DA LI STE ČULI ZA SLATKU ZIMNICU? Branka iz sela Ježevica se upustila u neverovatan biznis - oborila sa nogu Italijane i Slovence
Za žene na selu, naročito starije životne dobi karakteristično je da se bave pripremom zimnice, slatke ili kisele i uglavnom je to za porodične potrebe i za bliže prijatelje.
Jedna od tih žena je i Branka Joksić iz čačanskog sela Ježevica, koja je u pripremi slatke zimnice otišla korak dalje i odlučila da svoje umeće prezentuje javnosti. Kao članica Udruženja žena "Evgenija" posećivala je razne manifestacije i na takvim okupljanjima privukla je veliku pažnju ljubitelja domaće i zdrave hrane.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/12/31/u_vladi_srbije_proglasene_su_pobednice_konkursa_za_podrsku_zenskom_preduzetnistvu.jpg?itok=Iv9aKRMX)
VODEĆA ULOGA NA CSR SCENI – MILION I PO EVRA OD MOZZARTA ZA POMOĆ ZAJEDNICI
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/01/01/zlatiborloncar.jpg?itok=dMK2KDWc)
ŠTA NAS SVE ČEKA U OVOJ GODINI PO PITANJU ZDRAVSTVA? Ministar Lončar najavio - evo kad počinje da radi novi KCS
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/01/01/matejperis_0.jpg?itok=JKjXHWxQ)
"NE BI SAM OTIŠAO, A DA SE NIKOME NE JAVI" Oglasio se otac nestalog Splićanina - porodica poslala PORUKU JAVNOSTI
- Sa odlaskom u penziju želela sam još nešto da radim i da doprinesem što se tiče finansijskog dela. Ovo je moja velika ljubav, volela sam uvek to da pravim, malo po malo proširilo se a kada se radi sa puno ljubavi ništa nije teško. Evo, deset punih godina kako radim preradu voća, najpre jagoda u maju domaća i šumska, potom kajsija, borovnica, razno voće kako stiže, pa završim sa dunjom. Veliki je izazov pripremiti, da bude lepo i ukusno i da zadovolji kriterijume kupaca, to je najvažnije i za mene velika nagrada, kada mi kažu da je lepo na oko a onda i ukusno - kaže Branka Joksić.
Ova vredna domaćica ističe da za žene na selu posla ima tokom cele godine, a u sezoni pripreme zimnice još i više. Kako kaže, najviše truda i vremena treba za slatko od šljiva punjeno orasima, koje je ujedno i brend sagovornice.
- Najponosnija sam na svoj specijalitet koji sam naučila od svekrve a to je slatko od šljiva punjeno orahom. Za pripremu treba malo više vremena a postupak je sledeći: Na dva litra vode ide dva kilograma šećera, prethodno očistimo šljive i one stoje u vinobranu da ne izgube boju. Potom se isperu, punimo ih orasima i kada se šećer ušpinuje kuvamo, ne radimo velike količine jer kada su manje količine ukusnije je i lakše se pripremi - objašnjava Branka.
Za ovaj domaći proizvod zainteresovali su se i stranci pa tako slatko iz Ježevice stiže do Italije i Slovenije.
- Kupci su oduševljeni, dopada im se pakovanje a o ukusu da ne pričam. Izvesne količine završavaju u Sloveniji i u Italiji, jako puno ide preko. Što se tiče tržišta, zapravo nije lako prodati, najlakše bi bilo plasirati sveže voće, međutim, kako cene variraju i otkup često nije siguran, ovako kroz preradu spasimo voće od propadanja pa će se već naći kupac, uglavnom trebamo biti zadovoljni - zaključuje domaćica iz Ježevice.