heavy intensity rain
17°C
20.09.2024.
Beograd
eur
117.058
usd
105.2585
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Napadnut Krimski most, Putin izdao naređenje, 100.000 ruskih vojnika i 900 tenkova spremni za JURIŠ!

24.07.2023. 20:50
Ukrajina
Ukrajina / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Sky News

Presek stanja u Ukrajini za prethodnu nedelju, od 17. do 23. jula 2023. godine

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022, oko 5 sati ujutro po kijevskom vremenu, širokom vojnom operacijom ruskih snaga na teritoriji Ukrajine iz pravca Rusije, Belorusije i sa Krima, a u borbe su se uključile i jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

"SVI ODGOVORNI ĆE BITI PRONAĐENI I KAŽNJENI" Oglasilo se rusko Ministarstvo spoljnih poslova (VIDEO)

"SVI ODGOVORNI ĆE BITI PRONAĐENI I KAŽNJENI" Oglasilo se rusko Ministarstvo spoljnih poslova (VIDEO)

"NADAMO SE DA ĆE BITI EFIKASNIJA OD OBIČNE" Ukrajinski ministar odbrane otkrio gde je kasetna municija bila posebno delotvorna

"NADAMO SE DA ĆE BITI EFIKASNIJA OD OBIČNE" Ukrajinski ministar odbrane otkrio gde je kasetna municija bila posebno delotvorna

MOSKVA SPROVODI HITNE MERE PVO! Sprema se veliki napad na prestonicu Rusije?

MOSKVA SPROVODI HITNE MERE PVO! Sprema se veliki napad na prestonicu Rusije?

Vojske su krenule u ofanzivu na četiri glavna pravca – sa severa prema Kijevu, sa severoistoka prema Harkovu, sa jugoistoka od Donbasa i sa juga od Krima.

Podsetimo, sukob između Rusije i Ukrajine počeo je 2014. godine posle Evromajdana, nakon čega je usledilo rusko anektiranje Krima i sukobi na području Donbasa.

U Ruskoj Federaciji i Belorusiji se ovaj konflikt često naziva "specijalna vojna operacija na teritoriji Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike", dok je u pojedinim, mahom zapadnim državama poznata i kao "ruska vojna agresija".

U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na najvažnije događaje tokom sukoba u Ukrajini u periodu od 17. do 23. jula 2023. godine

17. jul 2023. godine

Napadnut Krimski most! Haos i pometnja!

Saobraćaj na Krimskom mostu je zaustavljen ujutru, a u prvim izveštajima se navodi da su se čule eksplozije i da su dve osobe poginule, javlja operativni štab Kubana pozivajući se na Ministarstvo zdravlja Krasnodarske teritorije.

Sergej Aksjonov, guverner Krima, nije odredio o kakvom incidentu je reč, ali ga je potvrdio.

- Bezbednosne agencije i službe su na terenu. Razgovarao sam sa ministrom saobraćaja Ruske federacije, Vitalijem Saveljevim, i preduzimaju se mere za rešavanje situacije - rekao je Aksjonov, prenosi CNN.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bračni par poginuo na Krimskom mostu

Par koji je putovao automobilom je poginuo, a njihova ćerka je povređena u incidentu koji se dogodio na Krimskom mostu, rekao je guverner jugozapadne ruske oblasti Belgorod, prenosi CNN.

- Jutro smo počeli sa informacijama o vanrednom slučaju koji se dogodio na Krimskom mostu. Svi smo videli na internetu snimak oštećenog automobila sa belgorodskim tablicama - napisao je Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Oglasio se Kijev nakon eksplozija na Krimskom mostu

Portparolka južne operativne komande ukrajinske vojske, Natalija Humenjuk, rekla je da "navodni napad na Krimski most može biti ruska provokacija" povezana sa produživanjem Crnomorske inicijative za izvoz žita.

- Tipično je da je sa takvom koncentracijom pomorskih snaga na ovom području i sveukupnom napetošću vezanom za produžetak izvoza žita, stvaranje ovakve provokacije, o čemu odmah i glasno izveštavaju okupacione vlasti na Krimu, predstavlja tipičan primer kako zemlja agresor rešava probleme - rekla je Humenjukova.

Više o tome pročitajte OVDE.

Oglasio se šef krimskog parlamenta

- Noćas je kijevski teroristički režim počinio novi zločin – napao je Krimski most - napisao je Konstantinov na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, u Kijevu su morali da znaju da je automobilski deo prelaza isključivo civilni objekat.

- Ali to nikada nije zaustavljalo teroriste. Neće ih zaustaviti ni u budućnosti - naglasio je Konstantinov.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija iznela nove informacije o napadu na Krimski most

Krimski most su protekle noći napala dva ukrajinska bespilotna plovila, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

- U 03.05 časova dva ukrajinska bespilotna plovila izvela su napad na Krimski most. Usled izvršenog terorističkog napada oštećena je komponenta automobilske trake Krimskog mosta. Tom prilikom poginule su dve osobe i povređeno je dete - navodi se u saopštenju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nestao deo Krimskog mosta!

Ruski nezavisni onlajn dnevnik Insajder objavio je video snimak štete koja je jutros pričinjena Krimskom mostu.

Britanski Gardijan prenosi da je jedan deo mosta namenjen drumskom saobraćaju nestao i da deluje da je u upao u vodu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zaharova optužila Vašington i London za teroristički akt

Napad na Krimski most izveo je kijevski režim, odluku o napadu doneli su ukrajinski zvaničnici i vojska uz učešće američkih i britanskih obaveštajnih službi, napisala je na svom Telegramu portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

- Današnji napad na Krimski most izveo je kijevski režim. Ovaj režim je teroristički i ima sva obeležja međunarodne organizovane kriminalne grupe - istakla je Zaharova.

Više o tome pročitajte OVDE.

Misteriozna poruka Kijeva nakon napada na Krimski most

Ukrajinske bezbednosne službe izdale su zvanično saopštenje povodom napada na Krimski most.

Nisu otvoreno priznali da je njihova agencija bila ta koja stoji iza incidenta, nešto što je za medije ranije navedeno.

Ali u saopštenju se nagoveštava uloga Kijeva u tome – "svi detalji u vezi sa eksplozijom biće objavljeni nakon pobede".

Više o tome pročitajte OVDE.

Kremlj saopštio hitnu odluku o povlačenju Rusije iz Crnomorskih sporazuma

Crnomorski sporazumi faktički su prestali da važe, deo sporazuma koji se tiče Rusije o prehrambenom sporazumu nije ispunjen, izjavio je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

- Danas su faktički prestali da važe crnomorski sporazumi. Kao što je predsednik Rusije ranije već rekao, rok ističe 17. jula. Nažalost, deo koji se odnosi na Rusiju u ovom crnomorskom sporazumu do sada nije ispunjen. Stoga se njegovo važenje prekida - rekao je Peskov.

