light rain
17°C
20.09.2024.
Beograd
eur
117.062
usd
104.8191
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Napadnuta Moskva, Bajden dao zeleno svetlo, Vagnerovci na putu ka Belorusiji, vođe Azova u Ukrajini

10.07.2023. 08:30
Vladimir Zelenski, Ukrajina
Vladimir Zelenski, Ukrajina / Izvor: Foto: Shutterstock/Youtube/Printscreen/Офіс Президента України

Presek stanja u Ukrajini za prethodnu nedelju, od 3. do 9. jula 2023. godine

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022, oko 5 sati ujutro po kijevskom vremenu, širokom vojnom operacijom ruskih snaga na teritoriji Ukrajine iz pravca Rusije, Belorusije i sa Krima, a u borbe su se uključile i jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

"BIĆE NEGATIVNIH POSLEDICA" Lavrov besan, ozbiljno je upozorio Tursku!

"BIĆE NEGATIVNIH POSLEDICA" Lavrov besan, ozbiljno je upozorio Tursku!

ZLOČIN KOJI POLJACI NIKAD NEĆE OPROSTITI UKRAJINCIMA: Zelenski i Duda odali poštu žrtvama Volinskog masakra (FOTO/VIDEO)

ZLOČIN KOJI POLJACI NIKAD NEĆE OPROSTITI UKRAJINCIMA: Zelenski i Duda odali poštu žrtvama Volinskog masakra (FOTO/VIDEO)

STOLTENBERG OTKRIVA DA LI ĆE ZELENSKI DOĆI NA SAMIT NATO-a: "Tokom sastanka biće postignut sporazum prihvatljiv za Kijev"

STOLTENBERG OTKRIVA DA LI ĆE ZELENSKI DOĆI NA SAMIT NATO-a: "Tokom sastanka biće postignut sporazum prihvatljiv za Kijev"

Vojske su krenule u ofanzivu na četiri glavna pravca – sa severa prema Kijevu, sa severoistoka prema Harkovu, sa jugoistoka od Donbasa i sa juga od Krima.

Podsetimo, sukob između Rusije i Ukrajine počeo je 2014. godine posle Evromajdana, nakon čega je usledilo rusko anektiranje Krima i sukobi na području Donbasa.

U Ruskoj Federaciji i Belorusiji se ovaj konflikt često naziva "specijalna vojna operacija na teritoriji Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike", dok je u pojedinim, mahom zapadnim državama poznata i kao "ruska vojna agresija".

U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na najvažnije događaje tokom sukoba u Ukrajini u periodu od 3. do 9. jula 2023. godine

3. jul 2023. godine

Moskva je upozorila na veliku katastrofu koja se sprema

Sutuacija u Ukrajni i dalje ne pokazuje znake deeskalacije, a prethodan period su obeležili, uglavnom, komentari na oružanu pobunu plaćeničke grupe Vagner u Rusiji.

Tako su ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, i ministar odbrane, Oleksij Reznjikov, saopštili su da su održali niz telefonskih razgovora sa saveznicima Kijeva o situaciji u Rusiji i ukrajinskoj kontraofanzivi, nakon neuspelog pokušaja pobune ruske vojne organizacije Vagner.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

- Svet mora da vrši pritisak na Rusiju dok se ne uspostavi poštovanje međunarodnog poretka - rekao je Zelenski posle telefonskog razgovora sa predsednikom SAD, Džozefom Bajdenom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci priznali: Ruska vojska napreduje na istoku u četiri pravca, vode se žestoke bitke!

Ruske trupe napreduju u četiri fronta u istočnoj Ukrajini usred žestokih borbi, izjavila je preko društvenih mreža zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar. Ona je kratko dodala da ukrajinske trupe napreduju u jednoj istočnoj i dve južne oblasti.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Prema tvrdnjama ruskih medija, u blizini vojnog aerodroma na jugu Rusije zabeležena je snažna eksplozija. Navodna eksplozija dogodila se u lučkom gradu Primorsko-Ahtarsk u ruskom Krasnodarskom kraju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Šojgu o ukrajinskoj kontraofanzivi i gubicima Kijeva

Ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, izjavio je da ukrajinska kontraofanziva nije ostvarila svoj cilj, ni u jednom pravcu.

- U suštini, neprijatelj nije postigao ciljeve, ni u jednom pravcu. To svedoči o veštinama naših boraca kao i to da su podbacila očekivanja od zapadnog oružja - rekao je Šojgu na brifingu sa vojnim zvaničnicima.

Prema njegovim rečima, Kijev na insistiranje Zapada zahteva od komande ukrajinske vojske da napreduje, uprkos značajnim gubicima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zaharova: Zelenski je "kijevski napoleončić"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, izjavila je da su najnovije izjave predsednika Ukrajine, Vladimira Zelenskog, o potrebi da se bori za Krim, dokaz njegove "nacističke suštine".

Zaharova je istakla izjavu Zelenskog u intervjuu za "Si-En-En" u kojoj je rekao da ne može da zamisli Ukrajinu bez Krima. Prema rečima Zelenskog, dok je Krim "okupiran" od strane Rusije, rat nije završen.

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

Zaharova je kritikovala Zelenskog zbog njegovih izjava, tvrdeći da je on godinama "zamišljao Krim bez vode" i sada želi da ga vidi bez Krimljana. U svom komentaru na Telegramu, Zaharova je nazvala Zelenskog "kijevskim Napoleončićem".

Više o tome pročitajte OVDE.

NATO: Ovo je vrlo teško vreme za ukrajinsku vojsku

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga pokazala se teškom zbog mina i drugih prepreka, ali oprez ukrajinskih snaga je ispravan, rekao je najviši vojni zvaničnik NATO-a.

- Kontraofanziva je teška - rekao je admiral Rob Bauer, holandski oficir koji je predsednik vojnog odbora NATO-a.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski otkrio šta je konačni cilj Ukrajine

Odgovor Vladimira Putina na oružanu pobunu Vagnera bio je "slab" i ruski predsednik gubi kontrolu nad sopstvenim narodom, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu za CNN. Pored toga, Zelenski je otkrio šta je veliki i konačni cilj Ukrajine, bez kog rat neće biti okončan.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

- Prvo, vidimo da Putin ne kontroliše sve. Vagnerovo kretanje duboko u Rusiju i zauzimanje određenih regiona pokazuje koliko je to lako učiniti. Putin ne kontroliše situaciju u regionima - rekao je Zelenski.

Više o tome pročitajte OVDE.

Šolc: Nemačka neće isporučiti Ukrajini rakete dugog dometa

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da njegova zemlja neće Ukrajini isporučiti rakete većeg dometa zbog zabrinutosti da bi to moglo da dovede do eskalacije rata ukoliko u Kijevu odluče da ih upotrebe za napad na rusku teritoriju.

