light rain
17°C
20.09.2024.
Beograd
eur
117.062
usd
104.8191
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Panika u NATO-u, Zelenski strahuje, šef Vagnera predvodi novi ruski napad na Kijev?

05.07.2023. 21:01
Vladimir Zelenski, Vladimir Putin, Rat u Ukrajini
Vladimir Zelenski, Vladimir Putin, Rat u Ukrajini / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Youtube/Printscreen/The Telegraph/Shutterstock

Presek stanja u Ukrajini za prethodnu nedelju, od 26. juna do 2. jula 2023. godine

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022, oko 5 sati ujutro po kijevskom vremenu, širokom vojnom operacijom ruskih snaga na teritoriji Ukrajine iz pravca Rusije, Belorusije i sa Krima, a u borbe su se uključile i jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

ZASTRAŠUJUĆA EKSPLOZIJA U MAKIJEVKI: Ukrajinci pogodili rusku vojnu bazu (VIDEO)

ZASTRAŠUJUĆA EKSPLOZIJA U MAKIJEVKI: Ukrajinci pogodili rusku vojnu bazu (VIDEO)

PANIKA U ZAPOROŽJU! Sirene odjekuju, Evropa na ivici NUKLEARNE KATASTROFE

PANIKA U ZAPOROŽJU! Sirene odjekuju, Evropa na ivici NUKLEARNE KATASTROFE

"RUSIJA IZGUBILA POLOVINU BORBENE SPOSOBNOSTI" Zastrašujući podaci britanskog šefa odbrane

"RUSIJA IZGUBILA POLOVINU BORBENE SPOSOBNOSTI" Zastrašujući podaci britanskog šefa odbrane

Vojske su krenule u ofanzivu na četiri glavna pravca – sa severa prema Kijevu, sa severoistoka prema Harkovu, sa jugoistoka od Donbasa i sa juga od Krima.

Podsetimo, sukob između Rusije i Ukrajine počeo je 2014. godine posle Evromajdana, nakon čega je usledilo rusko anektiranje Krima i sukobi na području Donbasa.

U Ruskoj Federaciji i Belorusiji se ovaj konflikt često naziva "specijalna vojna operacija na teritoriji Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike", dok je u pojedinim, mahom zapadnim državama poznata i kao "ruska vojna agresija".

U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na najvažnije događaje tokom sukoba u Ukrajini u periodu od 26. juna do 2. jula 2023. godine

26. jun 2023. godine

Rusija poslala upozorenje NATO-u: Ne raspoređujte trupe u Ukrajini!

Moskva je upozorila NATO da ne pravi greške i ne raspoređuje trupe u Ukrajini, pošto bi to moglo da ima opasne posledice.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Političke i diplomatske aktivnosti vezane za sukob u Ukrajini, tokom prethodnih nedelja uglavnom su bile fokusirane na iznalaženje rešenja za pomoć Kijevu u kontraofanzivi koja je dala male rezultate na terenu, kao i na relacije NATO i EU prema sukobljenim stranama. Međutim, događaj koji je bacio u senku sve druge, definitivno je bio pokušaj oružane pobune u Rusiji na čelu sa šefom Vagnera, Jevgenijem Prigožinom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Snage čečenskog Ahmata se vraćaju iz Rostovske oblasti na front

Vojnici specijalne jedinice Ahmat vraćaju se na front iz Rostova na Donu i Rostovske oblasti, gde su privremeno premešteni radi suzbijanja oružane pobune, rekao je za TASS Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga Ahmat.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia

- Ahmat nije u potpunosti uklonjen sa linije fronta. Uklonjene su samo one koje su mogle da budu zamenjene drugim jedinicama. U ovom trenutku, jedinice Ahmata se polako vraćaju u zonu SVO da nastave dalje sa radom na oslobađanju Marinke - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Prvo pojavljivanje Šojgua u javnosti nakon pobune Vagnera

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je kontrolu isturenog komandnog mesta grupacije trupa "Zapad", u zoni specijalne vojne operacije - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu / Izvor: Profimedia

Na komandnom mestu Šojgu je saslušao izveštaj komandanta grupe general-pukovnika Jevgenija Nikiforova o trenutnoj situaciji, karakteru neprijateljskih dejstava i izvršavanju borbenih zadataka ruskih trupa na glavnim taktičkim pravcima, saopštilo je Ministarstvo.

Više o tome pročitajte OVDE.

Australija sprema novi paket vojne pomoći za Ukrajinu

Australijska vlada osiguraće novi paket pomoći Ukrajini vredan 110 miliona australijskih dolara (67.6 miliona eura), uključujući 70 vojnih vozila za odbranu protiv ruske invazije, rekao je premijer Anthoni Albanes.

Paket će uključivati ​​28 oklopnih vozila M113, 14 vozila za specijalne operacije, 28 kamiona i 14 prikolica.

Australijska vojska
Australijska vojska / Izvor: Profimedia

- Australija je nepokolebljiva u svojoj odluci da osudi i suprotstavi se ruskim postupcima te pomogne Ukrajini u ostvarenju pobede - rekao je Albanes.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izrael na udaru kritika Kijeva

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je da njegova zemlja podržava Ukrajinu, reagujući na kritike ukrajinske ambasade u Tel Avivu da Izrael ne pruža pomoć Kijevu i da blisko sarađuje sa Rusijom.

Izraelci, Izrael
Izraelci, Izrael / Izvor: Profimedia

Koen je rekao za izraelski vojni radio da je Izrael ranije saopštio da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da je pružio humanitarnu pomoć Ukrajini. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Održan sastanak o Ukrajini u "najstrožoj tajnosti"

Zvanični pregovori za rešavanje sukoba u Ukrajini mogli bi da se održe u julu, javlja nemačka televizija ARD, pozivajući se na neimenovane izvore.