Više o tome pročitajte OVDE.

Oglasio se London o napadu na Krimski most

Napad na Krimski most dovešće do eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine, izjavio je za TV Skaj njuz, predsednik Specijalnog odbora za odbranu britanskog parlamenta, Tobajas Elvud.

- Ovo je još jedna eskalacija - rekao je on, komentarišući napad na Krimski most.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev: Ukrajina je oslobodila do sada ukupno 210 kvadratnih kilometara 

Ukrajina je oslobodila do sada ukupno 210 kvadratnih kilometara u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Malijar.

Malijar je napisala na Telegramu da ukrajinska kontraofanziva napreduje i da je Kijev povratio 18 kvadratnih kilometara na istoku i jugu zemlje tokom prošle sedmice, preneo je Rojters.

Hana Malijar
Hana Malijar / Izvor: Profimedia

Maljar je istakla da su ukrajinske trupe prošle sedmice ponovo zauzele sedam kvadratnih kilometara u pravcu Bahmuta na istoku zemlje, čime se ponovo osvojena teritorija u toj oblasti povećala na 31 kvadratni kilometar.

Više o tome pročitajte OVDE.

Hitan sastanak u Kremlju: Putin dao instrukcije saradnicima nakon napada na Krimski most

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je da će predsednik, Vladimir Putin, održati sastanak povodom napada na Krimski most i poručio da će odgovor Ukrajini biti nastavljanje "specijalne vojne operacije" do ispunjenja ciljeva.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Foto: Tanjug/Alexander Kazakov/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP

Peskov je dodao da je Putin saslušao izveštaje zamenika premijera, Marata Husnulina, šefa Federalne službe bezbednosti (FSB), Aleksandra Bortnjikova, ministra saobraćaja, Vitalija Saveljeva, i šefa Krima, Sergeja Aksjonova, o, kako je naveo, "posledicama terorističkog napada na Krimski most".

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin izdao naređenja!

Ruskog predsednika Vladimira Putina obavestile su relevantne agencije o napadu dronom na Krimski most i on je izdao nekoliko naređenja, kao što je pomoć ljudima na putu u toj oblasti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da je Putin primio izveštaje zamenika premijera Marata Husnulina, šefa ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandra Bortnikova, ministra saobraćaja Vitalija Saveljeva i lidera Krima Sergeja Aksjonova o posledicama terorističkog napada na Krimski most.

Nakon toga, Putin je izdao uputstva da se učine napori da se saobraćaj nastavi prema Krimu, kao i da se pruži pomoć ljudima koji su na putu, kazao je Peskov. Prema njegovim rečima, Putin je naložio zameniku premijera da nadgleda radove na popravci Krimskog mosta.

Više o tome pročitajte OVDE.

Beloruska vojska oborila ukrajinski dron na granici

Belorusija je saopštila da su njeni graničari oborili ukrajinski izviđački dron koji je prešao u nedelju na njenu teritoriju u blizini reke Dnjepar. Beloruska granična agencija saopštila je da je nakon incidenta pokrenut "administrativni postupak", preneo je Rojters.

Ukrajinska granična služba (DPSU) je u subotu potvrdila da su pripadnici privatne vojne grupe "Vagner" stigli u Belorusiju iz susedne Rusije, javila je Bi-Bi-Si (BBC).    

Više o tome pročitajte OVDE.

Medvedev pozvao na uništenje najvišeg rukovodstva Ukrajine?

Svetsko i rusko iskustvo pokazuje da teroristi razumeju samo jezik sile, napisao je na svom Telegram kanalu Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije posle napada na Krimski most.

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev / Izvor: Profimedia

- Svetsko i naše iskustvo pokazuje da je nemoguće boriti se protiv terorista međunarodnim sankcijama, zastrašivanjem niti opomenama. Oni razumeju samo jezik sile… Zato treba dizati u vazduh njihove kuće i kuće njihovih rođaka. Tražiti i eliminisati saučesnike… Ali glavno je da se uništi najviše rukovodstvo terorističkih formacija - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruska vojska krenula u veliku ofanzivu

"Ruska vojska je krenula u veliku ofanzivu u kupjanskom pravcu", saopštio je komandant kopnenih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

Prema njegovim rečima, ruska grupa je sebi postavila za cilj poraz Oružanih snaga Ukrajine u Kupjanskoj oblasti i nastavak ofanzive u dubinu ukrajinskih borbenih redova.

Da bi zaustavile ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga u oblasti Bahmuta, Oružanih snaga Rusije aktivno upućuju dodatne snage i sredstva na ovaj pravac, čiju osnovu čine jedinice Vazdušno-desantnih snaga.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin oštro upozorio nakon napada na Krimski most

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da će Moskva odgovoriti na ukrajinski napad na Krimski most. Prema njegovim rečima, rusko Ministarstvo odbrane već priprema taj odgovor, prenosi RIA.

Istovremeno, dodao je da je dat nalog FSB-u i Istražnom komitetu da detaljno ispitaju incident.

- S obzirom na to da je došlo do drugog terorističkog napada na Krimski most, čekam konkretne predloge za poboljšanje bezbednosti ovog strateški važnog transportnog objekta - rekao je Putin.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi beže sa Krima?!

Ruski turisti u dugačkim kolonama napuštaju Krim, nakon što je izvršen napad na Krimski most u kojem su stradale dve osobe, a jedna devojčica je povređena.

Prema pisanju ruskih medija, formirala se kolona duža od pet kilometara, a turisti su koristili most Čonhar na kojem je u junu na kratko bio obustavljen saobraćaj usled raketnog napada, prenosi Rojters.

Iz krimskog turoperatora Laspi saopštili su da imaju otkazivanja za kraj jula i avgusta.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bela kuća upozorava: Milioni ljudi u opasnosti, pljušte optužbe na račun Putina

SAD i Velika Britanija osudili su odluku Rusije da obustavi svoje učestvovanje u Inicijativi za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru (BSGI), koja će, kako tvrde, pogoršati bezbednost hrane i ugroziti milione ljudi, pa su pozvali Kremlj da je poništi.

