ISTOK SRBIJE ČUVA TAJNU VINOVE LOZE: Dobro vino nije jedini razlog za posetu ovog magičnog kraja
Sve više ljudi iz zemlje i inostranstva hiti ka istoku Srbije kako bi posetio poznata vinska sela Rajac, Rogljevo i Smedovac.
Nakon vrlo uspešnog predstavljanja na Sajmu turizma, Udruženje za turizam Privredne Komore Srbije nastavlja sa promotivnim aktivnostima.
- Sredinom maja meseca organizovali smo promotivnu turu Opštine Pećinci, a sada nastavljamo ka istočnoj Srbiji. Obilaze se svi lokaliteti tog kraja, uz obaveznu posetu Rogljevu, sa noćenjem u Rajcu. Degustacija lokalnih vina i gastronomskih specijaliteta ovog kraja u 9 podruma, vožnja džipovima kroz vinograde - izjavio je Dimitrije Ivanović rukovodilac službe za organsku proizvodnju.
SMANJEN PRINOS PŠENICE, A SVI SE PITAJU - ŠTA ĆE BITI SA ULJEM? Stručnjaci otkrili šta nas očekuje
SRPSKA EPARHIJA U MAKEDONIJI? Nove ideje o Ohridskoj arhiepiskopiji i njenoj autokefalnosti
"SIROTINJA, STOP" Novi oglas iz Novog Sada RAZBESNEO građane: Opis stana podigao prašinu na Tviteru (FOTO)
- Uz medijsku i podršku EU za kulturno nasleđe i turizam najavićemo i festival koji će se ove godine drugi put organizovati u Rajcu krajem avgusta i pozvati sve ljubitelje da obiđu ovaj možda do sada i pomalo neotkriven deo Srbije. Organizovanjem ovakvih događaja osim što promovišemo destinacije i investicione potencijale Srbije, pomažemo da se razvije mala privreda, žensko preduzetništvo, izrada suvenira, lokalna proizvodnja prehrambenih proizvoda i da se recepti starih specijaliteta plasiraju na trpeze mnogih gostiju kao deo kulturne baštine. Uloga Privredne Komore Srbije i jeste da promoviše potencijale, ali i spaja privredu, preduzetnike i investitore - nastvalja Dimitrije.
- Seoski turizam se razvija sve više u Srbiji i to je potencijal koji treba iskoristiti. Tamo gde su lokalni običaji, festivali, kultura i tradicija je ključ i nešto što definitivno počinje više da se razvija. Upravo ovde u Rajačkim pivnicama biće organizovan festival krajem avgusta, koji će najaviti Privredna komora. Pored toga, ovde se takođe služe kvalitetna vina i postoji dobar izbor istih - od laklanih vina malih vinarija koje su na nivou domaće, kućne proizvodnje, pa sve do vina koja su profesionalne proizvodnje na nivou svteskih vinarija - završava on.
Udruženje Mladi sa Rajačkih pimnica osnovano je radi ostvarivanja ciljeva u oblasti razvoja vinogradarstva i očuvanja ambijentalnih karakteristika Rajačkih pimnica i sela Rajca. Za portal Srbija Danas izjavu je dala i predsednica udruženja Jelena Cvetković Zagorac i predstavila nam svoju vinariju i neke od zanimljivosti Rajca:
- Podrum "Zagorac" je građen 1875. godine i od tada je u mojoj porodici, ja sam sedma generacija vinogradara. Nedavno sam se vratila u svoje rodno selo i rešila da nastavim porodičan biznis. Radim sa ocem, od njega sve i učim, on je učio od mog dede i eto to je išlo tako sa kolena na koleno. Godišnje proizvedemo od osam do deset hiljada litara vina, od sorti imamo game, burgundac, crnu i belu tamjaniku, rizling i ove godine smo kupili vranac od komšije. Grožđe tamjanike smo kupili od vinarije Raj, ali imam u planu da imam i svoje zasade, time ću obnoviti i dedine vinograde - ispričala je Jelena.