U velikom intervjuu za državni TV kanal ARD, kancelar je direktno odgovorio na pitanje zašto vlasti u Berlinu odbijaju da Ukrajini isporuče krstareće rakete dugog dometa.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ursula se nameračila na Putina

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će preokrenuti "svaki kamen" kako bi ruski predsednik Vladimir Putin odgovarao za agresiju na Ukrajinu.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen / Izvor: Profimedia

- Nećemo ostaviti nijedan kamen neokrenut sve dok Putin i njegove pristalice ne odgovaraju za zločine u Ukrajini - rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u izjavi povodom otvaranja centra za krivični progon zločina počinjenih u ruskoj "agresiji" na tu zemlju. Nova institucija smeštena je u blizini evropske pravosudne agencije "Eurojust" u Den Hagu. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Pistorijus otkrio kada Ukrajinci mogu da očekuju ulazak u NATO

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da bi preduslovi za ulazak Ukrajine u NATO mogli da budu definisani tek nakon završetka rata. 

Leopard
Leopard / Izvor: Profimedia

- Za Ukrajinu je najvažnije da pobedi. Uslove za okončanje agresorskog rata, koji je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, mogu da odrede samo Ukrajinci. Podržavaćemo Ukrajinu sve dok bude bilo potrebno da se brani od brutalnog ruskog napada - rekao je Pistorijus u intervjuu za poljski list "Rečpospolita".

Više o tome pročitajte OVDE.

Ubijen jedan od ključnih komandanata Ramzana Kadirova

Jevgenij Pisarenko, komandant čečenske oružane formacije Ahmat, ubijen je u borbama u Donbasu, objavili su ruski mediji pozivajući se na Pisarenkovog naslednika Aptu Alaudinova.

Jevgenij Pisarenko
Jevgenij Pisarenko / Izvor: Foto: Printscreen

Alaudinov je u svojoj izjavi zahvalio roditeljima poginulog komandanta jer su "odgojili takvog heroja". Ruski ratni dopisnik Dmitrij Kulko takođe je izvestio o smrti Pisarenka, poznatog pod nadimkom Veliki.

Više o tome pročitajte OVDE.

Prvo oglašavanje Prigožina nakon što je napustio Rusiju

Objavljen je audio-snimak u kome šef Vagnera Jevgenij Prigožin tvrdi da je njegov "marš pravde" bio usmeren protiv izdajnika i da očekuje "nove pobede". Audio snimak je objavio Telegram kanal Siva Zona, koji je prema ruskim medijima usko povezan sa Vagner grupom.

Vagner, Jevgenij Prigožin
Vagner, Jevgenij Prigožin / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Wall Street Journal

- Danas nam je više nego ikada potrebna vaša podrška. Hvala vam na tome. Želim da shvatite da je naš marš pravde bio usmeren na borbu protiv izdajnika i mobilizaciju našeg društva. I mislim da smo postigli mnogo - rekao je Prigožin.

Više o tome pročitajte OVDE.

Erdogan: "Postali smo meta lobista rata!"

Inicijative koje je Turska iznela u Istanbulu prošle godine za rešavanje sukoba između Rusije i Ukrajine, uključujući sporazum o žitu, naišle su na protivljenje lobista nastavka sukoba, saopštio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posle sastanka vlade.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan / Izvor: Profimedia

- Sporazumi o žitu, razmeni zarobljenika i drugi diplomatski napori koji su započeti Istanbulskim procesom, nažalost, naišli su na protivljenje ratnih lobista. Sa ovim lobiranjem se suočila i Turska. Da su istanbulske inicijative bile prihvaćene kao način da se okonča sukob, ne bi bilo toliko gubitaka i suza - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zbog sporne fotografije Zelenski proteruje ambasadora Gruzije

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će proterati gruzijskog ambasadora u znak protesta zbog bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, takođe ukrajinskog državljanina, koji je izgledao vidno mršavo na suđenju u Tbilisiju.

Mihail Sakašvili
Mihail Sakašvili / Izvor: Profimedia

- Zatražio sam danas od Ministarstva spoljnih poslova da pozove gruzijskog ambasadora, obavesti ga o našem protestu i zamolim ga da napusti Ukrajinu u roku od 48 sati - napisao je Zelenski na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski: Ukrajina još nema dovoljan broj sistema protivvazdušne odbrane da zaštiti celu svoju teritoriju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Ukrajina još nema dovoljan broj sistema protivvazdušne odbrane da zaštiti celu svoju teritoriju i obori sve neprijateljske ciljeve, a neprijatelj to koristi.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

- Naša država, nažalost, još nema dovoljno kvalitetnih sistema PVO da zaštiti celu  teritoriju i obori sve neprijateljske ciljeve. Neprijatelj to koristi, kao i danas kada je izvršio još jedan teroristički napad na grad Sumi iranskim dronom, pogađajući stambene zgrade i zgradu Službe bezbednosti Ukrajine - rekao je Zelenski u video poruci, prenosi Ukrinform.

Više o tome pročitajte OVDE.

4. jul 2023. godine

Hladan tuš iz Londona: "Krim pripada Rusiji!"

Krim više ne pripada Ukrajini i Kijev bi trebalo da prizna nove realnosti, izjavio je britanski lord Ričard Balf, koji je prisustvovao prijemu u rezidenciji ruskog ambasadora u Londonu, prenosi "Gardijan".

- Krim definitivno pripada Rusiji - rekao je on.

Krim
Krim / Izvor: Profimedia

Prema njegovom mišljenju, Moskva i Kijev će na kraju sesti za pregovarački sto, nakon čega će Ukrajina priznati nove ruske teritorije.

- Da budem iskren, Ukrajina je haos od zemlje. Sklepali su je Čerčil i Staljin na kraju Drugog svetskog rata - rekao je lord.

Više o tome pročitajte OVDE.

Snimak sa fronta kod Bahmuta predstavio sav užas rata u Ukrajini 

Jeziv snimak sa linije fronta kod Bahmuta na kome se vidi ranjeni vojnik koji pokušava da raznese protivnike kruži društvenim mrežama.

Na kratkom i veoma uznemirujućem snimku vidi se ranjeni vojnik, kome je noga u zavojima, kako leži licem okrenut prema zemlji. Njegov saborac vidno drhti od straha dok se predaje protivnicima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Moskva napadnuta dronovima!

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je tri bespilotne letelice u Podmoskovlju, prenela je državna agencija TASS, dodajući da nije bilo žrtava.

Dve letelice su se kretale ka Moskvi i "neutralisane su elektronskim sistemom ratovanja", navodi se u saopštenju Službe za vanredne situacije, koje je preneo TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zaharova zbog napada na Moskvu uperila prst na tri države

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, ocenila je da pokušaj Kijeva da napadne oblast u Moskvi u kojoj se nalaze objekti civilne infrastrukture, uključujući i međunarodni aerodrom, predstavlja još jedan akt terorizma.

- S obzirom na to da Zelenski vrši ove terorističke napade oružjem koje isporučuje Zapad ili koje je kupljeno iz zapadnih fondova, ovo je međunarodni terorizam - napisala je Zaharova na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Pobuna ruskih vojnika kod Bahmuta, poslali jasnu poruku Moskvi

Ruski vojnik koji se bori u Ukrajini objavio je snimak u kom navodi da on i ostali vojnici iz jedinice odbijaju da slede "besmislene i samoubilačke naredbe".