- Pozivamo vladu Rusije da odmah poništi odluku o izlasku iz sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora - saopštio je savetnik Saveta za nacionalnu sigurnost Bele kuće Adam Hodž. London takođe traži da Rusija obnovi BSGI i da se obveže na punu primenu tog sporazuma.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zaharova pa poslala oštru poruku Ujedinjenim nacijama

Rukovodstvo Ujedinjenih nacija nije uspelo da garantuje sprovođenje dela žitnog dogovora koji se odnosi na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Nažalost, mislim da bi bilo ispravno reći da su Ujedinjene nacije, njihov generalni sekretar i sekretarijat propustili svoju posredničku misiju ili misiju da garantuju sprovođenje ovog paketskog sporazuma - rekla je ona u intervjuu za TV kanal Solovjov uživo.

Više o tome pročitajte OVDE.

Portparol ukrajinske vojske optužio ruske trupe da opasno oružje koriste protiv civila

Portparol Istočne grupacije Oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevati rekao je da ruska vojska stalno koristi kasetnu municiju u ratu protiv Ukrajine.

- Rusi stalno koriste kasetnu municiju. Nije bilo vremena kada je nisu koristili. Jedino takvo vreme je vreme potrebno za snabdevanje tom municijom - rekao je on, prenosi Ukrinform.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sprema se proboj fronta: Više od 100.000 ruskih vojnika i 900 tenkova čekaju na juriš

Rusija je koncentrisala više od 100.000 vojnika u području Kupjanska kako bi pokušala da slomi odbranu Kijeva, rekao je u Serhij Čerevati, ukrajinski zamenik komandanta za strateške komunikacije Istočne vojne grupe.

- Neprijatelj je koncentrisao vrlo moćnu grupaciju na pravcu Liman - Kupjansk, sa više od 100.000 ljudi, više od 900 tenkova i više od 370 MLRS-ova - rekao je Čerevati.

Više o tome pročitajte OVDE.

18. jul 2023. godine

Novi noćni napad Ukrajinaca na Krim - oboreno 28 dronova!

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je odbijen napad ukrajinskih snaga na Krim uz primenu 28 dronova.

- Tokom noći sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad uz primenu 28 bespilotnih letelica na objekte na teritoriji Krima - saopštilo je Ministarstvo.

Više o tome pročitajte OVDE.

Osveta! Rusi dronovima i raketama gađali Odesu i Nikolajev

Ruske snage napale su tokom noći jug Ukrajine bespilotnim letelicama Šahed i raketama Kalibar, a eksplozije su čule u Nikolajevu i Odesi, preneli su ukrajinski mediji.     

Ruske snage su prvo na južni deo Ukrajine lansirale nekoliko talasa jurišnih bespilotnih letelica, a zatim su sa Crnog mora na Odesu ispalile šest krstarećih raketa Kalibar, saopštila je južna komanda Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Unian.    

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev obelodanio planove za budućnost Krima nakon deokupacije

Ukrajina će imati fleksibilan pristup u postupanju sa potencijalnim ruskim kolaboracionistima tokom planiranog oslobađanja Krima, rekla je Tamila Taševa, predstavnica Ukrajine za okupirano poluostrvo, dok zvaničnici prave planove za reintegraciju oko dva miliona ljudi koji žive na teritorijama koje je Moskva prisvojila 2014. godine.

Tamila Taševa
Tamila Taševa / Izvor: Profimedia

Taševa, koja je od aprila 2022. godine bila stalni predstavnik ukrajinskog predsednika, Vladimira Zelenskog, na Krimu, rekla je za Newsweek da Kijev očekuje da stavi na crnu listu oko 10.000 Ukrajinaca koji su sarađivali sa ruskim okupacionim vlastima, iako neće kazniti one koje smatra "žrtvama" okupacije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija gađala ukrajinske vojne objekte

Oružane snage Rusije izvele su grupni udar visokopreciznim oružjem na objekte gde su se navodno pripremali napadi na Krimski most, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Takođe, pogođeno je i mesto proizvodnje bespilotnih čamaca u Odeskoj oblasti. Pored toga, u oblasti Nikolajeva uništeni su objekti infrastrukture u kojima se skladišti gorivo za Oružane snage Ukrajine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nestao general "Armagedon"?

General Surovikin je bio glavni komandant u Ukrajini, dok ga nije zamenio načelnik generalštaba Valerij Gerasimov, a nije viđen u javnosti od pobune "Vagnera" protiv Kremlja 23. i 24. juna.

Sergej Surovikin
Sergej Surovikin / Izvor: Profimedia

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov, tvrdi da je ruski general Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini, poznat kao Armagedon, sklonjen sa te pozicije, a da je njegova sudbina nepoznata.

Više o tome pročitajte OVDE.

FSB uhapsio ukrajinskog špijuna u Energodaru

Pripadnici Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije uhapsili su stanovnika grada Energodara u Zaporoškoj oblasti, zbog sumnje na špijunažu. Kako prenosi Ria novosti, osumnjičeni je prenosio podatke o koordinatama lokacija ruskih jedinica u zoni nuklearne elektrane Zaporožje. 

- Identifikovan je stanovnik grada Energodara, koji je preneo koordinate položaja vojnog osoblja Ministarstva odbrane Rusije koji čuvaju i štite nuklearnu elektranu Zaporožje - saopštila je pres-služba FSB-a. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Pentagon izašao u javnost sa ozbiljnim procenama

Da bi se ukrajinske mogućnosti u vazduhu približile ruskim biće potrebne godine obuke za ukrajinske pilote i milijarde dolara, rekao je Mark Mili, šef komiteta štabova Pentagona.

- Deset F-16 koštaju dve milijarde dolara, dok Rusi imaju stotine lovaca četvrte i pete generacije. Ako pokušamo da ih izjednačimo sa Rusijom, jedan prema jedan, dva prema jedan, potreban je veliki broj aviona, godine obučavanja pilota, godine održavanja, godine postizanja potrebnog nivoa finansijske podrške - rekao je Mili na konferenciji za novinare u Pentagonu.

Više o tome pročitajte OVDE.

19. jul 2023. godine

Ukrajinski komandant otkrio gde će se koristiti američka kasetna municija

Komandant ukrajinske kopnene vojske Aleksandar Sirski otkrio je da ukrajinska vojska planira da američku kasetnu municiju koristi u području Artjomovska.

- General Sirski je potvrdio da je američka kasetna municija isporučena u Ukrajinu i da će biti spremna za korišćenje u roku od nekoliko dana - saopštila je britanska televizija čiji su dopisnici intervjuisali ukrajinskog generala.

Više o tome pročitajte OVDE.

Tramp otkrio plan da za 24 sata zaustavi rat u Ukrajini 

Bivši američki predsednik, Donald Tramp, objasnio je u intervjuu TV Foks njuz svoj plan za prestanak ukrajinskog sukoba za 24 sata.