- Tri godine čekamo da Opština Negotin završi projekat za koji je GIZ donirao novac, a bez toga će svi podrumi jedino moći da stave katanac na vrata. Projekat podrazumeva popravku kompletne infrastrukture - dodaje ona.
- Pivnice su građene u prvoj polovini 19. veka od kamena sečenika koji se vadio iz majdana iznad sela. Bilo ih je tri i sve se radilo ručno i bilo je veoma teško. Priču prati legenda da su i trojica braće poginula dok su vadili kamen za svoju pivnicu, jer se sve nosilo volovskim kolima i sve je bilo teško izgraditi. U jednom periodu pojavljuje se filoksera u Evropi i opustošava njihove vinograde. Tada Francuska kreće u potragu za tlom koje je slično njihovom Bordou i stižu ovde na Rajačke pivnice. Tada su domaćinima nudili za čabar vina (50 litara) jedan Napoleonov dukat koji je tada imao ogromnu vrednost i tada kreće zlatno dobra Rajca. Tada su sva domaćinstva u selu imala svoju pivnicu - objašnjava nam predsednica Udruženja Mladih sa rajačkih pimnica.
Sve pivnice u ovom kraju su autentične, struje ima, ali bandera ne, sve je sprovedeno ispod zemlje kako bi se zadržalata autentičnost jer nije dozvoljeno da se bilo šta menja. O njihovoj važnosti i lepoti govori i to da su na preliminarnoj listi UNESCO, kao i staro groblje koga nazivaju i "srpski stounhendž".
Smiljana Arnautović glavni administrator i jedan od organizatora festivala u Rajcu takođe nam je predstavila svoj vinski, asortiman, ali i filmsku životnu priču:
- Rođena sam u Zaječaru kao i moja majka, ali živim malo u Rjacu, a malo u Zaječaru. Moja majka se udala za Engleza svoju staru ljubav kojeg je upoznala kada je bila mlada i tada ih je život razdvojio. Međutim posle msrti moga oca oni su se opet sreli i zaljubili, potom je usledilo venčanje. Neko ih je nagovorio da u Rajcu, u koji su često dolazili, kupe jedan vinograd, a kasnije još jedan i od toga je nastala "Vinarija Raj" koja je osnovana 2010. godine. Ja sam preuzela posao od njih, ali i dalje učim. 14 godina sam bila u Hamburgu, tamo sam završila Fakultet umestnosti, kasnije se zaposlila i nastavila tamo da živim. Cela situacija sa koronom nas je više zbližila, ja sam dolazila češće i pomagala sve više i više i to me je navelo da se zaljubim u taj posao i onda sam ostala. Sada sam već skoro 2 godine ovde i trudim se da što više naučim i pratim njihovu priču - kazala je Smiljana.
- U našem selu je dosta mladih i kada se udružimo sa ostalima iz Rogljeva, Smedovca, iz tih vinskih sela koji takođe imaju pivnice kao i mi, ima nas dosta i često se dešava da se mladi vraćaju iz urbanih sredina u svoju dedovinu. Mi smo osnovali Udruženje Mladih sa Rajčkih pivnica, a zajedno sa tim udruženjem pre svega se trudimo da upotpunimo kulturni i turstički sadržaj vezan za ovaj predeo. Organizujemo festival, ove godine drugi po redu, dolaziće Darko Rundek kao glavna zvezda. Festival nudi raznovresan program od etno kulture, preko umetnosti, poezije pa sve do otvaranja berbe, pošto je to poslednja subota u avgustu i samo nekoliko dana kasnije počinje zvanična berba - dodala je.
- Nadamo se da ćemo uskoro moći da se udružimo malo više oko stvari koje su vezane za održavanje sela, kako bi poboljšali i kvalitet života u selu, a i osnovne uslove koji nisu standardizovani. Sve su to stvari na kojima želimo da radimo zajedno sa lokalnom samoupravom. Očekuje nas i projekat koji je odobren od strane GIZ-a i koji će biti finansiran od strane njih, upravo zato što imamo ogroman potencijal i za poljoprivredu i za turizam sa gomilom mladih ljudi koji se vraćaju. Oni žele da investiraju u poboljšanju infrastrukture - završava vlasnica vinarije Raj.