ARD navodi da je u Kopenhagenu održan međunarodni sastanak o Ukrajini "u najstrožoj tajnosti" uz učešće diplomata zapadnih zemalja, kao i predstavnika Brazila, Indije, Kine i Južnoafriče Republike.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Ističe se da je cilj Zapada bio da pridobije podršku ovih zemalja BRIKS-a, koje i dalje ostaju neutralne u situaciji oko Ukrajine.

Više o tome pročitajte OVDE.

27. jun 2023. godine

Zelenski na prvoj liniji fronta kod Bahmuta

Predsednik Zelenski obišao je prvu liniju fronta u blizini grada Bahmuta kako bi uručio odlikovanja vojnicima.

Ukrajinske trupe napredovale su 1,5 kilometar duboko u teritoriju u kojoj su Rusi u smeru Melitopolja, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obišao je liniju fronta u blizini grada Bahmuta.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

- Kao rezultat sistemnog pritiska, odbrambene snage u smeru Tavrije uspešne su i napredovale su 1,5 kilometar duboko u okupiranu teritoriju u smeru Melitopolja - izjavio je portparol odbrambenih snaga smera Tavria Valerij Šershen.

Više o tome pročitajte OVDE.

Lukašenko: Ako Rusija propadne, svi ćemo nastradati

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da ukoliko Rusija propadne kao država, svi će osetiti katastrofalne posledice.

- Moj stav je sledeći: ako Rusija propadne, mi ćemo ostati pod ruševinama, svi ćemo nastradati - rekao je beloruski lider.

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko / Izvor: Profimedia

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je istakao da su ciljevi Zapada u regionu da na bilo koji način destabilizuju situaciju i da onda nametnu svoja pravila i svoj poredak.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski izrazio želju da Ukrajina učestvuje na samitu NATO-a

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski apelovao je da Ukrajina dobije politički poziv da se pridruži NATO-u na samitu Alijanse u Litvaniji.

- Postoje svi razlozi za politički poziv da se Ukrajina pridruži Alijansi - napisao je Zelenski na Telegramu.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

On zahteva i bezbednosne garancije od NATO, u slučaju da Ukrajini ne bude dato članstvo u tom savezu u bliskoj budućnosti, prenosi Rojters. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin: Ukrajina od početka kontraofanzive izgubila 259 tenkova i više od 700 oklopnih vozila

Oružane snage Ukrajine su od početka kontraofanzive izgubile 259 tenkova i preko 700 oklopnih vozila, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

U Orehovskom pravcu, koji Kijev smatra glavnim pravcem napada, protivnik je samo u proteklih sedam dana izgubio 280 komada vojne tehnike, uključujući 41 tenk i 102 oklopna vozila, precizirao je Putin.

Više o tome pročitajte OVDE.

28. jun 2023. godine

Ukrajinski ministar odbrane najavljuje: Tek ćete videti

Oslobađanje grupe sela pod ruskom okupacijom poslednjih nedelja "nije glavni događaj" u planiranom napadu Kijeva, rekao je Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, za Financial Times.

Oleksij Reznikov
Oleksij Reznikov / Izvor: Profimedia

- Kada se to dogodi, svi ćete to videti... Svi će videti sve - rekao je u intervjuu za FT, odbacivši medijske izveštaje o sporom ukrajinskom napredovanju protiv dobro utvrđenih ruskih položaja.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski smenio šefa Ukroboronproma

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je s dužnosti Jurija Husjeva, čelnika Ukroboronproma, državnog konglomerata za proizvodnju oružja. Husjev je tu dužnost obavljao od decembra 2020. godine.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Ukrajinski mediji navode da će njegov naslednik biti 31-godišnji Herman Smetanin, koji vodi fabriku oklopnih vozila u Harkovu. Za sada nema službene potvrde iz kancelarije Zelenskog o zameni.

Više o tome pročitajte OVDE.

Amerikanci u panici: Vagnerove trupe i dalje u Ukrajini

Portparol američkog Ministarstva odbrane Patrik Rajder izjavio je da su trupe privatne ruske vojne formacije ''Vagner'' i dalje u Ukrajini nakon pobune tokom vikenda.

Vagner u Rostovu na Donu
Vagner u Rostovu na Donu / Izvor: Profimedia

- Ali u smislu njihovog specifičnog raspoloženja i da li se mogu ili ne moraju pomerati, neću da spekulišem o tome - rekao je sekretar za štampu Pentagona na brifingu, prenosi CNN.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nove garancije: Ukrajina postaje članica NATO-a?

Predsednici Litvanije i Poljske, Gitanas Nauseda i Andžej Duda, stigli su u Kijev, gde su se sastali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Poljska i Litvanija će učiniti sve da Ukrajina što pre postane članica NATO-a, poručio je poljski predsednik.