WarTranslated, nezavisni medijski projekt koji prevodi materijale o ratu u Ukrajini na engleski, podelio je video na Tviteru i identifikovao ga kao mobilizovanog vojnika iz 1428. pukovnije, raspoređene u Bahmutu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinska zastava ponovo na ulazu u Bahmut

Situacija na ukrajinskom ratištu ponovo je eskalirala u oblasti Bahmuta, a dve strane pokušavaju da preuzmu inicijativu, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

Ukrajinske snage napreduju na južnom krilu grada, u blizini grada Kliščijevke, rekla je Malijar.

- Međutim, situacija se veoma brzo menja. Kontrola nad istim pozicijama može da se izgubi i povrati dva puta dnevno - dodala je ona.

Više o tome pročitajte OVDE.

Panika u Kijevu: U Ukrajinu stigla ruska jurišna grupa "Oluja Z" sačinjena od kriminalaca

Serhij Čerevati, portparol istočne grupacije Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je da je Rusija rasporedila više od 180.000 vojnika na dve glavne linije fronta na istoku Ukrajine, a među njima je i nova jedinica u kojoj se nalaze osuđeni kriminalci.

- Linija fronta Liman-Kupjansk je duža, zbog čega neprijatelj tamo koncentrisao svoje snage - rekao je Čerevatij za ukrajinske medije, a preneo CNN.

Više o tome pročitajte OVDE.

Napad na Moskvu paralisao aerodrom Vnukovo

Ukrajina je pokrenula napad dronovima na Moskvu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, što je dovelo do preusmeravanja letova sa međunarodnog aerodroma Vnukovo. U napadu, kako se navodi, korišćeno je pet dronova, koji su gađali i lokacije u širem regionu prestonice. Ministarstvo odbrane saopštilo je da su svi dronovi oboreni i da nema žrtava i štete.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za navodni napad.

Više o tome pročitajte OVDE.

Francuski oficir: Više od polovine Ukrajinaca poslatih u Bahmut nije se živo vratilo!

Više od polovine Ukrajinaca koji su prošli vojnu obuku u nekoj od baltičkih zemalja poginulo je ili nestalo nakon upućivanja ka Bahmutu, piše francuski "Figaro".

Bahmut, Ukrajina
Bahmut, Ukrajina / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/ABC News (Australia)

- Više od polovine Ukrajinaca obučenih i poslatih na front u Bahmutu (ukrajinski naziv za Artjomovsk) nije se vratilo - izjavio je francuski instruktor, napominjući da je reč o Ukrajincima koji su prošli obuku u jednoj od baltičkih armija, navode "RIA Novosti".

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusija: Napad dronovima na Moskvu ne bi bio moguć bez pomoći SAD i NATO

Napad dronom na Moskvu ne bi bio moguć bez pomoći SAD i NATO Kijevu, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

mobilizacija
mobilizacija / Izvor: Profimedia

- Ovakvi napadi ne bi bili mogući bez pomoći kijevskom režimu iz SAD i njihovih saveznika iz NATO-a, koji ga i dalje opremaju oružjem, uključujući bespilotne letelice, obučavaju operatere dronova i pružaju obaveštajne informacije neophodne za činjenje takvih zločina. Sve to čini Vašington i njegove satelite saučesnicima u pripremi i sprovođenju terorističkih akata koje Kijev planira i sprovodi zapadnim novcem uz korišćenje zapadnog naoružanja - navodi se u saopštenju koje je prenela RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Alarmantno upozorenje Rusa: "Ukrajina sutra napada NE Zaporožje!"

Savetnik direktora ruske energetske kompanije Rosenergoatom Renat Karča tvrdi da će ukrajinske snage napasti nuklearnu elektranu Zaporožje preciznim oružjem i bespilotnim letelicama. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Karča je za televiziju Rusija 24 rekao da je ta informacija primljena i da je dobio ovlašćenje da govori o tome. Rekao je i da Ukrajina planira da iz aviona izbaci municiju punjenu radioaktivnim otpadom uklonjenim iz Južnoukrajinske nuklearne elektrane 3. jula, prenose RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinska vojska upozorava: Rusija je poslala ogromnu vojnu silu na front!

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga je bila "posebno plodna" u proteklih nekoliko dana, saopštio je predsednik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Oleksij Danilov. On je dodao da ukrajinske trupe ispunjavaju svoje glavne zadatke, preneo je Rojters.

- U ovoj fazi aktivnih neprijateljstava, odbrambene snage Ukrajine ispunjavaju zadatak broj jedan maksimalno uništavanje ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, komandnih mesta, artiljerije i snaga protivvazdušne odbrane ruske vojske - naveo je Danilov.

Ruska vojska
Ruska vojska / Izvor: Profimedia

Rusija je rasporedila više od 180.000 novih vojnika u Ukrajini na dva glavna istočna fronta, tvrdi ukrajinska vojska.

- Više od 180.000 pripadnika ruskih trupa je raspoređeno u zoni odgovornosti Istočne grupe snaga, na Limansko-Kupjanskom frontu. Ovaj front je duži, zbog čega neprijatelj tamo i koncentriše svoje snage - rekao je Serhij Čerevatij, portparol istočne grupacije ukrajinskih oružanih snaga, preneo je CNN.

Više o tome pročitajte OVDE.

5. jul 2023. godine

Vagnerovci u Belorusiji uvežbavaju tenkovske manevre, da li se sprema napad na Ukrajinu sa severa?

Prognani vođa privatne vojne kompanije "Vagner", Jevgenij Prigožin, poručio je da će "njegovi borci uskoro imati nove pobede na frontu", nakon što su se pojavile fotografije novog kampa plaćenika u Belorusiji.

- Danas nam je potrebnija vaša podrška nego ikada pre. Hvala vam za to. Želim da shvatite da je naš marš pravde bio usmeren na borbu protiv izdajnika i mobilizaciju našeg društva. I mislim da smo puno toga postigli. Siguran sam da ćete videti naše nove pobede na frontu - rekao je Prigožin u prvom audio snimku od kako je okončana pobuna "Vagner" grupe u maršu na Moskvu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zastrašujuća eksplozija u Makijevki, Ukrajinci pogodili rusku vojnu bazu

U eksploziji tokom artiljerijske vatre u gradu Makijevka na istoku Ukrajine ranjeno je 25 osoba, saopštile su ruske vlasti.

Lider Donjecke oblasti, koga je imenovala Moskva, Denis Pušilin, rekao je na svom Telegram kanalu da je dvoje dece među povređenima u napadima na grad koji su zauzele ruske snage 2014. godine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Panika u Zaporožju! Sirene odjekuju, Evropa na ivici nuklearne katastrofe?

U Zaporožju i okolini vlada panika, nakon navoda da su mogući napadi na nuklearku. U međuvremenu su oglašene i sirene za vazdušnu opasnost širom većine istočnih i južnih delova Ukrajine.

