrh "starog kontinenta"! Engleska iz drugog vezanog finala EURA izlazi kao gubitnik.  

90. Minut

POČINJE NADOKNADA!

Igraće se još ČETIRI MINUTA u finalu prvenstva Evrope!

90. Minut

OLMO SA GOL LINIJE!!!

Palmer je glavom uputio udarac nakon kornera, odbranio je Simon lopta se odbila do Belingema koje je glavom tukao kao golu ali je sa gol linije loptu izbacio Dani Olmo!

86. Minut

GOOOL!!!

Kukurelja je snajnim centaršutom pronašao Zabala, koji je bio brži pred petercem Pikforda, uklizao i loptu prosledio u mrežu za 2:1. Veliko vođstvo za "crvenu furiju" u poslednjim minutima finala Evropskog prvenstva!

80. Minut

PIKFORD SKIDA ZICER!!!

Olmo je kroz sjajan dribling probio i našao se sam pred golmanom Engleske, ostavio je loptu za Jamala koji je snažno šutirao, ali je Pikford odlično reagovao i ponovo skinuo "zicer" mladog Jamala!

73. Minut

GOOOL!!!

Brza kontra Engleza dovela je do prodora Sake po levoj strani, uposlio je Belingema koji je lopti na nekih 20 metara od gola šalje ga Palmeri koji je "raspalio" po njoj i matirao nemoćnog Simona za 1:1. Finale sada postaje sve zanimljivije! 

67. Minut

KRAJ I ZA MORATU!

Iz igre izlazi i Alvaro Morata, umesto njega na terenu je Oer Zabal. 

66. Minut

BRANI PIKFORD!

Sjajna kontra Španaca, stigla je lopta do Jamala koji utrčava u kazneni prostor, zastaje i tako vara Stounsa i šutira ka golu. Pikford pravi odličnu paradu i skreće tu loptu u korner. 

64. Minut

BELINGEM ŠUTIRA!

Odlično je primio loptu fudbaler Real Madrida, i snažno šutirao sa nekih 18 metara, ali lopta prolazi na metar od desne stative golmana Unaija Simona. 

61. Minut

KEJN ZAVRŠIO UTAKMICU!

Meč finala Evropskog prvenstva je završena za najboljeg strelca u istoriji engleske reprezentacije, Harija Kejna. On je napustio igru, a na terenu umesto njega Votkins. 

60. Minut

Englezi konačno u napadu!

Foden je prosledio pas do Kejna koji je se spremao na šut ali dva igrača su bila pred njim, te gubi loptu. 

56. Minut

NOVI ŠUT VILIJAMSA! ŠPANCI U NAVALI!

Ponovo Morata, ali se nije najbolje snašao. U nastavku je probao i Vilijams, kakav pritisak Španije, Engleska ne zna šta ju je snašlo.

55. Minut

MORATA U VELIKOJ ŠANSI!

Jamal je nakon odličnog driblinga uposlio Moratu koji se pred petercom našao sam pred golmanom Pikfordom, proturio je loptu pod engleskog golmana ali je Voker bio na pravom mestu i izbio tu loptu od gola. 

49. Minut

UMALO 2:0!

Ponovo je Vilijams bio u centru pažnje, proigrao je Olma, ali je ovaj promašio zicer.

47. Minut

GOOL!!!

Španija stiže do prednosti preko Nika Vilijamsa! Šok za Engleze posle samo 60 sekundi, Jamal je prošao po levom boku, pronašao je igrača Aletik Bilbaa, koji je matirao Pikforda. Španija je sada znatno bliža tituli.

45. Minut

Počelo je drugo polureme!

Selekcije Španije i Engleske su na terenu. Nastavlja se finale Evropskog prvenstva! Rezultat nakon odugranog prvog dela meča je 0:0.

45+2

KRAJ PRVOG POLUVREMNA!

Bez golova i pravih šansi nakon odigranih prvih 45 minuta! 

46. Minut

BRANI SIMON!

Foden se otvara nakon slobodnog udaraca i izkosa sa peterca šutira u bliži ugao, ali se sjajno snašao golman Španije Unai Simon. 

45. Minut

KEJN ŠUTIRA!

Greši Karvahal, Belingem krade loptu i šalje je po zemlji ka Kejnu koji sa početka kaznenog prostora šutora ali je udarac izblokiran! Od svega, imaće Englezi slobodan udarac. 

33. Minut

Nova šansa za Španiju!

Našao se Olmo u prilici. Furija napada, upućuje udarce ka Pikfordovom golu, ali bez uspeha. Sada je igrač Lajpciga izblokiran.

23. Minut

Korner za Španiju!

Izgubio je Foden loptu blizu svog kaznenog prostora, Jamal se stuštio ka golu Engleske, ali je Šo izbacio loptu u korner. U nastavku akcije "furija" nije uspela da zapreti ozbiljnije.

15. Minut

Prva šansa za Englesku!