- Kao što znate, jako dobro se slažem sa Putinom. Rekao bih mu: "Moraš ovo da središ." Zelenskom bih kazao: "Ti moraš ovo da rešiš." Jednom bih rekao da će dobiti mnogo novca, a drugom da neće dobiti novac. Dogovorio bih se za 24 časa - istakao je Tramp.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ponovo gori na Krimu, naređena evakuacija 2.000 ljudi

Zbog požara koji je izbio na vojnom poligonu u Kirovskom okrugu na Krimu, planirana je privremena evakuacija oko 2.000 ljudi u toj oblasti, saopštio je šef administracije Krima, Sergej Aksjonov.

- Planirana je privremena evakuacija stanovnika iz četiri naseljena mesta. Ukupno oko 2.000 ljudi - naveo je Aksjonov na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi izveli raketne udare na Kijev

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani su na odbijanju ruskog raketnog napada i udara dronova na Kijev tokom noći, saopštile su vojne vlasti u ukrajinskoj prestonici, prenosi Rojters.

- Ruska Federacija je sinoć izvela još jedan raketni i vazdušni udar na Ukrajinu. U toku je utvrđivanje preciznijih informacija o posledicama ovog terorističkog napada - navodi se u jutarnjem izveštaju, prenosi Interfaks Ukrajina.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev preuzeo odgovornost za poslednju eksploziju na Krimu

Šef ukrajinske obaveštajne službe, Kirilo Budanov, preuzeo je odgovornost za eksploziju na ruskom vojnom poligonu na Krimu.

- Šef obaveštajne službe Budanov rekao je da je detonacija skladišta municije na Krimu rezultat operacije Glavne obaveštajne uprave i oružanih snaga Ukrajine - objavio je ukrajinski dnevni list Strana.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sporazum o žitu obustavljen, koje opcije ima Kijev?

Nova ruta za transport ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, nakon povlačenja Moskve iz Crnomorske inicijative, mogla bi da prolazi kroz teritorijalne vode Bugarske i Rumunije, izjavio je ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bodnar.

Sporazum o žitu je obustavljen je kada je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja.

Više o tome pročitajte OVDE.

Moskva optužuje Kijev da planira napad na Zaporošku elektranu

Ukrajinska vojska gomila rezerve za napad na nuklearnu elektranu Zaporožje, izjavio je vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom Jevgenij Balicki.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Na pravcu Zaporožja situacija je i dalje stabilno napeta. Borci Oružanih snaga Rusije hrabro brane granice Zaporoške oblasti. U međuvremenu, neprijatelj gomila snage koje planira da uputi u napad na Zaporošku nuklearnu elektranu. Ovo je još jedan pokušaj neprijatelja da gurne svet na ivicu nuklearne katastrofe - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija: Svi brodovi koji idu ka ukrajinskim lukama smatraće se neprijateljskim

Jedan broj područja u severozapadnim i jugoistočnim delovima međunarodnih voda Crnog mora proglašen je privremeno opasnim za plovidbu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U vezi sa prekidom crnomorske inicijative i ukidanjem pomorskog humanitarnog koridora od 00:00 po moskovskom vremenu 20. jula 2023. godine, svi brodovi na putu ka ukrajinskim lukama u Crnom moru smatraće se potencijalnim nosiocima vojnog tereta - saopštilo je ministarstvo.

Zemlje, pod čijim zastavama budu plovili brodovi ka ukrajinskim lukama Crnog mora, smatraće se umešanim u sukob na strani Kijeva.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajina pojačava snage na granici sa Belorusijom

Ukrajina pojačava snage na severnoj granici zbog dolaska boraca paravojne formacije Vagner u Belorusiju, a RIA navodi da su u Černigovskoj oblasti, na potezu većem od 40 kilometara iskopani protivtenkovski rovovi.

- Znamo da Vagnerovi plaćenici stižu na teritoriju Belorusije. Već sada reagujemo tako da je državna granica Ukrajine potpuno neprohodna za neprijateljske snage. Iskopano je više od 40 kilometara protivtenkovskih rovova - obvjavio je na svom Telegram kanalu komandant ukrajinskih kombinovanih snaga Sergej Naev.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin poručio Zapadu: "Bili smo neverovatno strpljivi i tolerantni"

Rusija je pokazala neverovatnu strpljivost i toleranciju u produžavanju sporazuma o žitu, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin.

- Iznova i iznova smo produžavali taj sporazum. I, produžavajući ga, pokazivali smo prosto neverovatno strpljenje i toleranciju. Računali smo na to da će naše strane kolege konačno početi da u potpunosti poštuju dogovorene i odobrene parametre i uslove. Međutim, ništa slično se nije dogodilo - kazao je ruski lider.

Više o tome pročitajte OVDE.

20. jul 2023. godine

Moć ruskog tenka T-90 bolno iznenađenje za ukrajinsku vojsku

Borbene karakteristike i mobilnost ruskog tenka T-90M "proriv" neprijatno je iznenadila ukrajinsku vojsku, piše list "Militari voč magazin".

Eksperti navode da T-90M prevazilazi drugu rusku oklopnu tehniku i može biti ozbiljna konkurencija tenkovima zapadne proizvodnje.

T-90
T-90 / Izvor: Profimedia

- Najistaknutije karakteristike tenka T-90M su: čvrst oklop, široka upotreba dinamičke zaštite od kumulativnog oklopa 'relikt’, moderna kontrola vatre, termovizijski nišan i digitalni displej za komandira - navodi se u članku.

Više o tome pročitajte OVDE.

Lavrov: Nikada nećemo odustati, znamo za šta se borimo!

Rusija nikada neće odustati od ciljeva koji su objavljeni u okviru specijalne vojne operacije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa liderima ruskih neprofitnih organizacija.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov / Izvor: Profimedia

- Ne možemo i nikada nećemo odustati od ciljeva koji su objavljeni u okviru SVO. Znamo za šta se borimo. Neka Zapad svaki dan raspravlja o izmišljenoj ofanzivi Ukrajine, o poteškoćama koje Rusija za kontraofanzivu i za postizanje ciljeva vlasti Kijeva da oslobode sve teritorije do granica 1991. godine - rekao je Lavrov.

Više o tome pročitajte OVDE.

Češka dala zeleno svetlo: Odobren dolazak američkim trupama

Češki parlament ratifikovao je sporazum o odbrani, koji pruža okvir za američko vojno prisustvo na češkom tlu, čime se jačaju veze između dve članice NATO-a.

Međutim, kako se navodi, svaka konkretna odluka da se dozvoli ulazak američkih trupa zahtevala bi dalje odobrenje parlamenta, preneo je Rojters.