Zaporožje
Zaporožje / Izvor: Profimedia

Skaj njuz javlja da ljudi beže iz oblasti oko nuklearne elektrane Zaporožje nakon što su međusobne optužbe ruske i ukrajinske strane o isplaniranom napadu na centralu dovele do panike među Ukrajincima.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Rusija izgubila polovinu borbene sposobnosti" Zastrašujući podaci britanskog šefa odbrane

Šef britanske odbrane, admiral Toni Radakin, rekao je na skupštinskom saslušanju da je Rusija izgubila skoro polovinu svojih borbenih sposobnosti u Ukrajini.

- Rusija je izgubila skoro polovinu borbene efikasnosti svoje vojske - rekao je Radakin i dodao da je ruska vojska 2022. godine ispalila 10 miliona artiljerijskih granata, a u najboljem slučaju može proizvesti milion granata godišnje.

Više o tome pročitajte OVDE.

Si Đinping lično upozorio Putina povodom Ukrajine

Kremlj je odbacio kao "fikciju" izveštaj Finanšijal Tajmsa (FT) o tome da je kineski predsednik Si Đinping lično upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina da ne koristi nuklearno oružje u Ukrajini.

Vladimir Putin, Si Đinping
Vladimir Putin, Si Đinping / Izvor: Profimedia

FT je, pozivajući se na neimenovane zapadne i kineske zvaničnike, objavio da je Si upozorio Putina, na sastanku oči u oči u martu, da u Ukrajini ne koristi nuklearno oružje.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Orban je u pravu, Ukrajini više ni centa!"

Lider partije ABP (Alternativa bugarskog preporoda) i bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske Kiril Petrov pozvao je Evropsku uniju da sasluša kritička mišljenja o finansijskoj pomoći Ukrajini.

Prema njegovim rečima, ŠOS (Šangajska organizacija saradnje) i BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) postaju ozbiljni međunarodni faktori na koje Evropa mora da računa i sa njima sarađuje.

- BRIKS i ŠOS – to je pola sveta. BRIKS u smislu broja stanovnika, ekonomske moći je nešto mnogo ozbiljnije od našeg velikog vlasnika demokratije, EU - izjavio je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Napeta situacija u Zaporožju!

Stručnjaci, koji se nalaze u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNPP) u Ukrajini, tek treba da istraže da li ima bilo kakvih naznaka mina ili eksploziva u toj elektrani, ali im je potreban veći pristup da bi u to bili sigurni, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) Ujedinjenih nacija.

Zaporožje nuklearna elektra
Zaporožje nuklearna elektra / Izvor: Profimedia

- Stručnjaci IAEA su proteklih dana i nedelja pregledali delove objekta – uključujući i neke delove perimetra velikog rashladnog bazena - a takođe su redovno obilazili lokaciju, do sada bez uočavanja bilo kakvih vidljivih indikacija mina ili eksploziva - piše u saopštenju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci započeli treću kontraofanzivu, opet bezuspešno - ne mogu da probiju ni prvu liniju ruske odbrane!

Oružane snage Ukrajine su po treći put krenule u kontraofanzivu i to uoči samita NATO-a, koji će biti održan u Vilnjusu od 11. do 12. jula.

- Juče je bila očigledna činjenica da su pre samita NATO-a u Viljnusu pokrenuli treći talas kontraofanzive, isto na Zaporoškom pravcu. Sada sve gori, od Dnjepra do granice koja spaja Zaporošku oblast i DNR - rekao je savetnik lidera Donjecke Narodne Republike Igor Kamakovski u emisiji "Salavjov lajv".

Više o tome pročitajte OVDE.

Eksplozije odjekuju u Kijevu, teroristički napad i talačka kriza!

U zdanju regionalnog suda u Kijevu, u kojem optuženik drži taoce, odjeknule su dve eksplozije. Ukrajinski mediji prenose da se pretpostavlja da su specijalne jedinice krenule u juriš.

- Policija oko suda kaže da su specijalci krenuli u juriš na zdanje. Posle eksplozije, iz zgrade suda je istrčao policajac i pozvao hitnu pomoć - piše ukrajinsko izdanje "Strana".

Izdanje je ranije prenelo da je optuženik za teroristički napad kod zgrade Vrhovne rade u avgustu 2015. godine Igor Gumenjuk u prostoriji suda bacio tri granate i uzeo kao taoce dvojicu čuvara.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruska vojska u problemu: Ukrajinske snage postigle značajne uspehe kod Bahmuta

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Malijar, izjavila je da ukrajinska vojska postiže uspeh oko razorenog grada Bahmuta uprkos žestokom otporu Rusije, preneo je Rojters.

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga bila je "posebno plodonosna" u poslednjih nekoliko dana i ukrajinske trupe ispunjavaju svoje glavne zadatke, izjavio je sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov.

- U ovoj fazi aktivnih neprijateljstava, odbrambene snage Ukrajine ispunjavaju brojne zadatke: maksimalno uništavanje ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, komandnih mesta, artiljerije i snaga protivvazdušne odbrane ruske vojske - napisao je Danilov na Tviteru.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruska FSB osujetila teroristički napad

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je osujetila teroristički napad na energetski objekat u regionu Dalekog istoka, na ostrvu Sahalinu.

- Federalna služba bezbednosti u gradu Južno-Sahalinsku sprečila je terorističke napade na ostrvsku energetsku mrežu i vojnu kancelariju. Uhapšen je pristalica ukrajinske neonacističke ideologije koji je bio umešan u kriminalne aktivnosti, ruski državljanin rođen 1980. godine - navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

U mestu boravka uhapšenog zaplenjene su komponente improvizovanih eksplozivnih naprava i komunikacioni uređaji koji sadrže uputstva za izradu improvizovanih eksplozivnih i zapaljivih naprava, kao i velika količina terorističkog i ekstremističkog materijala i prepiska sa koordinatorom ukrajinske terorističke organizacije, naveo je FSB.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kursk i Belgorod pod udarima ukrajinskih snaga

Ruski regioni Kursk i Belgorod našli su se pod vatrom ukrajinskih snaga, a jedna žena je zadobila rane grudnog koša od gelera tokom napada na grad Belgorod, rekao je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov. 

Gladkov je rekao da su ruske odbrambene snage oborile tri vazdušna projektila, uključujući jedan dron, navodeći da su ukrajinske snage ispalile 12 plotuna iz raketnih lansera Grad i da je oštećeno najmanje osam privatnih kuća, prenosi Gardijan.

- Napad na grad Valujiki trajao je više od jednog sata. Sistemi protivvazdušne odbrane su dejstvovali, ali ima razaranja na tlu - napisao je Gladkov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, ne precizirajući da li je reč o raketnom, artiljerijskom ili vazdušnom napadu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinska vojska uništila formaciju ruskih snaga u Makijevki

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila formaciju ruskih snaga u Makijevki, u Donjeckoj oblasti koja je pod kontrolom Rusije. Ruski zvaničnici, međutim, tvrde da je jedan civil poginuo, a 36 povređeno u napadima na Makijevku, javio je Rojters.

- Kao rezultat preciznog gađanja koje su izvele jedinice Odbrambenih snaga, još jedna formacija ruskih terorista u privremeno okupiranoj Makijevki prestao je da postoji - navodi se u poruci na Telegramu kancelarije za stratešku komunikaciju ukrajinskih Oružanih snaga, prenosi Interfaks Ukrajina.