NATO, Ukrajina
NATO, Ukrajina / Izvor: Profimedia

- Učinićemo da se to dogodi što je pre moguće - rekao je on na konferenciji za medije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski dobio važne informacije sa severa Ukrajine od svoje vojske

Nakon što je šef Vagnera Jevgenij Prigožin otputovao za Belorusiju, oglasio se i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je izjavio da bezbednosna situacija ba severu Ukrajine ostaje nepromenjena.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin / Izvor: Profimedia

Zelenski je tom prilikom izjavio da "ukrajinska vojska smatra da je situacija na severu zemlje nepromenjena i da je pod našom kontrolom". Potom je govorio i o Vagnerovim trupama u Belorusiji i rekao da taj kontigent neće biti veliki.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruske snage gađale ukrajinski grad Kramatorsk

Ruske snage su gađale ukrajinski grad Kramatorsk koji se nalazi u Donjeckoj oblasti i u kome je smešten regionalni štab ukrajinske vojske. Tačnije, pogođen je jedan ugostiteljski objekat - picerija, u kojoj su se okupljala mahom vojna lica, ali i humanitarni radnici, novinari i civili.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da je u napadu oštećeno 18 višespratnica, pet škola, dva vrtića, tržni centar, čak 65 kuća i jedna administrativna zgrada kao i sportski centar, a da se broj poginulih u piceriji popeo na jedanaest osoba.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kadirov i Putin napravili selfi, razgovarali o Čečeniji?

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je na društvenim mrežama selfi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Kako je potvrđeno iz Kremlja, Putin i Kadirov su se susreli i razgovarali. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije otkrio o čemu su dvojica lidera razgovarali.

Ramzan Kadirov i Vladimir Putin
Ramzan Kadirov i Vladimir Putin / Izvor: Foto: Telegram/Printscreen/Kadyrov_95

S druge strane, Kadirov je uz fotografiju napisao da su on i Putin razgovarali o društveno-ekonomskoj situaciji u Čečeniji, kao i o dugoročnim planovima za region.

Više o tome pročitajte OVDE.

WSJ: "Prigožin planirao da uhapsi Šojgua i Gerasimova"

Američki list "Wall Street Journal" preneo je vest da je šef ruske paravojne formacije "Vagner" Jevgenij Prigožin planirao da uhapsi dvojicu najviših ruskih vojnih zvaničnika tokom pokretanja oružane pobune u Rusiji - Sergeja Šojgua i Valerija Gerasimova.

Vagner, Jevgenij Prigožin
Vagner, Jevgenij Prigožin / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Wall Street Journal

Kako prenosi CNN, ova zavera protiv dvojice najviših vojnih zvaničnika Rusije trebala je da se dogodi tokom njihove posete pograničnoj oblasti blizu Ukrajine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski predložio legalizaciju prodaje kanabisa u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski predložio je da se u Ukrajini legalizuje prodaja kanabisa.

- Sve najbolje svetske prakse, rešenja, ma koliko bila teška ili neobična, moraju se primeniti u Ukrajini kako svi građani Ukrajine ne bi morali da trpe bol, stres i traumu rata - rekao je predsednik.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Kijev ima sve što je potrebno da uspe" - Vašington najavio dodatnu pomoć Ukrajini

Ukrajina će uskoro dobiti sve što je neophodno za uspeh ofanzive nakon dodeljivanja nove vojne pomoći SAD, izjavio je američki državni sekretar, Entoni Blinken.

Prema njegovim rečima, ukrajinska ofanzivna operacija je u ranoj fazi i u njoj za sada nisu angažovane glavne snage Kijeva.

Više o tome pročitajte OVDE.

29. jun 2023. godine

Razgovarali Zalužni i Mili

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužnji, je u telefonskom razgovoru sa načelnikom Generalštaba vojske SAD, Markom Milijem, izjavio da su ukrajinske snage uspele da preuzmu stratešku inicijativu na bojnom polju.    

- Razgovarali smo o situaciji duž cele linije fronta. Ukrajinske snage su uspele da preuzmu stratešku inicijativu, bezbednosne i odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da vode ofanzivne operacije, imamo napredak - napisao je Zalužnji na Telegramu, prenosi Ukrinform. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Raste broj poginulih u Kramatorsku

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na restoran u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku porastao je na 12, nakon što je još jedno telo izvučeno iz ruševina, saopštile su ukrajinske službe za vanredne situacije.

Među poginulima je troje dece, a više od 60 ljudi je povređeno, uključujući jedno dete.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zabrinutost u NATO-u: Da li bi šef Vagnera mogao da predvodi novi ruski napad na Kijev?

Članice NATO-a Poljska, Letonija i Litvanija upozorile su da bi Vagnerov dolazak u Belorusiju mogao da predstavlja probleme za njih kao susede.

Rat u Ukrajini bukti i dalje, a nakon pokušaja pobune u Rusiji, neke stvari bi mogle da se promene i to tako da ne idu na ruku Kijevu. Tako bi na primer Jevgenij Prigožin mogao da predvodi rusko napredovanje iz Belorusije na Kijev.

Vagner
Vagner / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/The Sun

Ranije je objavljeno da je avion povezan sa vođom Vagnera sleteo u blizini Minska, a potom je i predsednik Belorusije potvrdio da je Jevgenij Prigožin zaista stigao u Belorusiju.

Kako kaže vojni ekspert Šon Bel, posledice neuspelog "Marša za pravdu" Vagnera prema Moskvi izazivaju više pitanja nego odgovora.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski: Očekujem da će Ukrajina u Viljnusu dobiti jasan signal

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, izjavio je tokom sastanka sa predsednikom Poljske, Andžejem Dudom, i predsednikom Litvanije, Gitanasom Nausedom, u Kijevu, da očekuje da će Ukrajina na samitu NATO-a u Viljnusu dobiti jasan signal o svojoj budućnosti u Alijansi.

- Ako Alijansa želi da bude moćna i ne vidi svoje postojanje bez Ukrajine, trebalo bi da dobijemo bar neki modalitet naše budućnosti u NATO, neke konkretne stvari… Ne govorimo o članstvu danas, razumemo da tokom rata ne možemo postati članica NATO-a, ali moramo dobiti uveravanja da ćemo posle rata biti. I upravo to je signal koji želimo da dobijemo da će Ukrajina nakon rata biti članica NATO - poručio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare, javlja Ukrinform.