- Sporazum je u potpunosti u našem nacionalnom interesu i želim da podvučem da je to dokaz da su naši odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama sada na veoma visokom nivou - rekla je ministarka odbrane Jana Černočova u Donjem domu uoči glasanja.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi optužili Kijev: Ovo je Irina koju ste ubili, imala je 14 godina

Tinejdžerka je izgubila život u napadu ukrajinskog drona na Krimu, izjavio je Sergej Aksjonov, guverner tog okupiranog poluostrva kojeg je postavila Rusija.

Ubijena Irina
Ubijena Irina / Izvor: Profimedia

Rusija je za napad optužila Ukrajinu, dodavši da su oštećene četiri administrativne zgrade. Aksjonov je naveo da se napad dogodio u severozapadnom delu Krima te da su hitne službe na terenu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajina je počela da koristi kasetnu municiju iz Amerike

Ukrajinske snage počele su da koriste kasetnu municiju koju su poslale SAD. Ukrajina ih koristi na jugoistočnom delu fronta u pokušaju da probije dobro utvrđene položaje ruskih snaga, koje su usporile ukrajinsku kontraofanzivu i može ih upotrebiti u oblasti Bahmuta.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je 7. jula da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini kasetnu municiju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bela kuća se oglasila povodom ruskih napada u Crnom moru

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog ruskih napada u Crnom moru, saopštila je Bela kuća.

- Duboko smo zabrinuti zbog onoga što trenutno vidimo u Crnom moru - rekla je zamenica portparolke Bele kuće Olivija Dolton, prenosi Rojters. Ruske snage su tri dana uzastopno gađale ukrajinske luke u Crnom moru.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Vašington post" o namerama Kijeva da razbije ruske rovove koji koče ofanzivu

Ukrajinska vojska je počela da ispaljuje projektile napunjene kasetnom municijom na ruske snage na jugoistoku Ukrajine kako bi razbila njihove dobro utvrđene pozicije koji usporavaju letnju ofanzivu.

Američki mediji prenose izjavu neimenovanog ukrajinskog zvaničnika koji je za američki list potvrdio da je kasetna municija dobijena od SAD prvi put upotrebljena za razbijanje rovova koji blokiraju napore trupa Ukrajine na vraćanju izgubljenih teritorija.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruska vojska će potpuno uništiti ukrajinske vojne baze u Odesi

Ruska vojska uskoro će potpuno uništiti vojne baze Oružanih snaga Ukrajine u Odesi kako bi neutralisala pretnju po Krim, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

- Rusija će se pobrinuti da se Odesa više ne koristi kao platforma za napade na njenu teritoriju. Grad se pretvorio u odskočnu dasku za takve napade - rekao je oficir u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru.

Više o tome pročitajte OVDE.

21. jul 2023. godine

Novi alarm za napad na Krim, tenzije se ne smiruju

Кrimski most je privremeno zatvoren, čuje se signal za vazdušni napad, saopštio je regionalni štab.

- Most je privremeno zatvoren. Čuje se signal za vazdušni napad. Svi napustite most -  navodi se u objavi na Telegram kanalu, prenosi Ria.ru. Кasnije je štab izvestio o obnavljanju saobraćaja na mostu.

Oružane snage Rusije izvele su grupni udar visokopreciznim oružjem na objekte gde su se navodno pripremali napadi na Krimski most.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruski ambasador: Moskva ne planira diverzije protiv civilnih brodova u Crnom moru

Pokušaji Vašingtona da pripiše Rusiji pripremu nekakvih napada na civilne brodove su očigledan falsifikat – Rusija ne priprema provokacije u Crnom moru, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

 Anatolij Antonov
Anatolij Antonov / Izvor: Profimedia

Diplomata je prokomentarisao izjavu portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adama Hodža koji je rekao da Rusija navodno planira diverzije protiv civilnih brodova u Crnom moru.

- To je u potpunosti suprotno našim pristupima. Za razliku od američkih vlasti koje i dalje zatvaraju oči na terorističke napade svojih štićenika u Kijevu, mi smo uvek bili na čelu borbe protiv takvih zločina - rekao je Antonov.

Više o tome pročitajte OVDE.

Burna noć na frontu: Za samo 25 minuta ukrajinske snage tri puta bombardovale Donjeck

Oružane snage Ukrajine su tri puta za samo 25 minuta granatirale grad Donjeck, saopštile su ruske vlasti. Ovaj grad je administrativni centar takozvane Donjecke Narodne Republike DNR.

Prema izveštaju, napadi su se desili u 1:40, 1:50 i 02:05 po lokalnom vremenu. Deset projektila palo je u gradove Kjubiševskog i Kirovskog okruga kao rezultat ovih napada, prenosi TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vagnerovci pretnja po Poljsku?! Varšava šalje trupe na granicu sa Belorusijom

Poljske vlasti odlučile su da premeste vojne jedinice na istok zemlje zbog prisustva paravojne grupe "Vagner" u Belorusiji, saopštio je sekretar Komiteta za odbranu Zbignjev Hofman.

Vagner
Vagner / Izvor: Profimedia

- Komitet je analizirao moguće pretnje, poput dislokacije jedinica Vagner grupe. Stoga je ministar nacionalne odbrane, predsednik Komiteta Marijuš Blaščak odlučio da naše vojne formacije premesti sa zapada na istok Poljske - rekao je Hofman za agenciju PAP, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruska flota u punoj snazi! Razoren brod-meta u Crnom moru

Posade raketnih čamaca Crnomorske flote ispalile su krstareće protivbrodske rakete na pomorske mete tokom vežbi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- U skladu sa planom borbene pripreme snaga Crnomorske flote, posada raketnog čamca ‘Ivanovec’ izvela je bojevo gađanje protivbrodskim krstarećim raketama na brod-metu na poligonu za borbenu pripremu u severozapadnom delu Crnog mora - navodi se u saopštenju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski razrešio je dužnosti ambasadora te zemlje u Velikoj Britaniji

U odluci Zelenskog nije naveden razlog za smenu, ali se dodaje da je Vadim Pristajko smenjen i sa mesta predstavnika Ukrajine u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji, prenosi Rojters.