Više o tome pročitajte OVDE.

6. jul 2023. godine

Beloruska vojska na granici sa Ukrajinom!

Oružane snage Belorusije održale su taktičko-specijalnu vežbu na poligonu u blizini granice sa Ukrajinom. Beloruske snage su se oslanjale na iskustvo ruskih vojnika tokom specijalne vojne operacije, saopštila je pres-služba beloruskog Ministarstva odbrane.

Beloruska vojska
Beloruska vojska / Izvor: Profimedia

- Na poligonu Brestski održana je pokazna složena taktičko-specijalna vojna vežba sa jednom od jedinica 38. zasebne gardijske desantne jurišne brigade. Vežbe su organizovane na sedam mesta za obuku - navodi se u saopštenju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski: Gde je nestao Putin?

Polovina Rusa je podržala šefa grupe Vagner, Jevgenija Prigožina, u pobuni protiv Kremlja, tvrdi ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, iznoseći kijevske obaveštajne podatke.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

- Pola Rusije je podržalo Prigožina. Pola Rusije je podržalo Putina. Neke ruske oblasti su u međuvremenu balansirale ne znajući koga da podrže. Svi vidimo ovaj proces koji pokazuje da je polovina ruskog stanovništva u ozbiljnoj sumnji - rekao je Zelenski u intervjuu za CNN.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski: "Kontraofanziva je usporena, Rusi dobili na vremenu"

Ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, izjavio je da je želeo da ukrajinska kontraofanziva počne ranije i da je pozivao zapadne saveznike da Ukrajini isporuče oružje da bi se to omogućilo.    

Zelenski je rekao u sredu da kontraofanziva sada ide sporijim tempom zbog toga što je počela kasnije i zbog toga što je Rusija učvrstila odbranu.   

Zelenski je za CNN istakao da je zahvalan SAD kao lideru u podršci Ukrajini, ali je dodao da je bio rekao i američkim i evropskim liderima da Ukrajina želi da počne ranije kontraofanzivu i da je za to potrebna njihova pomoć u oružju i opremi.     

Više o tome pročitajte OVDE.

Moskva: Intenzivirane vojne pretnje NATO-a prema Rusiji

Vojne pretnje Rusiji od NATO se intenziviraju, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Nikolaj Patrušev
Nikolaj Patrušev / Izvor: Profimedia

- Izgradnja vojne infrastrukture NATO u blizini ruskih granica, intenziviranje obaveštajnih aktivnosti, prisustvo taktičkog nuklearnog oružja u Evropi povećavaju vojne pretnje Rusiji - rekao je Patrušev u Krasnodaru na skupu o obezbeđenju nacionalne bezbednosti u regionima Južni federalni okrug, prenela je agencija RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nebenzja: Zapad nema dokaze!

Zapad nije izneo nijedan neoborivi dokaz da Rusija navodno koristi iranske bespilotne letelice u Ukrajini, izjavio je na sastanku Saveta bezbednosti UN Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u svetskoj organizaciji.

Održan je sastanak Saveta bezbednosti UN posvećen primeni Rezolucije 2231, kojom je obezbeđeno stvaranje Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA).

Vasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja / Izvor: Profimedia

Niz zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Francusku i Veliku Britaniju, ponovo je optužio Rusiju da koristi iranske bespilotne letelice u Ukrajini, što, po njihovom mišljenju, predstavlja kršenje ove rezolucije.

Više o tome pročitajte OVDE.

7. jul 2023. godine

Zelenski se u Sofiji izvikao na Rumena Radeva

Ukrajinski predsednik je iskoristio sastanak u Sofiji, koji su snimale televizijske kamere, kako bi verbalno napao svog bugarskog kolegu Rumena Radeva. Zelenski mu je zamerio što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga, prenosi Politico.

Zbunjeni bugarski predsednik, vidno zatečen ogorčenjem Zelenskog, zamolio je kamere da napuste prostoriju u predsedničkoj palati u kojoj se snimao sastanak.

Zelenski je primarno posetio Bugarsku kako bi se sastao s pro-zapadno orijentisanom administracijom premijera Nikolaja Denkova, koja je podržala izvoz oružja u Ukrajinu i takođe istražuje načine za prodaju civilne nuklearne opreme.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nova afera trese SAD

Administracija Džoa Bajdena nije odobrila niti dala podršku za tajne sastanke bivših zvaničnika službe nacionalne bezbednosti s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom o mogućim pregovorima o prekidu rata u Ukrajini, saopštili su Bela kuća i Stejt Department.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

NBC je izvestio da su se bivši američki zvaničnici u aprilu sastali s Lavrovom u Njujorku, zajedno s bivšim američkim diplomatom i predsednikom Veća za spoljne odnose na odlasku Ričardom Hisom i dva bivša pomoćnika iz Bele kuće.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bajden dao zeleno svetlo: Amerika šalje zabranjeno oružje Ukrajini

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je odobrio slanje kasetne municije Ukrajini, piše "Vašington Post".

Kasetna bomba, rasprskavajuća bomba, klaster bomba, kasetna avio-bomba (KAB) je vrsta slobodnopadajuće, aerodinamički oblikovane municije sa kasetnom bojevom glavom koja se baca iz vazduha ili ispaljuje sa zemlje. U principu to je nevođena avio-bomba, sa bojevom glavom - specijalnim, "kontejnerom" u kome je smeštena podmunicija koja se popularno naziva "submunicija".

Više o tome pročitajte OVDE.

Bahmut i dalje poprište teških borbi

Ukrajinske trupe napredovale su protiv ruskih snaga u blizini Bahmuta, rekao je portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevati i dodao da ukrajinske snage i dalje imaju inicijativu u blizini Bahmuta, da izvode jurišne operacije i napreduju duž severnog i južnog krila. 

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

On je za ukrajinsku televiziju izjavio da su snage imale "delimičan uspeh" u blizini sela Kliščivka, jugozapadno od Bahmuta, preneo je Rojters. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Češka obećava veću vojnu podršku Ukrajini

Budućnost Ukrajine je u EU i NATO-u, izjavio je češki premijer Petr Fijala posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Pragu.  Fijala je obećao veću podršku Češke Ukrajini, uključujući i donaciju više vojnih helikoptera, preneo je Rojters.

Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno oružje dugog dometa za borbu protiv ruskih snaga.

Češka
Češka / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Bez oružja dugog dometa teško je ne samo izvršiti ofanzivnu misiju, već i sprovesti defanzivne operacije - rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim premijerom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Peskov: Moskva još ne vidi izglede za pregovore između Rusije i Ukrajine

Moskva još ne vidi izglede za pregovore između Rusije i Ukrajine, ali ne zatvara vrata ovoj mogućnosti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov / Izvor: Profimedia

- Razgovarali smo na različitim nivoima, uključujući i najviši nivo, da ruska strana nikada nije zatvorila vrata pregovaračkom procesu. Ali mi ne vidimo nikakve izglede za ovaj pregovarački proces za sada - rekao je portparol ruskog predsednika, komentarišući saopštenje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da bi mirovni pregovori o Ukrajini mogli da počnu do jeseni.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bajden: Odluka da se Ukrajini prvi put obezbedi kasetna municija bila je "teška"

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je odluka da se Ukrajini prvi put obezbedi kasetna municija bila "teška", ali da je takvu odluku doneo jer je Kijevu potrebna municija u kontraofanzivi protiv Rusije.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

- Bila je to veoma teška odluka sa moje strane. Razgovarao sam o tome sa našim saveznicima, razgovarao sam o tome sa našim prijateljima na Kapitol hilu - rekao je Bajden za CNN i dodao da "Ukrajincima ponestaje municije".