Voker je imao prosotra po desnoj strani, dovoljno vremena da pronađe nekog od saigrača, ali je Laport blokirao loptu, izbcio u korner. Prvi konkretan napad Engleske.

12. Minut

ŠANSA ZA ŠPANCE!

Duel Vilijamsa i Stounsa "jedan na jedan", pokušao je da probije mladi Španac, bio je blizu gol iskosa, ali je sjajno i pravovremeno intervenisao Stouns. Perfektan start.

5. Minut

OPREZNA IGRA!

Očekivano je oprezna igra, uz veću kontrolu lopte Španaca.

21:00

KREĆEMO!

Meč finala prvenstva Evrope je počeo! Prvi napad ima selekcija Engleske!

Dok čekamo sastav Engleske, pogledajte delić atmosfere iz Berlina.

Atmosfera iz Berlina
Atmosfera iz Berlina / Izvor: Srbija Danas

 

 

 

 

UEFA bez milosti, nove kazne za FSS
FSS

UEFA bez milosti, nove kazne za FSS

25.07.2024. 10:00
UDARILA SLAVA! Malo mu 1,7 miliona evra, Jamal tražio od Barselone povećanje
Lamin Jamal

UDARILA SLAVA! Malo mu 1,7 miliona evra, Jamal tražio od Barselone povećanje

20.07.2024. 10:40
KUKURELJI ZAKUKAO FRIZER: Španac ispunio obećanje - KOMPLETNO JE PROMENIO IMIDŽ (FOTO)
Kukurelja

KUKURELJI ZAKUKAO FRIZER: Španac ispunio obećanje - KOMPLETNO JE PROMENIO IMIDŽ (FOTO)

19.07.2024. 13:58
VIŠE OD POLOVINE ŠPANACA: Izabran idealan tim Evropskog prvenstva
Fudbaleri Španije i Engleske

VIŠE OD POLOVINE ŠPANACA: Izabran idealan tim Evropskog prvenstva

16.07.2024. 15:17
LIGA NACIJA: Nemačka DEKLASIRALA Mađarsku, dok se Holandija mučila pa ubedljivo dobila Bosnu
Kaj Haverc

LIGA NACIJA: Nemačka DEKLASIRALA Mađarsku, dok se Holandija mučila pa ubedljivo dobila Bosnu

07.09.2024. 23:03
SKANDAL: Sraman transparent na meču Ukrajina - Albanija
Detalj sa meča Ukrajina - Albanija

SKANDAL: Sraman transparent na meču Ukrajina - Albanija

07.09.2024. 22:28
BAHAR ŠALJE MILION U HUMSKU: Bivši trener Zvezde ODVODI Partiznau važnog igrača!
Ksander Severina

BAHAR ŠALJE MILION U HUMSKU: Bivši trener Zvezde ODVODI Partiznau važnog igrača!

07.09.2024. 22:09
TEŽE NEGO ŠTO SE OČEKIVALO: Partizan do pobede došao tek posle produžetka
Željko Obradović

TEŽE NEGO ŠTO SE OČEKIVALO: Partizan do pobede došao tek posle produžetka

07.09.2024. 20:52
VUČIĆ U LJUBOVIJI OSAM SATI PRIČAO SA MEŠTANIMA: Evo šta je obećao direktor kompanije građanima Srbije i šta je predsednik zahtevao od Rio Tinta (VIDEO)
Aleksandar Vučić i Siniša Mali

VUČIĆ U LJUBOVIJI OSAM SATI PRIČAO SA MEŠTANIMA: Evo šta je obećao direktor kompanije građanima Srbije i šta je predsednik zahtevao od Rio Tinta (VIDEO)

07.09.2024. 15:02
Potpuno neočekivano, ona je PRVA UČESNICA "Elite 8" - njen ulazak uspeo da iznenadi i Dušicu Jakovljević
Anđela Đuričić, Dušica Jakovljević

Potpuno neočekivano, ona je PRVA UČESNICA "Elite 8" - njen ulazak uspeo da iznenadi i Dušicu Jakovljević

07.09.2024. 21:57
PRVI SNIMCI NAKON DOJAVE O BOMBI: Stampedo ljudi u Smederevu pohrlio ka izlazu, trčali glavom bez obzira kada su čuli o čemu se radi (VIDEO)
Smederevo

PRVI SNIMCI NAKON DOJAVE O BOMBI: Stampedo ljudi u Smederevu pohrlio ka izlazu, trčali glavom bez obzira kada su čuli o čemu se radi (VIDEO)

07.09.2024. 21:59
Miljenica naroda otkrila da li ULAZI u "Elitu 8" - Anita Stanojlović došla sama, priznala zašto Anđelo NIJE SA NJOM
Anita Stanojlović

Miljenica naroda otkrila da li ULAZI u "Elitu 8" - Anita Stanojlović došla sama, priznala zašto Anđelo NIJE SA NJOM

07.09.2024. 22:19