"KO SU UOPŠTE KORONA REDARI?" Nove mere su stupile na snagu, a da li ugostitelji u srpskim gradovima poštuju zabrane?
Lepo vreme je juče izmamilo stanovnike prestonice da zauzmu svoja omiljena mesta u beogradskim kafićima i restoranima.
Kako je na poslednjoj sednici Krziog štaba doneta odluka o redarima koji treba da kontrolišu nošenje maske u uslužnim objektima, mnogi su istraživali da li se mere poštuju u kafićima i restoranima.
Ono što je primećeno govori samo jedno, a to je da još uvek nismo ozbiljno shvatili koliko je epidemiološka situacija u našoj zemlji ozbiljna.
Dakle, obaveza radara je da kontroliše da li gosti ulaze u lokal sa maskom koju je moguće skinuti samo kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.
POTENCIJAL ZA PRENOS VIRUSA SADA JE TRI PUTA VEĆI! Dr Kon otkrio koji grad je NAJUGROŽENIJI
SRBIJA ĆE UVESTI OBAVEZAN PCR TEST ZA SVE DRŽAVE REGIONA? Poznato kada će se doneti odluka
TREĆI KORONA TALAS ĆE BITI NAJDUŽI! Srpski epidemiolozi otkrili sa kojim problemom se naša država bori
Tačnije svaki lokal treba da ima osobu, odnosno redara, koji je zadužen za kontrolu poštovanja mera.
Zaposlenog na toj poziciji još uvek nema ni u jednom ugostiteljskom objektu u centru grada. Nema ih ni u kafićima, kafanama, kao ni u restoranima.
Ono što se poštuje jeste da lokali u velikom broju imaju dezobarijere i sredstva za dezinfekciju, zaposleni nose maske, ali sa druge strane gosti nesmetano mogu da uđu u lokal i bez potrebne zaštite.
Na pitanje da li imaju "korona redare" usledili su i raznoliki odgovori.
- Imamo, imamo, evo tu je - glasio je jedan odgovor, a očigledno je da nije bilo nikog ko vrši kontrolu jer se u lokal nesmetano ulazi bez maske.
- Ne znam, to je menadžer preuzeo na sebe. Danas sam došao na posao, ovde sada nema nikog, ali mislim da je menadžer zadužen za to - bio je odgovor konobara iz jednog restorana u Skadarliji.
Ono što je posebno iznenađujuće jeste reakcija jedne konobarice iz kafića na Obilićevom vencu, koja uopšte nije znala o čemu se radi, već je upitala ko su "korona redari".
Po izrazima lica i gestikulaciji reklo bi se da se menadžeri i radnici osećaju krivim jer su zatečeni nespremni u ovoj situaciji, te im je i jasno da nisu ispoštovali poslednju odluku Kriznog štaba.
Da li će nešto preduzeti po tom pitanju, kako bi zaštitili sebe i svoje goste, ostaje da vidimo u narednim danima.
Slična situacija zatečena je i u drugim gradovima Srbije.
Novi Sad
U novosadskim kafićima pazi se na broj gostiju, da bude manje od 30 ljudi kao i do sada. Dragan Stanojević iz Udruženja ugostitelja Novog Sada kaže da drugih promena za sada nema.
- Jedino što se promenilo je da inspekcije dolaze svakodnevno, uglavnom sanitarna. Što se tiče kovid redara, pretpostavljam da će ugostitelji za to angažovati već nekog od zaposlenih, kao što su ranije to uradili sa kontrolom zabrane pušenja u zatvorenom prostoru - rekao je Stanojević.
Koliko smo uspeli da se uverimo novosadski kafići rade poštujući sve mere.
Kovid redari su većinom već zaposleni konobari ili šankeri.
Ko se ne pridržava novih mera, bilo da se bavi ugostiteljstvom ili nekom drugom delatnošću posle ispisane prijave od strane inspektora po svoju kaznu mora da ide na Novosadski sajam gde je organizovana posebna kancelarija za one koji se ne pridržavaju propisanih mera.
Kragujevac
Dezobarijere, dezinfekcija na ulazima u objekte, dezinfekcija na stolovima, obaveštenja da su obavezne maske, distanca - to su pravila koja važe u Kragujevcu od zavođenja vanrednog stanja polovinom jula.
- Hotel je oformio redarsku službu koja ima četiri redara koji su raspoređeni u kongresnoj sali i u restoranu. Imamo obaveštenja na ulazu, dezobarijeru, dezifekciona sredstva na stolovima i u toaletima. Sve preporuke su ispoštovane, a redari su tu da nadgledaju goste koji, u principu, ne poštuju mere. Najvažnije nam je se da naše osoblje pridržava svih donesenih mera - kazala je Nikolina Kovačević Milosavljević menadžer Kongresnog centra hotela "Kragujevac".
Kako navode iz ovog grada, akustična ili obična muzika u lokalima sme da se čuje do 21 sat i tada se lokali zatvaraju. Sa druge strane bašta smeju da rade do 23 sata sa po dva čoveka za stolom, a samo članovi porodice smeju da sede u većem broju od tog.
Najveći broj ljudi na okupljanima je do 30 sa određenom distancom, dok noćni klubovi ne rade. Sale većim delom ne smeju da rade, bar ne sa preko 30 ljudi.
Novi Pazar
Većina ugostiteljskih objekata u Novom Pazaru postupila je u skladu sa preporukama Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa i imenovala redare zadužene za poštovanje propisanih mera.
Vlasnici kafića i restorana za redare su, uglavnom, postavili konobare koji, pored redovnih obaveza, sada i opominju goste na držanje fizičkog odstojanja i nošenje maski.
- Već par dana sam redar, a najviše posla sam imao u subotu kada sam brojao koliko imamo gostiju u lokalu. Kada smo ispunili kvotu, stojao sam na vratima i obaveštavao sve one koji su želeli da uđu da ne smemo da ih pustimo - kaže jedan od novopostavljenih redara.
Inače, sanitarna inspekcija je tokom vikenda obišla velikih broj ugostiteljskih objekata u ovom gradu, a prema nezvaničnim informacijama, u nekoliko njih je primećeno kršenje protivepidemijskih mera zbog čega su odgovorni novčano sankcionisani.
Subotica
Kako kažu u subotičkim kafićima i restoranima redari su za sada samo najavljeni.
- Imamo samo najavu za redare. To će biti neko iz redova zaposlenih. Kao što smo imenovali odgovorno lice zaduženo za pušački i nepušački deo, tako ćemo imenovati čoveka u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni da vodi računa o ulasku gostiju jer obavezno moraju da imaju masku tada. Kada gost sedne može masku da skine i ne mora da je ima dok pije, jede ili puši, ali je obavezan da je stavi ako ide do toaleta i kada izlazi - pričaju zaposleni i vlasnici kafea i restorana.
Prema njihovim rečima redari će kontrolisati ulazak i sprovođenje svih mera zaštite od virusa korona, a tu spada i dezinfekcija i distanca.
Što se tiče drugih preporuka Kriznog štaba u Subotici, koje su u potpunosti identične preporukama iz Beograda, ugostitelji u zatvorenom prostoru ne mogu da imaju više od 30 ljudi.
- Do 30 ljudi je dozvoljreno da boravi u prostoriji uz obaveznu distancu i sve ostale prpeoruke. Mi smo manji objekat i do sada smo se toga pridržavali. Kod nas je ta mera izvodljiva u potpunosti - kažu kafedžije.