Više o tome pročitajte OVDE.

8. jul 2023. godine

Zelenski doputovao u Tursku

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski stigao je u Tursku gde se odmah sastao sa svojim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, nekoliko dana pre važnog samita NATO-a i uoči 500. dana od početka rata u Ukrajini.

Erdogan i Zelenski
Erdogan i Zelenski / Izvor: Profimedia

Ovaj poslednji deo međunarodne turneje ukrajinskog predsednika, čiji je cilj osigurati više zapadnog oružja i podršku ambiciji Kijeva da se pridruži NATO-u, takođe je njegova prva poseta Turskoj od početka ruske akcije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Penzionisani američki obaveštajac: Ukrajinci su jednostavno uništeni na bojnom polju

Tokom kontraofanzive, borbene brigade Oružanih snaga Ukrajine gube više od polovine snage, rekao je penzionisani američki obaveštajac Skot Riter.

- Ukrajinci su jednostavno uništeni na bojnom polju. Ne postoji ništa što bi moglo da promeni ovakvo stanje - kaže ekspert.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski na 500. dan rata posetio Zmijsko ostrvo i poslao poruku ukrajinskim vojnicima 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je na 500. dan rata Zmijsko ostrvo u Crnom moru koje je postalo čuveno po psovki koju su njegovi branioci uputili ruskom ratnom brodu na samo početku ratnih dejstava u Ukrajini.

AFP prenosi da je Zelenski u video snimku, u kojem je prikazana njegova poseta ovom sićušnom komadu kopna, poručio da Zmijsko ostrvo "okupatori nikada neće zauzeti, kao i ni celu Ukrajinu".

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi uskoro opet kreću u ofanzivu

Ukrajinci će nastaviti sa onim operacijama koje su ranije planirane, smatra vojni ekspert Aleksej Leonkov.

- Moramo biti ekstra oprezni. Ovde glavni teret pada na obaveštajne objekte i jedinice koje se bave dešifrovanjem podataka dobijenih od ovih obaveštajnih službi - kaže ruski ekspert za medije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Medvedev upozorava na Treći svetski rat

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da američki lider Džo Bajden mami kijevski režim perspektivom članstva u NATO-u, čija bi realizacija značila treći svetski rat.

Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev
Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev / Izvor: Profimedia

Medvedev je dodao da nije isključena mogućnost da je Bajden "odlučio lepo da ode, izazivajući nuklearni Armagedon i vodeći sa sobom na onaj svet polovinu čovečanstva".

Više o tome pročitajte OVDE.

Bajden ponovo o kontroverznoj odluci da se kasetne bombe šalju u Ukrajinu

Nakon što je američki predsednik Džozef Bajden odobrio kontroverznu odluku o slanju kasetne municije u Ukrajinu, Bela kuća je morala dodatno da obrazloži razloge za donošenje takve odluke.

Bajden je u intervjuu za Si-En-En naveo da je ova odluka doneta jer su Ukrajinci ostali bez municije.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

- Ovo je rat u kome se radi o municiji. Ponestaje im te municije. Ono što sam uradio je da sam prihvatio preporuku Ministarstva odbrane da ovog puta tu municiju isporučimo dok ne proizvedemo dodatne količine municije 155 mm - rekao je Bajden.

Više o tome pročitajte OVDE.

Reznikov pozdravlja odluku SAD

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov pozdravio je danas odluku SAD da pošalju kasetne bombe Ukrajini, i obećao da se ta municija neće koristiti u Rusiji.

Oleksij Reznikov
Oleksij Reznikov / Izvor: Profimedia

Reznikov je napisao na Tviteru da će kasetna municija pomoći da se spasu životi ukrajinskih vojnika, najavljujući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju o njenom korišćenju, kao i da će razmeniti informacije sa partnerima.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Zelenski će morati da kleči na kolenima"

Na predstojećem samitu NATO-a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski moraće da "kleči", jer zapadne zemlje sumnjaju u njegove sposobnosti, izjavio je poslanik Državne dume iz Sevastopolja Dmitrij Belik.

Naime, Zelenski je ranije rekao da očekuje jedinstvo Alijanse na samitu NATO-a, koji će biti održan od 11. do 12. jula u Viljnusu.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

- Na samitu NATO-a Zelenski će morati da kleči na kolenima. Ukrajinska kontraofanziva očigledno nije išla po planu zapadnih sponzora i željama Zelenskog. Ukrajina je izgubila veliku količinu opreme i ljudstva, a to je velika količina bačenog novca - kazao je Belik za "RIA Novosti".

Više o tome pročitajte OVDE.

Bivši britanski general upozorava: Na pomolu raskol u NATO-u zbog kasetnih bombi

Odluka američkog predsednika Džozefa Bajdena o predaji kasetne municije Ukrajini stvara mogućnost pojave raskola unutar NATO-a, izjavio je bivši načelnik Generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije Ričard Danat televiziji "Skaj njuz".

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

- Kako se približava NATO samit u Vilnjusu, gde će jedan od naših glavnih zadataka biti da pokažemo jedinstvo unutar Alijanse, mislim da izjava o slanju ovog oružja u ovoj fazi, kada ga je tako veliki broj zemalja NATO-a zabranio, stvara rizik od narušavanja harmonije u NATO-u - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Španija rekla "ne" Bajdenu

Kasetne bombe ne treba slati Ukrajini, nedvosmisleno je saopštila španska ministarka odbrane Margarita Robles. Ona je to rekla dan nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile da će to oružje poslati Kijevu kao pomoć u kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Margarita Robles
Margarita Robles / Izvor: Profimedia

Ta država je, inače, među više od sto zemalja koje su zabranile ovu vrstu municije, budući da ubija neselektivno, i opasnost od nje traje decenijama.

Više o tome pročitajte OVDE.

Turska podržava težnje Ukrajine za članstvom u NATO-u

Turska podržava težnje Ukrajine za članstvom u NATO-u, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan svom ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom tokom sastanka u Istanbulu, ali je takođe pozvao na "povratak mirovnim naporima"  kako bi se okončao 500-dnevni sukob.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan / Izvor: Profimedia

- Nema sumnje da Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji sa ukrajinskim predsednikom u Istanbulu, dodajući da bi dve strane trebalo da se vrate mirovnim pregovorima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski vratio komandante Azova iz Turske u Ukrajinu

Sastanak ukrajinskog i turskog predsednika Vladimira Zelenskog i Redžepa Tajipa Erdogana neočekivano je završen povratkom zarobljenih boraca Azova u Ukrajinu.