Više o tome pročitajte OVDE.

Uhapšen pomagač ruske vojske - usmeravao napade na Kramatorsk

Ukrajinske vlasti uhapsile su muškarca koga su optužile da je pomogao ruskoj vojsci da usmeri raketni napad na Kramatorsk, a predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će navodni ruski agent biti optužen za izdaju.

Najmanje 12 ljudi, među kojima troje tinejdžera, poginulo je u raketnom napada na popularni restoran u Kramatorsku, preneo je BBC.

Među stradalom decom su 14-godišnje sestre bliznakinje Julija i Ana Aksenčenko i 17-godišnja devojčica. Najmanje 60 ljudi je ranjeno, uključujući bebu i troje stranaca. BBC navodi da je jedan od stranaca Kolumbijac, a i "istaknuta ukrajinska književnica".

Više o tome pročitajte OVDE.

Austrijski kancelar: Neutralne države EU protive se davanju bezbednosnih garancija Ukrajini

Zemlje EU sa neutralnim stavom protive se davanju potpunih bezbednosnih garancija Ukrajini, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehamer.

karl nehamer
karl nehamer / Izvor: Profimedia

- Za nas kao neutralne države jasno je da ne možemo dati takve bezbednosne garancije. Austrija, Irska, Malta i Kipar su jasno stavile do znanja da imaju primedbe - rekao je Nehamer uoči sastanka sa ostalim liderima EU u Briselu, preneo je Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Jurišni helikopter Ka-52 zadao mnogo glavobolja Ukrajincima

Ukrajinska kontraofanziva propada zbog odlične taktike i najsavremenijeg naoružanja kojim raspolažu ruske oružane snage, napisao je penzionisani pilot i vojni analitičar Vijainder Takur za "Jurejžn tajms".

- Od samog početka, ukrajinske trupe suočile su se sa neočekivanim i veoma neprijatnim iznenađenjima, koja su uključivala dobro postavljena minska polja, opremu za daljinsko izviđanje i upotrebu jurišnog helikoptera Ka-52 "aligator" - napisao je Takur.

Više o tome pročitajte OVDE.

Čečenski borci - "TikTok ratnici"

Nakon neuspele pobune u Rusiji, čečenski lider Ramzan Kadirov se pozicionira kao vojskovođa spreman da krene u bitku za Vladimira Putina.

Čečeni u Marijupolju gaze ukrajinsku zastavu
Čečeni u Marijupolju gaze ukrajinsku zastavu / Izvor: Profimedia

Ali za razliku od paravojne grupe Vagner, koju Moskva sada želi da raspusti, čečenske specijalne snage su stekle reputaciju "TikTok boraca" koji su više zabrinuti za svoj izgled na društvenim mrežama nego za uspeh na bojnom polju, piše "Financial Times" (FT).

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinska vojska pozvala stanovnike oblasti Sumi da se evakuišu

Visoki ukrajinski vojni zvaničnik pozvao je stanovnike severoistočne regije Sumi da se evakuišu. On je naglasio da je to "najopasnije mesto u severnoj operativnoj zoni".

- Pozivam sve građane koji žive u graničnim područjima oblasti Sumi da odu - rekao je Serhij Naev, zapovednik združenih snaga u Ukrajini, na aplikaciji Telegram.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zavijorila se ukrajinska zastava nadomak Bahmuta

Pripadnici 28. mehanizovane brigade ukrajinskih kopnenih snaga su podelili video na kojem su preuzeli kontrolu nad branom na kanalu Severski Donjec koji se nalazi na zapadnoj periferiji sela Kurdjumovka, južno od Bahmuta.

Ukrajinska vojska je pokazala kako je njihova zastava podignuta u blizini jednog od objekata brane, koji su prethodno kontrolisali pripadnici Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Ukrajinski vojnik je viđen kako žurno ubada zastavu u zemlju (ali ne na vrh zgrade), a ukrajinska grupa brzo napušta područje, verovatno u strahu od ruske artiljerijske vatre.

Više o tome pročitajte OVDE.

Netanijahu: Izrael neće isporučivati PVO sistem "Gvozdena kupola" Ukrajini

Izrael neće isporučivati sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola ili bilo koje drugo oružje Ukrajini zbog zabrinutosti da bi ono moglo završiti u posedu Irana, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu u intervjuu za "The Wall Street Journal".

- Mislim da je važno razumeti da smo zabrinuti i zbog mogućnosti da sistemi koje bismo dali Ukrajini padnu u iranske ruke - rekao je on.

Gvozdenu kupolu su razvili Rafael Advanced Defence Systems i Israel Aerospace Industries uglavnom za presretanje i uništavanje raketa i granata kratkog dometa.

Međutim, sistem može da angažuje i tradicionalnije vazdušne ciljeve, kao što su borbeni avioni, helikopteri, bespilotne letelice i krstareće rakete. Sistem ima maksimalni domet od 70 kilometara. Sistem je u upotrebi u izraelskoj vojsci od 2011. Od tada je njegova efikasnost više puta dovedena u pitanje.

Više o tome pročitajte OVDE.

Budanov: Prigožinovi plaćenici više neće učestvovati u ratu protiv Ukrajine

Prigožinovi plaćenici više neće učestvovati u ratu protiv Ukrajine, saopštio je načelnik Glavne obaveštajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine Kirilo Budanov.