Britanski "Independent" piše da je Pristajko zaprepastio vlasti u Kijevu nakon što je javno kritikovao Zelenskog.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin: Ceo svet gleda kako gori hvaljena zapadna, navodno neranjiva tehnika

Zapad je očigledno razočaran rezultatima ukrajinske kontraofanzive, koja nije bila efikasnae, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

- Ne pomažu ni kolosalni resursi koji su "upumpani" u kijevski režim, ni snabdevanje zapadnim naoružanjem, niti slanje hiljada stranih plaćenika i savetnika, koji su najaktivnije korišćeni u pokušajima probijanja fronta naše vojske - rekao je Putin na sastanku Saveta bezbednosti.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

On je naveo da ceo svet gleda kako gori "hvaljena zapadna, navodno neranjiva tehnika", kao i da su "usled samoubilačkih napada formacije Oružanih snaga Ukrajine pretrpele ogromne gubitke". Reč je o desetinama hiljada ljudi, naglasio je Putin.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kadirov: Ukrajinci napali u Belgorodskoj oblasti

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da su Ukrajinci u Belgorodskoj oblasti napali automobil sa hranom za vojno osoblje Ministarstva odbrane Rusije, koji su pratila dva borca samo sa službenim naoružanjem.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia

- Pre nekoliko dana, mala grupa 'ološa' iz Ukrajine ušla je na teritoriju Belgorodske oblasti i izvršila gnusan napad na vozilo Ministarstva odbrane koje je prevozilo hranu za rusko vojno osoblje - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu, a prenele RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Erdogan razgovarao sa Zelenskim o produžetku Sporazuma o žitu

Sporazum o žitu i rešavanje ukrajinske krize bili su u fokusu telefonskog razgovora predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, saopšteno je iz kancelarije turskog predsednika.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan / Izvor: Profimedia

- Predsednik Erdogan održao je telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Zelenskimm na njegov zahtev. Dvojica lidera razgovarala su detaljno o pitanju produžetka sporazuma crnomorskog izvoza žitarica. Erdogan je poručio da se Turska ne štedi u pokušajima da se obnovi mir u Ukrajini - istakli su iz Erdoganove kancelarije, preneo je TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

22. jul 2023. godine

Zelenski dobio žestoko upozorenje od Putina u vezi sa Odesom

Vežbe Crnomorske flote bile su upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom da će svi brodovi koji dolaze u ruske luke biti posmatrani kao potencijalni prevoznici robe vojne namene, piše "Dejli mejl".

- Putin sprovodi vežbe s krstarećim raketama u Crnom moru, upozoravajući da broovi koji dostavljaju robu u Ukrajinu predstavljaju legitimne mete - navodi se u tekstu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski pokunjen priča o propaloj kontraofanzivi

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinska kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo jer je operacija "kasnila" i trebalo je vremena da se pripremi, jer su ruske snage postavile nekoliko odbrambenih linija i u velikoj meri minirali ukrajinsku teritoriju.

Zelenski je izjavio i da most koji povezuje poluostrvo Krim sa Rusijom njegovoj zemlji "donosi rat, a ne mir" i da je iz tog razloga "legitiman vojni cilj".

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajina udarila dronovima na Krim, Rusi proglasili vanrednu situaciju

U Krasnogvardejskom okrugu na severu Krima, napad dronom izazvao je detonaciju u skladištu municije, naveo je šef regiona, Sergej Aksjonov, u svom Telegram kanalu.

- Prema preliminarnim podacima, nema štete i žrtava - rekao je.

Aksjonov je dodao da će oni koji žive u krugu od pet kilometara od mesta gde je proglašena vanredna situacija biti evakuisani u centre za privremeni smeštaj.

Više o tome pročitajte OVDE.

Konašenkov: Ruska vojska likvidirala veliki broj plaćenika iz Poljske i Nemačke, skoro 5.000 mrtvih

Ruske snage su pre dve nedelje eliminisale "veliki broj poljskih i nemačkih plaćenika" u Lavovu, na zapadu Ukrajine, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Igor Konašenkov
Igor Konašenkov / Izvor: Profimedia

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov izjavio je da se napad na akademiju ukrajinske vojske u Lavovu, dogodio 6. jula, i dodao da su rakete dugog dometa ispaljene sa brodova, dodao je Konašenkov, preneo je TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Patrijarh Porfirije poziva svet da reaguje

Patrijarh srpski Porfirije uputio je molbu svim poglavarima pravoslavnih crkava da iguman Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit višgorodski i černobilski Pavle bude pušten na slobodu kako bi nastavio svoju jevanđeljsku misiju koja može samo dobro doneti stranama u sukobu, a pogotovu narodu Ukrajine, navodi se na sajtu SPC.

Patrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije / Izvor: Srbija Danas

U pismu poglavara Srpske pravoslavne crkve, pored ostalog, stoji da je u vremenima velikih, teških i opasnih istorijskih promena, kakvo je očigledno i današnje, obaveza svakog pravdoljubovog čoveka da, bez obzira na to koje je vere, nacije, kog ideološkog ili političkog opredeljenja, ukaže na nepravde koje se čine prema pojedincima i njihovim elementarnim ljudskim pravima, koje su najčešće paradigma opšteg stanja na nekom području zahvaćenom nemirima i stradanjima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Poginuo poznati ruski novinar

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, izjavila je da će odgovorni za ubistvo novinara RIA Novosti, Rostislava Žuravljova, biti kažnjeni, a oni koji su snabdevali kasetnom municijom svoje kijevske štićenike deliće punu odgovornost. 

Dopisnik RIA Novosti, Rostislav Žuravljov, koji je izveštavao sa fronta, podlegao je nakon teških povreda.  

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, Žuravljov je preminuo tokom evakuacije sa ranama zadobijenim kao posledica eksplodiranja kasetne municije, dok je nekoliko ruskih novinara zadobilo rane različite težine.    

Više o tome pročitajte OVDE.

Šef ruske Dume tvrdi da je u toku proces polonizacije Ukrajine

Ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, sprovodi proces polonizacije, nadajući se da će mu to kod Vašingtona i Brisela osigurati duži ostanak na vlasti, rekao predsednik ruske Dume, Vjačeslav Volodin.

Poljska, Poljaci
Poljska, Poljaci / Izvor: Profimedia

On je u prilog tome naveo da je nedavno usvojen zakon kojim se Poljaci praktično izjednačavaju sa Ukrajincima, jer su im data gotovo ista prava - boravak u zemlji bez izdavanja dozvole, školovanje, zdravstvena nega i drugo.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ranjen novinar DW-a kod Kramatorska

Usled ruskog granatiranja poligona ukrajinskog vojnog osoblja u gradu Družkovka, u okrugu Kramatorsk u Donjeckoj oblasti je ranjen reporter medijske kompanije Dojče vele (DW) Jevgenij Šilko, javlja Dojče vele.