Zelenski je na društvenim mrežama objavio fotografije sa komandantima Azova i 36. brigade marinaca koji su zarobljeni u kompleksu Azovstalja tokom borbi u Marijupolju maja 2022. godine.

Među njima je i Denis Prokopenko koji je bio komandant posebnog odreda specijalnih snaga Azova.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev: Ruska vojska granatirala Liman, 10 gradova i sela

Najmanje osam civila je poginulo, a 13 je povređeno u ruskom artiljerijskom granatiranju Limana u Donjeckoj oblasti, saopštila je ukrajinska vojska.

Ruski vojnik
Ruski vojnik / Izvor: Profimedia

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, u svom izveštaju naveo je i da ruske snage nisu uspele da napreduju u sektoru Limana, preneo je Rojters. Najmanje 10 gradova i sela je gađano. Grad Liman je ključno železničko čvorište na istoku Donjecke oblasti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kadirov otišao na godišnji odmor

Njegove dužnosti sada obavlja predsednik vlade regiona Muslim Hučijev, odgovarajuća naredba je objavljena na sajtu šefa i vlade Čečenije.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia

- Idem na plaćeni godišnji odmor od 3. jula 2023. Poveravam Hučijevu Muslimanu Magomedoviču, predsedniku Vlade Čečenske Republike, dužnosti šefa Čečenske Republike za vreme mog odmora - navodi Kadirov.

Više o tome pročitajte OVDE.

Oštra reakcija Kremlja zbog puštanja komandanata Azova u Ukrajinu

Povratak ukrajinskih komandanata odreda Azov iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje uslova postojećih sporazuma, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Povratak oficira Azova iz Turske u Ukrajinu nije ništa drugo nego direktno kršenje uslova postojećih sporazuma. Štaviše, u ovom slučaju, uslove su prekršile i ukrajinska i turska strana, naglasio je Peskov za RIA Novosti.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov / Izvor: Profimedia

Prema sporazumu, predviđeno je da ukrajinski oficiri koji su branili fabriku Azovstalj u Marijupolju, ostanu u Turskoj do okončanja sukoba, precizirao je Peskov.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinski obaveštajci: Ruske snage nastavljaju da miniraju Zaporošku NE

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da ruske snage nastavljaju da miniraju Zaporožsku nuklearnu elektranu. Prema vojnim obaveštajnim podacima, na teritoriju nuklearne elektrane trenutno se dopremaju mine i eksploziv, piše Kijev independent.

Zaporožje
Zaporožje / Izvor: Profimedia

Daljinski kontrolisane protivpešadijske mine postavljaju se u tehničke i mašinske prostorije, dodaju obaveštajci.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zaharova besna zbog odluke SAD da pošalju kasetnu municiju Ukrajini

Odluka SAD da Ukrajini daju kasetnu municiju primer je agresivne politike koja ima za cilj odugovlačenje ukrajinskog sukoba, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

- Odluka administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da kijevskom režimu obezbedi kasetnu municiju je još jedna eklatantna manifestacija agresivne antiruske politike SAD, koja je osmišljena da što duže odugovlači sukob u Ukrajini i da vodi rat do poslednjeg Ukrajinca - rekla je Zaharova, preneo je TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

9. jul 2023. godine

Upozorenje američkog generala: "Ukrajina će izgubiti Odesu!"

Ako NATO preduzme provokativne korake tokom samita u Vilnjusu, Ukrajina se može suočiti sa novim teritorijalnim gubicima, izjavio je pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona.

Odesa, Ukrajina
Odesa, Ukrajina / Izvor: Profimedia

- Odluka NATO-a na predstojećem samitu može da primora predsednika Rusije Vladimira Putina da krene u aktivnu ofanzivu u Ukrajini sve do Odese. On to može, Rusija ima sve neophodne resurse - rekao je Mekgregor u intervjuu za Jutjub kanal "Džadžing fridom".

Više o tome pročitajte OVDE.

Engleski mediji: Nemačka će odlagati pridruživanje Ukrajine NATO-u

Nemačka će insistirati na odlaganju pridruživanja Ukrajine NATO-u, zbog straha da bi taj potez mogao da odvede Alijansu u rat sa Rusijom, pišu engleski mediji.

Olaf Šolc
Olaf Šolc / Izvor: Profimedia

Pozivajući se na izvor u Alijansi, list navodi da će zvanični Berlin iskoristiti predstojeći samit NATO u Vilnjusu, u Litvaniji, kako bi podstakao druge zemlje da se fokusiraju na bezbednosne garancije Ukrajini, a ne na njeno članstvo.

Više o tome pročitajte OVDE.

Dejli mejl: Putin smenio Gerasimova!

Britanski Dejli mejl objavio je, pozivajući se na ruske medije, da je novi komandant ruskih trupa u Ukrajini general-pukovnik Mihail Teplinskij.

Valerij Gerasimov
Valerij Gerasimov / Izvor: Profimedia

Navodi se da je ruski predsednik Vladimir Putin otpustio sa te funkcije generala Valerija Gerasimova, šest meseci nakon što je ovaj stao na čelo ratnih operacija.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zaharova: "Šarl de Gol se prevrće u grobu!"

Izjava francuske ministarke inostranih poslova Katrin Kolona o spremnosti Pariza da pojača vojnu podršku kijevskom režimu porazile bi prvog predsednika Pete francuske republike generala Šarla de Gola, napisala je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na društvenim mrežama.

Prvi predsednik francuske Pete Republike Šarl De Gol
Prvi predsednik francuske Pete Republike Šarl De Gol / Izvor: Profimedia

- Šarl de Gol se prevrće u grobu što njegova zemlja sponzoriše naciste - navela je ona.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruski helikopter Ka-52 uništava ukrajinski oklopni transporter

Posada ruskog helikoptera Ka-52 uništila je ukrajinski oklopni transporter u pokretu u pravcu južnog Donjecka, objavljeno je u videu Ministarstva odbrane Rusije.

Na snimcima se može videti kako helikopter fiksira metu, lansira raketu i uništava oklopno vozilo Oružanih snaga Ukrajine.

- Posada obaveštajno-jurišnog helikoptera Ka-52, otkrivajući ukrajinsko oklopno vozilo u šumi, napala ga je visokopreciznim oružjem. Raketa je direktno pogodila cilj i oklopni transporter je potpuno uništen - pojasnili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev priznao odgovornost za eksploziju na Krimskom mostu

Ukrajina je prvi put priznala da je odgovorna za napad na Krimski most u oktobru prošle godine, prenosi agencija RIA Novosti.

Krimski most
Krimski most / Izvor: Profimedia

- 273 dana otkako smo zadali prvi udarac na Krimskom mostu kako bi poremetili rusku logistiku - napisala je zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Veliki konvoj Vagnerovaca na putu ka Belorusiji?!

Sudeći po snimcima sa društvenih mreža većina plaćenika je odlučila da ode u Belorusiju. Tokom vikenda sa granice Rusije i Belorusije stigli su snimci velikog konvoja vagnerovaca.