- Dobili smo diskreditaciju ruskog rukovodstva. Još jednom je uništen mit o nepokolebljivosti ruskog režima. Gubici su naneseni vojnim i kosmičkim snagama Ruske Federacije. A takođe, Vagner više neće učestvovati. u borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine. A ovo je najefikasnija jedinica Ruske Federacije koja je uspela da postigne uspeh po svaku cenu - rekao je Budanov.

Više o tome pročitajte OVDE.

30. jun 2023. godine

Majk Pens u Kijevu

Bivši američki potpredsednik Majk Pens, koji je u trci za nominaciju Republikanske stranke za predsedničke izbore 2024., iznenada je posetio Ukrajinu kako bi se sastao s predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Majk Pens
Majk Pens / Izvor: Profimedia

- Sloboda pobeđuje u Ukrajini i sada više nego ikada moramo nastaviti da verujemo u hrabre borce ovde u Ukrajini, koji stoje za slobodu i odbijanje ruske agresije - rekao je Pens novinarima nakon sastanka sa Zelenskim.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vagner i dalje regrutuje ljude da se bore u Ukrajini?

Vagnerovci navodno i dalje regrutuju ljude da se bore u Ukrajini uprkos tome što ih je Vladimir Putin nazvao "izdajnicima" za njihovu pobunu.

Podsetimo, grupa Vagnerovih plaćenika na čelu sa Jevgenijem Prigožinom krenula je u "marš na Moskvu" nakon što je preuzela kontrolu nad sedištem Južne vojne komande Rusije.

Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin
Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

Prigožin je zahtevao smenu ruskog vojnog vrha, ali je odustao od pobune nakon što je dogovorom prognan u Belorusiju. Na početku ustanka u ruskim gradovima počeli su da se zatvaraju Vagnerovi regrutni centri, skinuti su bilbordi, a grupa blokirana sa ruskih onlajn društvenih mreža i društvene mreže VKontakte.

Više o tome pročitajte OVDE.

Tramp tvrdi da je vreme za postizanje primirja u Ukrajini - ovo je njegov plan

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je ruski predsednik "donekle oslabljen" prekinutom pobunom i da je sada vreme da SAD pokuša da posreduje u postizanju mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine.

Donald Tramp, Vladimir Putin
Donald Tramp, Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

- Želim da ljudi prestanu da umiru zbog ovog smešnog rata - rekao je Tramp u telefonskom intervjuu Rojtersu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sastanak Zelenskog i Tunberg: Optužuju Rusiju da namerno napada civile i uništava životnu sredinu

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, je održao sastanak sa švedskom aktivistkinjom za zaštitu životne sredine Gretom Tunberg i poznatim evropskim ličnostima u Kijevu.

Greta Tunberg
Greta Tunberg / Izvor: Profimedia

Sastanak se dogodio dok su se borbe vodile širom zemlje. Zelenski je istakao da formiranje ove radne grupe predstavlja važan signal podrške Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sergej Lavrov o situaciji u Ukrajini

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov obratio se javnosti povodom situacije u Ukrajini i drugih međunarodnih pitanja.

U svom obraćanju Sergej Lavrov je istakao da Zapad ne može da potvrdi svoje optužbe protiv Rusije za ratne zločine i kršenje humanitarnog prava u Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

Orban odbacio plan Evropske komisije da dodeli više novca Ukrajini

Mađarska odbacuje planove EK o povećanju finansijske pomoći Ukrajini, tvrdi da neće doprineti dodatnim troškovima servisiranja duga EU.

Viktor Orban
Viktor Orban / Izvor: Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je na samitu EU u Briselu da Mađarska odbacuje planove Evropske komisije (EK) o povećanju finansijske pomoći Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci koriste Prigožina da udare na Rusiju: FSB je dobio naredbu da ga ubije

Savezna služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) dobila je zadatak da ubije šefa grupe Vagner Jevgenija Prigožina, izvestio je Kiril Budanov, šef ukrajinske vojno-obaveštajne službe.

Prigožin je u utorak odleteo u egzil u Belorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna Vagnerovih boraca, do koje je došlo tokom vikenda.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi izgradili moćan sistem odbrane

Ukrajinske trupe u toku ofanzive nisu se ni približile ruskim utvrđenjima, navodi američki list "Volstrit džornal".

- Trupe se još nisu približile odbrani koju su izgradili Rusi, uključujući protivtenkovske rovove i druge barijere, na desetak milja (oko 16 kilometara) iza linije fronta - navodi američki list "Volstrit džornal" koji je razgovarao sa pripadnicma Oružanih snaga Ukrajine, a prenose "RIA Novosti".

Više o tome pročitajte OVDE.

Komandant Ahmata: "Definitivno ćemo dobiti ovu bitku, Ukrajinci ginu do poslednjeg!"

Ukrajinske snage su pretrpele velike ljudske i materijalne gubitke dok su pokušavale da napreduju na nekoliko sektora u okviru svoje kontraofanzive. Teške borbe vođene su kod Antonovskog mosta u Hersonskom sektoru.

Komandant čečenskih specijalnih snaga Ahmat, Apti Alaudinov, rekao je za TV "Rusija 1" da toliko najavljivana ukrajinska kontraofanziva nije uspela da probije nijednu od odbrambenih linija Rusije, ali da Kijev nastavlja da šalje ljude u smrt.

- Slika koju vidimo je da neprijatelj, pošto je stigao do naše prve linije odbrane, ne može da napreduje kroz nju. Upozorili smo ih na ovo. Oni realno nemaju snage i resurse, pored svega što su uradili, da probiju naša tri ešalona - rekao je Alaudinov u emisiji "60 minuta".

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski izdao naređenje vojsci: Ojačati granicu na severu, moguć napad Vagnera iz Belorusije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naredio je najvišim vojnim komandantima da ojačaju severni ukrajinski vojni sektor nakon dolaska šefa ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina u Belorusiju, s kojom se Ukrajina graniči na severu. 