Napad se dogodio na 23 kilometra od linije fronta, u 12.10 po lokalnom vremenu, dok je filmska ekipa DW izveštavala o obuci ukrajinske vojske. Tokom granatiranja poginuo je jedan pripadnik Oružanih snaga Ukrajine, a još nekoliko je teško povređeno, prenosi Dojče vele.

Više o tome pročitajte OVDE.

Američki general upozorava: "Neću biti začuđen ako Rusi opkole Harkov u avgustu, samleće ukrajinsku vojsku"

Ruska armija će uskoro uništiti poslednje ljudske rezerve Oružanih snaga Ukrajine kod Harkova, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor na svom blogu na Jutjubu.

- Neću biti začuđen ako Rusi opkole Harkov u avgustu. Čim se to dogodi, oni će se utvrditi oko grada i sačekaće napade poslednjih rezervi ukrajinske armije, koje će samleti isto kao i u južnom pravcu fronta - naveo je oficir.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rogov: Odbijena ofanziva ukrajinskih snaga

Ofanziva ukrajinskih snaga na orehovskoj deonici fronta u Zaporoškoj oblasti je odbijena, saopštio je lider zaporškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

- Tokom proteklog dana u tom pravcu protivnik je četiri puta pokušao da izvede ofanzivu. Svi napadi su odbijeni - napisao je Rogov na svom telegram-kanalu.

Više o tome pročitajte OVDE.

23. jul 2023. godine

Nezadovoljstvo među Amerikancima: "Zelenski se ponaša kao razmaženo dete"

Vlada Sjedinjenih Američkih Država se umorila od "nezahvalnosti" ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, a sve više Amerikanaca sa svih strana političkog spektra počinje da dovodi u pitanje posvećenost SAD Ukrajini, navodi se u komentaru lista "Hil".

- Zelenski se ponaša kao razmaženo, ćudljivo dete koje dobija sve što želi, ali to još uvek nije dovoljno. Mnogi u američkoj vladi i mnogi naši građani su umorni od njegovog ponašanja. Uveravam vas, on takođe "pali sve mostove" u Evropi - citira se u tekstu izjava bivšeg visokog zvaničnika Pentagona.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Foto: Printscreen/Youtube/Shutterstock/60 Minutes

Više o tome pročitajte OVDE.

Vojni ekspert upozorava: Ovo su najveće pretnje po Ukrajince i njihove saveznike

Glavna pretnja stranim brodovima koji pokušavaju da dođu do ukrajinskih crnomorskih luka nakon povlačenja Rusije iz sporazuma o žitu biće ruski avioni, stacionirani u Sevastopolju i drugim aerodromima na privremeno okupiranom Krimu, ocenjuje ukrajinski vojni ekspert Pavlo Narožni. 

Prema njegovim rečima, da bi zaštitila "žitni koridor", Ukrajini će biti potrebni sistemi protivvazdušne odbrane velikog dometa i borbeni avioni F-16, prenosi ukrajinska agencija TSN.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Vašington post" tvrdi: Kijev ostavljen na cedilu, Bajden ne želi da pošalje razorno oružje Ukrajini

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ne želi da isporuči Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS (ATACMS), uprkos "rastućem pritisku američkih zakonodavaca" i pozivima iz Kijeva, piše Vašington post, pozivajući se na zvaničnike Pentagona i američke administracije koji su upoznati sa ovim pitanjem.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

Američko ministarstvo odbrane veruje da Kijev ima hitnije potrebe od ATACMS-a, a takođe strahuje da bi slanje dovoljno oružja Ukrajini kako bi promenila situaciju na bojnom polju ozbiljno ugrozilo spremnost SAD za druge moguće sukobe.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin i Lukašenko o ukrajinskoj kontraofanzivi

Putin se sastao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u Konstantinovskom dvorcu u Sankt Peterburgu. Na komentar Lukašenka da "nema kontraofanzive", Putin je dodao:

- Ona je u toku, ali bez ikakvog uspeha - precizirao je ruski lider, dodajući da su gubici Oružanih snaga Ukrajine od početka pokušaja kontraofanzive premašili 26.000 ljudi.

Putin je konstatovao da strani plaćenici trpe značajne gubitke u zoni specijalne operacije "zbog svoje gluposti".

Više o tome pročitajte OVDE.

Papa Franja predlaže da se sastane sa ruskim patrijarhom Kirilom na jednom od aerodroma u Moskvi

Papa je predložio da se sastanak održi na aerodromu, kada avion poglavara Rimokatoličke crkve bude sleteo kako bi dopunio gorivo na putu za Mongoliju ili u povratku, saopštio je ruskim medijima predsednik Svetske unije staroveraca Leonid Sevastjanov, pozivajući se na lični razgovor sa papom.

Patrijarh Kiril i papa Franja
Patrijarh Kiril i papa Franja / Izvor: Profimedia

- Papa predlaže da se, bez odlaganja, održi sastanak sa patrijarhom Kirilom na jednom od aerodroma u Moskvi, na Domodedovu ili Vnukovu, kada bude putovao za Mongoliju. Tada će morati da dopuni gorivo na jednom od aerodroma u Moskvi - rekao je Sevastjanov.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija će tražiti od Uneska da osudi ubistvo ruskog ratnog reportera

Stalna misija Rusije pri Unesku zatražiće od rukovodstva sekretarijata organizacije da osudi ubistvo ratnog reportera agencije RIA Novosti Rostislava Žuravljova.

- Takođe ćemo skrenuti pažnju zemalja članica na ovaj novi gnusni zločin kijevskog režim - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Otkriveno Niksonovo tajno pismo Klintonu o Ukrajini

Nikson na sedam stranica iznosi procenu političke situacije u Rusiji, na čijem čelu je tada bio predsednik Boris Jeljcin. Nikson tu predviđa prekid odnosa Moskve i Kijeva i to da bi vlast mogao da preuzme neko od nacionalista.

Navodi se da, iako Niksona mnogi pamte po aferi "Votergejt", treba reći da je on u vreme Hladnog rata bio pokretač poboljšanja odnosa sa Sovjetskim Savezom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski zapretio odmazdom Moskvi zbog napada na Odesu

Ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, izjavio je da će Ukrajina definitivno odgovoriti na ruske napade na Odesu.

Zelenski je naveo da će Ukrajina odgovoriti "ruskim teroristima" na njihove udare na Odesu. On je postavio i fotografiju na kojoj se vide posledice najnovijeg napada na Odesu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin: Ukrajinci izgubii više od 26.000 vojnika

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je tokom susreta sa beloruskim kolegom, Aleksandrom Lukašenkom, da je gubitak ljudstva Oružanih snaga Ukrajine od početka kontraofanzive već premašio 26.000 ljudi.