Prvi izveštaji navode da je prva grupa plaćenika stigla u Belorusiju i da "uveliko uvežbavaju tenkovske manevre", kao i to da se očekuje izgradnja još jednog kampa u blizini Baranoviča, u zapadnom delu Belorusije.

Dok su neki sada zabrinuti da bi Prigožin mogao da predvodi napad na Kijev iz Belorusije, general Kasinski je bio oprezan u vezi svrhe kampa. Rekao je da će se on koristiti za vojnu vežbu u septembru i insistirao da su šatori podignuti tako brzo u okviru vežbe brze izgradnje kampa. On je novinarima u obilasku – kako piše "Njujork tajms", "gotovo namigujući" – rekao da bi baza mogla da bude preporučena kao jedno od mesta na kojem bi mogli da se smeste vagnerovci.

Više o tome pročitajte OVDE.

Lavrov poručio Ankari: "Biće negativnih posledica"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa turskim kolegom Hakanom Fidanom. Strane su razmenile mišljenja i o regionalnoj agendi, uključujući i situaciju oko povratka "lidera Azova" iz Istanbula u Kijev, napominje su u saopštenju.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov / Izvor: Profimedia

- Ankari je skrenuta pažnja na destruktivnost politike nastavka isporuka vojne tehnike kijevskom režimu. Odgovarajući koraci, kako je naglašeno, mogu dovesti samo do negativnih posledica - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Stoltenberg otkriva da li će Zelenski doći na samit NATO-a u Viljnusu

Nemoguće je biti potpuno siguran da će predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski učestvovati na predstojećem samitu NATO-a u Viljnusu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, objavio je "Skaj njuz".

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg / Izvor: Profimedia

Ranije je zamenik šefa kancelarije Zelenskog Igor Žovkva rekao u intervjuu za Rojters da ukrajinski predsednik neće ići na samit NATO-a u Viljnus ako lideri zemalja alijanse "ne pokažu hrabrost" da pozovu Ukrajinu u svoje redove.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zločin koji Poljaci nikad neće oprostiti Ukrajincima?!

Ukrajinski i poljski predsednik, Vladimir Zelenski i Andžej Duda, zajedno su obeležili godišnjicu masakra Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svetskog rata, što je zločin koji i dalje predstavlja izvor napetosti između aktuelnih saveznika.

Andžej Duda i Vladimir Zelenski
Andžej Duda i Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

Poljska je jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine otkako je Rusija napala zemlju 2022. godine, ali je zločin, u kojem je po istoričarima stradalo više desetine hiljada Poljaka, nastavio da narušava odnose između dve države, navodi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

PUTIN NIKAD BLIŽI CILJU: Ukrajina PRED KOLAPSOM - Zelenski iznosi "plan za pobedu" koji ipak zavisi od SAVEZNIKA
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

PUTIN NIKAD BLIŽI CILJU: Ukrajina PRED KOLAPSOM - Zelenski iznosi "plan za pobedu" koji ipak zavisi od SAVEZNIKA

20.09.2024. 18:57
GORI 13 PRAVOSLAVNIH HRAMOVA! Tragedija zadesila vernike na veliki PRAZNIK
crkva u plamenu

GORI 13 PRAVOSLAVNIH HRAMOVA! Tragedija zadesila vernike na veliki PRAZNIK

20.09.2024. 16:46
VAZDUŠNI NAPAD RUSIJE: Snažne eksplozije odjekuju u Odesi
Eksplozija

VAZDUŠNI NAPAD RUSIJE: Snažne eksplozije odjekuju u Odesi

20.09.2024. 15:27
UKRAJINCI ĆE BITI OPKOLJENI U KURSKOJ OBLASTI?! Moguće je da upadnu u obruč, ruske snage napreduju ka Sudži - potpuni preokret stanja na frontu
Ruski tenk

UKRAJINCI ĆE BITI OPKOLJENI U KURSKOJ OBLASTI?! Moguće je da upadnu u obruč, ruske snage napreduju ka Sudži - potpuni preokret stanja na frontu

20.09.2024. 14:23
PUTIN NIKAD BLIŽI CILJU: Ukrajina PRED KOLAPSOM - Zelenski iznosi "plan za pobedu" koji ipak zavisi od SAVEZNIKA
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

PUTIN NIKAD BLIŽI CILJU: Ukrajina PRED KOLAPSOM - Zelenski iznosi "plan za pobedu" koji ipak zavisi od SAVEZNIKA

20.09.2024. 18:57
HAOS U CENTRU BEOGRADA! Pronađeno telo žene u stanu - Sumnja se na OVO?
Policija i Hitna pomoć

HAOS U CENTRU BEOGRADA! Pronađeno telo žene u stanu - Sumnja se na OVO?

20.09.2024. 16:41
VAZDUŠNI NAPAD RUSIJE: Snažne eksplozije odjekuju u Odesi
Eksplozija

VAZDUŠNI NAPAD RUSIJE: Snažne eksplozije odjekuju u Odesi

20.09.2024. 15:27
UKRAJINCI ĆE BITI OPKOLJENI U KURSKOJ OBLASTI?! Moguće je da upadnu u obruč, ruske snage napreduju ka Sudži - potpuni preokret stanja na frontu
Ruski tenk

UKRAJINCI ĆE BITI OPKOLJENI U KURSKOJ OBLASTI?! Moguće je da upadnu u obruč, ruske snage napreduju ka Sudži - potpuni preokret stanja na frontu

20.09.2024. 14:23
ŠTA SE SVE KRIJE IZA SUKOBA IZRAELA I HEZBOLAHA? "Rat" koji je žestoko buknuo prethodnih dana - Nove likvidacije, pejdžeri, napadi na Bejrut i nestanci ključnih ličnosti
Izraleski avion

ŠTA SE SVE KRIJE IZA SUKOBA IZRAELA I HEZBOLAHA? "Rat" koji je žestoko buknuo prethodnih dana - Nove likvidacije, pejdžeri, napadi na Bejrut i nestanci ključnih ličnosti

20.09.2024. 20:11
"PUTINOVA CRNA LISTA" Ruski predsednik ima spisak zemalja koje su "opasne" - Među njima Crna Gora i Severna Makedonija
Vladimir Putin

"PUTINOVA CRNA LISTA" Ruski predsednik ima spisak zemalja koje su "opasne" - Među njima Crna Gora i Severna Makedonija

20.09.2024. 21:11
OGLASILO SE TUŽILAŠTVO: Evo šta se dogodilo tokom tragedije u blizini Smederevske Palanke - Muškarac na surov način ubio ženu
Ubistvo kod Smederevske Palanke

OGLASILO SE TUŽILAŠTVO: Evo šta se dogodilo tokom tragedije u blizini Smederevske Palanke - Muškarac na surov način ubio ženu

20.09.2024. 17:20
DETALJI KOJE NIKO NIJE ZAPAZIO! Evo kako je uhapšen otac dečaka ubice nakon Ribnikara, ministar policije tada otkrio KLJUČNU stvar
Dečak ubica

DETALJI KOJE NIKO NIJE ZAPAZIO! Evo kako je uhapšen otac dečaka ubice nakon Ribnikara, ministar policije tada otkrio KLJUČNU stvar

20.09.2024. 19:28