Blagoedatno, Vagner, Ukrajina
Blagoedatno, Vagner, Ukrajina / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/lordcurious

On je naveo da su vladini i vojni zvaničnici informisani o izveštaju ukrajinskih obaveštajnih i bezbednosnih snaga o situaciji u Belorusiji, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija: Kijev planira provokaciju u NE Zaporožje

Rusija je u Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija poslala pismo u kojem je navela da ne planira da uništava Zaporošku nuklearku.

Kijev i njegovi zapadni pokrovitelji očigledno pripremaju operaciju "pod tuđom zastavom" na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Cilj je da se optuži Rusija za nuklearnu provokaciju, napisao je na svom nalogu na Tviteru prvi zamenik ambasadora Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski.

Više o tome pročitajte OVDE.

Šef ukrajinske vojske otkrio zašto kontraofanziva sporo teče

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužni, tražio je od načelnika Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD, generala Marka Milija, da obezbedi granate kojih ukrajinska vojska ima deset puta manje nego što je potrebno za paritet.

Valerij Zalužni
Valerij Zalužni / Izvor: Profimedia

Zalužni je u intervjuu američkom listu Vašington post rekao da je stalno u kontaktu sa Milijem.

- Imamo dogovor, na vezi smo 24/7. Ponekad mogu da pozovem i kažem: "Ako ne dobijem 100.000 granata za nedelju dana, 1.000 ljudi će umreti. Stavite se u moju poziciju" - rekao je Zalužni.

Više o tome pročitajte OVDE.

1. jul 2023. godine

Zelenski obećao Zapadu: Pokazaćemo rezultate kontraofanzive do samita NATO

- Do samita NATO dužni smo da pokažemo rezultate - rekao je Zelenski u interjvuu za špansku televiziju "RTVE". Samit NATO trebalo bi da se održi 11. i 12. jula u Viljnusu.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Prethodno je šef kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žovka izjavio da ukoliko Ukrajina ne dobije poziv da tokom julskog samita NATO-a započne proces pridruživanja Alijansi, Vladimir Zelenski neće prisustvovati samitu u Viljnusu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Direktor CIA se sastao sa Zelenskim pre pobune Vagnera

Direktor CIA Vilijam Berns nedavno je putovao u Ukrajinu i sastao se sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i ukrajinskim obaveštajnim zvaničnicima, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Vašington Post.

Vilijam Berns, direktor CIA
Vilijam Berns, direktor CIA / Izvor: Profimedia

Taj list je prethodno objavio da se Berns ranije u junu sastao sa ukrajinskim zvaničnicima koji su otkrili strategiju za ponovno preuzimanje teritorije koju je okupirala Rusija i otvaranje pregovora o prekidu vatre sa Moskvom do kraja godine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruska vojska ima dva nova aduta za rat

Rusko istraživačko-proizvodno udruženje Kaisant predstavilo je dva nova sistema za elektronsko ratovanje protiv bespilotnih letelica na margini izložbe Special Gear koja je održana u Moskvi od 29. do 30. juna.

Direktorka za razvoj udruženja Aljona Balandina rekla je za TASS da je prvi sistem, nazvan Argus-Kupol, dizajniran da pruži sveobuhvatnu zaštitu od dronova.

Ruska vojska
Ruska vojska / Izvor: Profimedia

- Argus-Kupol je sposoban da osujeti letove jedne ili više bespilotnih letelica u svom operativnom dometu već na početku svog rada. Sistem je projektovan i u stacionarnoj i mobilnoj verziji - rekla je Balandina.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izgrađena nova vojna baza "Vagnera" u Belorusiji?

Ruski pobunjenički vojni lider i vođa grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin izgradio je, prema pisanjima Dejli mejla, novu bazu za 8.000 ljudi svoje privatne vojske Vagner u Belorusiji, pokazuju navodno novi satelitski snimci. 

Šef Vagnera je prognan u Belorusiju otkako je njegova plaćenička grupa zapretila pobunom i maršom na Moskvu u pokušaju državnog udara - da bi se potom po dogovoru sa Moskvom i Minskom povukao.

Preseljenje u Belorusiju bio je deo dogovora koji je Kremlj sklopio sa Prigožinom da okonča pobunu koja je predstavljala najveću pretnju Putinovom autoritetu otkako je preuzeo dužnost pre više od 20 godina i navela ruskog lidera da se brani i spreči izbijanje građanskog rata.

Više o tome pročitajte OVDE.

Skandal u Kijevu: Pevane pesme podrške Putinu!

U jednom od kijevskih kafića izbio je skandal zbog pesama ruskog pevača Grigorija Lepsa, koji podržava rat Ruske Federacije protiv Ukrajine, javlja ukrajinska agencija Unian.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

- U prestoničkom kafiću Dubrovka pevale su se Putinističke kompozicije, a devojka koja se zbog toga pobunila jednostavno je izbačena - napisao je na svom Telegram kanalu Anatolij Štefan, oficir Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Unian.

Više o tome pročitajte OVDE.

2. jul 2023. godine

Ukrajinci svom silom krenuli u kontraofanzivu - Rusi pružaju žestok otpor

Ratni reporteri objavili su da se trenutno vodi žestoka bitka u rovovima na liniji Zaporoškog fronta. Ukrajinske snage pokušavaju da probiju linije fronta kod Orehova u Zaporožju, javili su ruski ratni dopisnici.