On je kazao da su ruski lovci za dan uništili rekordan broj strane vojne opreme, prenela je agencija RIA Novosti. Putin je izjavio da je ukrajinska kontraofanziva doživela neuspeh.

- Nema kontraofanzive - rekao je Lukašenko.  Putin je uzvratio da ona postoji, ali da je propala.

Više o tome pročitajte OVDE.

Blinken: "Ukrajina vratila polovinu teritorija koju je Rusija prvobitno zauzela"

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Ukrajina ponovo vratila polovinu teritorija koju je Rusija prvobitno zauzela, kao i da su ukrajinske snage suočene sa "veoma teškim borbama" nastojeći da povrate još više teritorija koje kontrolišu ruske snage.

Entoni Blinken
Entoni Blinken / Izvor: Profimedia

- Već je vraćeno oko 50 odsto teritorija koje su inicijalno zauzele ruske snage. Ovo su još uvek relativno rani dani kontraofanzive. Teško je. Kontraofanziva se neće okončati za nedelju ili dve, već pre za nekoliko meseci - rekao je Blinken u intervjuu za CNN, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski: Ukrajinska ofanziva je odložena!

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da je ukrajinska kontraofanziva odložena zbog nedostatka municije i da je njeno odlaganje omogućilo Rusiji da ojača svoju odbranu.

Ukrajina se nadala da će započeti svoju dugo očekivanu kontraofanzivu ranije na proleće, ali je odustala jer joj je nedostajalo neophodno oružje, rekao je Zelenski za CNN.

Više o tome pročitajte OVDE.

Otkriveno do kada će Kijev imati dovoljno snaga za kontraofanzivu

Komandant ruske borbene grupe Centar Andrej Mordvičev rekao je da će ukrajinska vojska imati dovoljno snaga za kontraofanzvu do kraja avgusta.

- Količina njihovih snaga za kontraofanzivu dovoljne su samo do kraja avgusta. Nakon toga, biće kratka pauza. Neće moći da postignu ništa u zimskom periodu. Smatramo da će sve biti gotovo do proleća - rekao je Mordvičev za televizijski kanal Solovjov uživo, preneo je TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vašington obradovao Ukrajince: Najavljena isporuka borbenih aviona F-16 Kijevu

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, rekao je da veruje da će Kijev dobiti američke avione F-16.   

- Najvažniji fokus je na tome da, kada dobiju avione, da piloti budu dobro obučeni, da mogu sami da održavaju avione i koriste ih pametno - poručio je Blinken.    

Više o tome pročitajte OVDE.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

KATASTROFALNO UNIŠTENJE UKRAJINE: Neće imati NI STRUJE NI VODE - Ostala bez polovine energetske infrastrukture (FOTO)
Nuklearna elektrana

KATASTROFALNO UNIŠTENJE UKRAJINE: Neće imati NI STRUJE NI VODE - Ostala bez polovine energetske infrastrukture (FOTO)

19.09.2024. 21:11
Odluka EP da udari na Rusiju dovešće do NUKLEARNOG RATA?!
Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

Odluka EP da udari na Rusiju dovešće do NUKLEARNOG RATA?!

19.09.2024. 19:51
SNIMCI KOJI LEDE KRV U ŽILAMA! Rusi izvršili žestok napad u Kursku - Plamen progutao ukrajinsku defanzivu (VIDEO)
Ukrajinska vojska

SNIMCI KOJI LEDE KRV U ŽILAMA! Rusi izvršili žestok napad u Kursku - Plamen progutao ukrajinsku defanzivu (VIDEO)

19.09.2024. 18:38
POGINUO JOŠ JEDAN UKRAJINSKI PILOT: Školovao se u Francuskoj, trebalo da upravlja američkim lovcima F-16
Avion

POGINUO JOŠ JEDAN UKRAJINSKI PILOT: Školovao se u Francuskoj, trebalo da upravlja američkim lovcima F-16

19.09.2024. 17:10
KATASTROFALNO UNIŠTENJE UKRAJINE: Neće imati NI STRUJE NI VODE - Ostala bez polovine energetske infrastrukture (FOTO)
Nuklearna elektrana

KATASTROFALNO UNIŠTENJE UKRAJINE: Neće imati NI STRUJE NI VODE - Ostala bez polovine energetske infrastrukture (FOTO)

19.09.2024. 21:11
SNIMCI KOJI LEDE KRV U ŽILAMA! Rusi izvršili žestok napad u Kursku - Plamen progutao ukrajinsku defanzivu (VIDEO)
Ukrajinska vojska

SNIMCI KOJI LEDE KRV U ŽILAMA! Rusi izvršili žestok napad u Kursku - Plamen progutao ukrajinsku defanzivu (VIDEO)

19.09.2024. 18:38
PRONAĐENA BOMBA KOD SKUPŠTINE SRBIJE: Teška oko 250 kilograma - na licu mesta hitne službe
policija

PRONAĐENA BOMBA KOD SKUPŠTINE SRBIJE: Teška oko 250 kilograma - na licu mesta hitne službe

18.09.2024. 15:26
Ukrajinski dronovi se sručili na najveće rusko raketno skladište - NAJJAČI udar od početka rata, GORE snimci sa ratišta (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Ukrajinski dronovi se sručili na najveće rusko raketno skladište - NAJJAČI udar od početka rata, GORE snimci sa ratišta (VIDEO)

18.09.2024. 10:53
MALO JE NEDOSTAJALO ZA REMI: Benfika savladala Zvezdu na Marakani
FK Crvena zvezda

MALO JE NEDOSTAJALO ZA REMI: Benfika savladala Zvezdu na Marakani

19.09.2024. 18:27
KONAČNO OTKRIVENO kako će da izgleda služenje VOJNOG ROKA u SRBIJI - da li su telefoni NAJVEĆI PROBLEM?
Vojska Srbije

KONAČNO OTKRIVENO kako će da izgleda služenje VOJNOG ROKA u SRBIJI - da li su telefoni NAJVEĆI PROBLEM?

19.09.2024. 21:11
"Benfika nema veze s mozgom" Delije žale zbog poraza, na udaru je i Milojević
FK Crvena zvezda

"Benfika nema veze s mozgom" Delije žale zbog poraza, na udaru je i Milojević

19.09.2024. 20:45
SNIMCI KOJI LEDE KRV U ŽILAMA! Rusi izvršili žestok napad u Kursku - Plamen progutao ukrajinsku defanzivu (VIDEO)
Ukrajinska vojska

SNIMCI KOJI LEDE KRV U ŽILAMA! Rusi izvršili žestok napad u Kursku - Plamen progutao ukrajinsku defanzivu (VIDEO)

19.09.2024. 18:38