50 TONA MESA i stotine hiljada posetilaca: Evo kakav je provod na 29. leskovačkoj "Roštiljijadi"
Pravljenje najveće pljeskavice na svetu počinje 30. avgusta
Prvo jutro posle otvaranja leskovačke "Roštiljijade". Glasnu muziku i žamor na hiljade ljudi i dece zamenila je tišina. Prvi prolaznici radoznalo razledaju štandove sa raznim sitnicama, a onda ulaze u centralnu zonu gde se spremaju specijaliteti od leskovačkog roštiljskog mesa.
- Doručak! Izvolite, doručak! Ovo je način da ugostitelji skrenu pažnju prolaznicima na to da na njihovom štandu već mogu da pazare pljeskavice dok konkurencija tek raspaljuje skare. Neki ih nisu ni gasili od ponedeljka uveče, kada je zvanično otvoren 29. leskovački festival roštilja. Kamionima i kombi vozilima stižu nove količine mesa i pića, brišu se stolovi, prave se pljeskavice i ćevapi i stavljaju na užareni ćumur, a njihov miris ponovo osvaja leskovačku Široku čaršiju. "Roštiljijada" se budi, a ranoraniocima nije problem da doručkuju roštilj, iako su iste specijalitete i večerali.
Pročitajte i:
- Došao sam s društvom na nekoliko dana da uživamo u leskovačkom roštilju i dobrom provodu. Za večeru smo imali gurmanske pljeskavice i uštipke uz salatice i pivo, a sada ćemo da pojedemo bar po jednu s nogu - smeje se Vukašin iz Beograda dok pogledom traži gde je sinoć probao "najbolju pljeskavicu".
Kaže da je uživao u koncertu na glavnoj bini, a onda se uz zvuke trube veselio do duboko u noć.
- Sve nam se dopada ovde. Nadamo se toplijem vremenu, da sa decom možemo u šetnju. I ona se raduju roštilju, ali više trambulinima, ringišpilu i šećernoj vuni - pričaju gosti iz Bugarske.
Smešteni su u jednom leskovačkom hotelu, a za "Roštiljijadu" su čuli na Vlasinskom jezeru, gde se vikendima često odmaraju. Prvi put su u Leskovcu i nisu se pokajali.
Prošle noći bili su vredni i radnici komunalnih preduzeća. Promenada duž Bulevara oslobođenja je jutro dočekala očišćena i umivena, a od gomila smeća u okolnim ulicama nema ni traga.
Otvaranju "Roštiljijade" prethodile su velike pripreme. Trebalo je svim ugostiteljima obezbediti struju i vodu. Iako je taj posao uglavnom na vreme završen, majstor sa elektrokablovima je tu "da nešto doradi". I u njegovim rukama je kesa sa nekoliko pljeskavica.
Na početku promenade maskote manifestacije Roštiljko i Roštiljka, lutke visoke po tri metra, ove godine prvi put dočekuju turiste. Ni one sinoć nisu imale ni sekund odmora, jer su nezaobilazne ako hoćete da ovekovečite uspomene na boravak u gradu roštilja.
Inače, centralna manifestacija je posvećena pravljenju najveće pljeskavice na svetu i ona se održava 30. avgusta. Organizatori ističu da su u Leskovac već stigle organizovane ture iz Bugarske, a za vikend se najavljuju i gosti iz Makedonije, Crne Gore i Slovenije.
- Za ovih sedam dana poješće se oko 50 tona leskovačkog roštiljskog mesa, a očekujemo da i ovu "Roštiljijadu" poseti više stotina hiljada ljudi iz zemlje i inostranstva - poručuju iz leskovačke turističke organizacije.
Poskupljenje
Većina ugostitelja običnu pljeskavicu prodaje za 200 dinara, 50 više u odnosu na ranije godine. Za istu cenu može se pazariti i kobasica, dok za vešalicu i pileće belo treba izdvojiti 100 dinara više. Na "Roštiljijadi" već godinama može da se pazari i pečenje, iako mnogi Leskovčani na društvenim mrežama komentarišu da mu ovde nije mesto. Kilogram prasetine košta 1.400, a jagnjetine 1.800 dinara.