Ratni reporteri objavili su da se vodi žestoka bitka u rovovima na liniji Zaporoškog fronta. Na liniji Novodanilovka-Rabotino, ukrajinske snage su krenule u napad na ruske položaje, uspevši da dođu do rovova.

Tokom bitke, uz podršku tenkova Oružanih snaga Ukrajine, provalili su u napredne rovove na polju zapadno od Rabotina, gde ne prestaju teške borbe.

Više o tome pročitajte OVDE.

Krvavi početak jula za Kijev, vode se žestoke borbe 

Nastavljeni su teški sukobi između ruske vojske i ukrajinskih snaga u Donjecku i nekoliko drugih sektora.

U Donjecku su borbe bile najjače u blizini grada Bahmuta. Ukrajinske snage ostvarile su neke taktičke uspehe u blizini obližnjeg sela Kleševka. Međutim, nisu uspele da zauzmu nijednu ključnu poziciju.

Novi video snimci iz sektora pokazuju uništavanje nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila Toretsked na jednom od glavnih puteva koji vode ka Bahmutu. Štaviše, ukrajinske snage su pokušale da napreduju u blizini gradova Marinka i Avdejevka.

Artiljerijski dueli prijavljeni su i u blizini gradova Gorlovka, Toretsk i Njujork.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski otkrio čega se najviše plaši

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio je strah od gubitka dvopartijske podrške SAD, nakon "opasnih poruka koje dolaze od nekih republikanaca".

- Majk Pens (bivši potpredsednik SAD) posetio nas je i podržava Ukrajinu. Pre svega, kao Amerikanac, a zatim kao republikanac - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Foto: YouTube/Printscreen/The Sun/Shutterstock

- Imamo dvostranačku podršku. Međutim, u njihovim krugovima kruže pomešane poruke o podršci Ukrajini. Neki republikanci šalju ponekad opasne poruke da podrška može biti manja.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Boriću se dok dišem" Ramba umalo raznela granata, sada se vraća na front, spreman da umre za Ukrajinu

Veteran britanske vojske poznat pod nadimkom Rambo vratio se na prvu liniju fronta u Ukrajini samo nekoliko meseci nakon što je preživeo više pogodaka gelera od strane ruske granate koja ga je umalo raznela. Šarif Amin (40) koji je služio devet godina u britanskom prvom bataljonu, uključujući dva obilaska Avganistana, zamalo je izgubio desnu nogu i ruku kada su on i njegovi ukrajinski drugovi bili nemilosrdno granatirani u izviđačkoj misiji duboko iza neprijateljskih linija prošlog oktobra, prenosi Dejli mejl.

Zapanjujuće, manje od devet meseci nakon što je izranjavan, sa probijena oba plućna krila i gelerima u sva četiri uda, Amin se vratio u krvavi rat jer, kako je rekao, nije mogao da okrene leđa narodu Ukrajine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija napala Kijev iranskim dronovima

Rusija je izvršila napad dronom na glavni grad Ukrajine Kijev u ranim jutarnjim časovima, saopštili su zvaničnici ukrajinske prestonice. To je prvi takav ratni napad u poslednjih 12 dana, preneo je AP.

Sve bespilotne letelice iranske proizvodnje Šahed su otkrivene i oborene, rekao je Sergej Popko, šef gradske administracije Kijeva.

Kijev, Ukrajina
Kijev, Ukrajina / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Napredovanje ukrajinskih snaga ka Bahmutu

Ukrajinske snage nastavljaju postepeno napredovanje na bokovima Bahmuta u Donjeckoj oblasti, izjavio je za nacionalnu televiziju portparol Istočne komande Serhij Čerevatiji, prenosi "Kijev independent".

Ukrajinske snage "pritiskaju" ruske trupe i oslobađaju teritorije, rekao je on, ali nije pomenuo koliko je vojska napredovala, rekavši da će to otkriti nakon analize na terenu, navodi list, preneo je "Gardijan".  

Bahmut
Bahmut / Izvor: Profimedia

Ukrajinske snage napadaju ruske položaje na južnom i severnom krilu i postižu uspeh kod Kliščijevke i Kurdijumivke južno od Bahmuta navedeno je u izveštaju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski u Odesi

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski boravio je u Odesi gde je u video-snimku objavljenom na Tviteru odao počast onima koji služe u mornarici na Dan ratne mornarice Ukrajine.

Odesa, Ukrajina
Odesa, Ukrajina / Izvor: Profimedia

- Neprijatelj definitivno neće diktirati uslove u Crnom moru, a ruski okupatori će morati da se plaše približavanja našem ukrajinskom Krimu i našoj obali Azovskog mora kao što se ruski brodovi već plaše približavanja našoj crnomorskoj obali - napisao je on, preneo je britanski list "Gardijan".

Više o tome pročitajte OVDE.

Poljska šalje specijalce na granicu sa Belorusijom

Poljska će poslati 500 pripadnika antiterorističke jedinice policije na svoju granicu sa Belorusijom, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski.

Poljska vojska
Poljska vojska / Izvor: Profimedia

Poljska granična straža je saopštila da je 187 ljudi pokušalo da ilegalno pređe u Poljsku iz Belorusije, prenosi AP.

Više o tome pročitajte OVDE.

Misija Vatikana u Moskvi

Izaslanik papa Franje za ukrajinsko pitanje, kardinal Mateo Zupi izjavio je da je njegova misija u Moskvi u vezi sa ratom u Ukrajini bila fokusirana na humanitarna pitanja i nije uključivala bilo kakve razgovore o mirovnom planu.

Papa Franja i Vladimir Zelenski
Papa Franja i Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

Svi sastanci su "bili važni, posebno u humanitarnim aspektima, na koje smo se fokusirali. Nema mirovnog plana, nema posredovanja", rekao je Zupi za italijansku televiziju RAI.