Enolog Kristina Lukić, takođe članica Udruženja Mladih sa Rajačkih pimnica, koja je svoje iskustvo započela u Italiji gde je živela od malih nogu, predstavila je neke od problema sa kojima se meštani suočavaju prilikom obrade vinograda.
- S jedne strane je jako teško da nađemo radnike, ali opet sa druge strane imamo veliku motivaciju jer možemo nešto da uradimo ovde, da ostavimo svoj trag. Zato sam ja, kao i mnogi mladi odlučila da se vratim i nadam se da će se još njih vratiti jer nam je to neophodno. Ne smemo da dozvolimo da se ova lepota napusti. Upravo ovaj vinograd sam uzela ja da radim bio je napušten tri godine i niko ga nije radio. Bilo je veoma teško povratiti ga, još uvek radim na njemu. Ipak motivaciju mi daje kada vidim život koji se u njemu ponovo budi. U planu mi je da posadim još vinograda gde bih se fokusirala na autohtone sorte - rekla je Kristina.
Još jedan mladi preduzetnik povratnik, Marko Obradović iz sela Smedovac, rođen u Italiji, bio je odlučan da se vrati u svoju domovinu i započne biznis. Interesantna je činjenica da je on jedan od najmlađih vinogradara tamo, zajedno sa Milošem, s obzirom na to da je vinogradarstvom počeo da se bavi sa samo 19 godina.
- Došao sam pre 5 godina sa Sirilom iz frnacuske vinarije. Upoznao sam se sa njim preko interneta i počeli smo da sarađujemo. Ranije sam živeo u Italiji. Radio sam sa njima 3 sezone i odlučio sam da otvorim svoju vinariju. Imamo 10 ha vinograda, prozvodimo rizling i šardone kao bele sorte, kaberne, suvinjon i merlo kao crvene sorte. Prvo vino smo napravili 2019, a grožđe smo kupili nešto od vinarije Raj, nešto iz mog sela. Ukupno imamo 5 komercionalnih etiketa. Ja sam od Sirila sve naučio, pre nisam bio u dodiru sa ovim poslom i radio sam godinu dana u Francuskoj u jednoj vinariji. Radio sam vinograde i učio sam, a proizvodnju sam radio u Srbiji sa Sirilom. 19 godina sam imao kada sam pokrenuo biznis - objašanjava Marko.
Goran Jovanović iz Rogljeva, vlasnik vinarije Jovanović ispričao je kako su pimnice nastale:
- Vinski podrumi su nastali kao plod trgovine ovdašnjih ljudi sa Francuzima koji su ovde kupovali grožđe i proizvodili vino zbog pojave filoksere u njihovim vinogradima. Zbog te tadašnje trgovine koja je urodila plodom ljudima se poboljšalo finansijsko stanje i napravili su veće i bolje pivnice. Podrumi su pravljeni od krečnjaka koji se nalazi na našem terenu ispod zemlje na nekoliko metara. Pored toga što su meštani gradili kuće od ovog kamena, koristili su ga i da čokot u vrelim, letnjim danima kada ima dosta vrućine, a malo kiše snabdu vodom, pošto je kamen hidroksidan i pomaže korenu da što pre formira grozd - pojašnjava Goran.
Jedan od pionira ugostiteljstva u Rajcu je i vlasnik restorana "Sveti Trifun" Miroslav Karamančić, koji od 1994. ima svoj biznis koji i dan danas traje.
- Među prvima smo pokrenuli ugostiteljstvo u ovom kraju. Gosti su počeli da dolaze, pa jedni druge dovodili, reklama je bila od usta do justa, tako da smo eto došli u situaciju da se za nas dosta čulo. U našem retoranu prepoznatljiva je etno kuhinja i nacionalna kuhinja ovoga kraja. Kod nas možete uživate u hrani, muzici i kulturnim običajima - ispričao je Miroslav.