12 JELA ZA 12 APOSTOLA: Šta bi sve trebalo da se nađe na božićnoj trpezi?
Prvo i osnovno što će se naći na vašoj božićnoj trpezi jeste česnica.
Za razliku od Badnjeg dana, koji predstavlja i poslednji dan posta i na koji se sprema posna hrana, za Božić trpeza treba da je što bogatija, ali opet sa dozom skromnosti.
EVO ŠTA NIKAKO NE BI TREBALO DA URADITE SA NOVČIĆEM IZ ČESNICE! Objašnjeno kako se pravilno čuva i koje značenje ima
ZAŠTO JE BITNO KO VAM PRVI ULAZI U KUĆU NA BOŽIĆ? Evo kako treba i da ga dočekate
OVE GODINE NIKO NE TRAŽI PARICU: Jedna stvar ove godine ima veću simboliku u božićnoj česnici (FOTO)
Božićna trpeza bi trebalo da bude, skromna, ali aristokratski otmena i svečana. Za božićni ručak sprema se 12 vrsta jela u čast 12 apostola, što znači da na vašem stolu mora da se nađe 12 jela. U to se računaju i suvo voće, orasi, hleb...
Prvo i osnovno što će se naći na vašoj božićnoj trpezi jeste česnica.
Česnica je božićni hleb koji zauzima centralno mesto ovog praznika i božićne trpeze. Naziv česnica potiče od reči “čest”, koja je stara reč za “deo”, “komad”, ali i od reči “čestitost”, koja bi trebalo da bude najvažnija osobina ne samo oko praznika. Običaji nalažu da se česnica mesi ujutru na Božić, a ne unapred, na Badnji dan!
Odmah pored česnice stoji i božićna pečenica. Bez prasećeg ili jagnjećeg pečenja ovaj praznični ručak ne može proći.
Čorba, sarma i pečenje su jela koja se na ovaj dan uglavnom spremaju kao glavna jela. Postoji verovanje i da nije dobro da se za Božić sprema piletina, jer pile, odnosno kokoška dok jede, kljuca, ide u nazad, tako se smatra i da će vama, ukoliko na ovaj dan jedete piletinu, sve u novoj godini ići u nazad, a ne napred kako bi trebalo.
Božićna trpeza ne može da bude bez sveće, koju ujutro pali domaćin, i ona nastavlja da gori ceo dan. Ona može da stoji u svećnjaku, ili u mladoj pšenici, koja se inače sadi oko 3 nedelje pre Božića. Takođe, orasi i suvo voće, kao i sveže voćee, koji su to ostali od Badnjeg dana, treba da budu na stolu, a posebno je važno da se tu nađe barem jedan tanjir sa kolačima.
Ono što je takođe nezaobilazan deo božićne trpeze jeste i flaša crnog vina, s kojim će svako nazdraviti tokom božićnog ručka.