- Postoji velika želja da se nasilje završi i da se sačuvaju ljudski život, počevši od zaštite mališana - rekao je on i dodao da će se sastati sa papom Franjom u narednim danima i razgovarati o ishodu sastanaka koje je imao.

Više o tome pročitajte OVDE.

Šolc o nuklearnoj elektrani Zaporožje

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da mora biti osigurana bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje bez obzira na vojne operacije u Ukrajini.

Vladimir Zelenski i Olaf Šolc
Vladimir Zelenski i Olaf Šolc / Izvor: Profimedia

- Veoma je važno da smo prvi ja i predsednik Kine Si Đinping i zemlje G20 generalno vrlo jasno naveli da se nuklearno oružje ne sme koristiti. Uništavanje ZNPP se ne sme dozvoliti - rekao je on u intervjuu za televiziju ARD. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

PUTIN NIKAD BLIŽI CILJU: Ukrajina PRED KOLAPSOM - Zelenski iznosi "plan za pobedu" koji ipak zavisi od SAVEZNIKA
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

PUTIN NIKAD BLIŽI CILJU: Ukrajina PRED KOLAPSOM - Zelenski iznosi "plan za pobedu" koji ipak zavisi od SAVEZNIKA

20.09.2024. 18:57
GORI 13 PRAVOSLAVNIH HRAMOVA! Tragedija zadesila vernike na veliki PRAZNIK
crkva u plamenu

GORI 13 PRAVOSLAVNIH HRAMOVA! Tragedija zadesila vernike na veliki PRAZNIK

20.09.2024. 16:46
VAZDUŠNI NAPAD RUSIJE: Snažne eksplozije odjekuju u Odesi
Eksplozija

VAZDUŠNI NAPAD RUSIJE: Snažne eksplozije odjekuju u Odesi

20.09.2024. 15:27
UKRAJINCI ĆE BITI OPKOLJENI U KURSKOJ OBLASTI?! Moguće je da upadnu u obruč, ruske snage napreduju ka Sudži - potpuni preokret stanja na frontu
Ruski tenk

UKRAJINCI ĆE BITI OPKOLJENI U KURSKOJ OBLASTI?! Moguće je da upadnu u obruč, ruske snage napreduju ka Sudži - potpuni preokret stanja na frontu

20.09.2024. 14:23
PUTIN NIKAD BLIŽI CILJU: Ukrajina PRED KOLAPSOM - Zelenski iznosi "plan za pobedu" koji ipak zavisi od SAVEZNIKA
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

PUTIN NIKAD BLIŽI CILJU: Ukrajina PRED KOLAPSOM - Zelenski iznosi "plan za pobedu" koji ipak zavisi od SAVEZNIKA

20.09.2024. 18:57
HAOS U CENTRU BEOGRADA! Pronađeno telo žene u stanu - Sumnja se na OVO?
Policija i Hitna pomoć

HAOS U CENTRU BEOGRADA! Pronađeno telo žene u stanu - Sumnja se na OVO?

20.09.2024. 16:41
VAZDUŠNI NAPAD RUSIJE: Snažne eksplozije odjekuju u Odesi
Eksplozija

VAZDUŠNI NAPAD RUSIJE: Snažne eksplozije odjekuju u Odesi

20.09.2024. 15:27
UKRAJINCI ĆE BITI OPKOLJENI U KURSKOJ OBLASTI?! Moguće je da upadnu u obruč, ruske snage napreduju ka Sudži - potpuni preokret stanja na frontu
Ruski tenk

UKRAJINCI ĆE BITI OPKOLJENI U KURSKOJ OBLASTI?! Moguće je da upadnu u obruč, ruske snage napreduju ka Sudži - potpuni preokret stanja na frontu

20.09.2024. 14:23
ŠTA SE SVE KRIJE IZA SUKOBA IZRAELA I HEZBOLAHA? "Rat" koji je žestoko buknuo prethodnih dana - Nove likvidacije, pejdžeri, napadi na Bejrut i nestanci ključnih ličnosti
Izraleski avion

ŠTA SE SVE KRIJE IZA SUKOBA IZRAELA I HEZBOLAHA? "Rat" koji je žestoko buknuo prethodnih dana - Nove likvidacije, pejdžeri, napadi na Bejrut i nestanci ključnih ličnosti

20.09.2024. 20:11
"PUTINOVA CRNA LISTA" Ruski predsednik ima spisak zemalja koje su "opasne" - Među njima Crna Gora i Severna Makedonija
Vladimir Putin

"PUTINOVA CRNA LISTA" Ruski predsednik ima spisak zemalja koje su "opasne" - Među njima Crna Gora i Severna Makedonija

20.09.2024. 21:11
OGLASILO SE TUŽILAŠTVO: Evo šta se dogodilo tokom tragedije u blizini Smederevske Palanke - Muškarac na surov način ubio ženu
Ubistvo kod Smederevske Palanke

OGLASILO SE TUŽILAŠTVO: Evo šta se dogodilo tokom tragedije u blizini Smederevske Palanke - Muškarac na surov način ubio ženu

20.09.2024. 17:20
DETALJI KOJE NIKO NIJE ZAPAZIO! Evo kako je uhapšen otac dečaka ubice nakon Ribnikara, ministar policije tada otkrio KLJUČNU stvar
Dečak ubica

DETALJI KOJE NIKO NIJE ZAPAZIO! Evo kako je uhapšen otac dečaka ubice nakon Ribnikara, ministar policije tada otkrio KLJUČNU stvar

20.09.2024. 19:28