KORONA JE DONELE I LEPE STVARI! Najbolji prijatelji iz Niša u epidemiji ispunili zajednički san da prave pivo (FOTO)
Farmaceut i turizmolog, ali entuzijasti i zaljubljenici u pivo - to su Dunja Jovanović iz Niša i Mladen Simić iz Nove Varoši, najbolji prijatelji, koji odnedavno, na neki način zahvaljujući pandemiji, imaju hobi u kome uživaju i o kome su zajedno maštali - zajedno prave pivo.
Dunja je farmaceut i radi u struci, farma-industriji, a Mladen turizmolog koji trenutno radi onlajn. Zajednička ljubav im je pivo, a odnedavno uživaju u penušavom napitku koje sami prave.
NOVA SAZNANJA O IMUNITETU NA KORONU POSLE VAKCINACIJE: Poznato koliko se "otporni" na virus od Moderninog cepiva
KORONA ODNELA ŽIVOTE NAŠIH HEROJA: U Srbiji preminulo skoro 70 lekara, traži se specijalno istraživanje
DA LI SE SEĆATE SAMOHRANE MAJKE GEORGINE? Pomoć za nju i tri dečaka konačno stigla, uskoro dobijaju i novu kuću
Na tu ideju došli su pre skoro pet godina, jer su još tada shvatili da žele da jednog dana naprave sami svoje pivo.
- Pošto smo oboje avanturisti i obožavamo da putujemo, isprobavali smo različita piva i donosili jedno drugom. Mladen inače ima kolekciju limenki piva koje smo donosili sa svih putovanja. Zbog životnih okolnosti i obaveza nismo uspeli da pokrenemo celu priču sve do ove pandemije, kada smo imali višak slobodnog vremena za razmišljanje o tome - pričaju oni za južne vesti.
Prilično su entuzijastično pristupili svemu, ali bez dovoljno informacija.
- Tako smo mislili da se hmelj može kupiti i u poljoprivednim apotekama. Možete misliti kako su nas ljudi posmatrali - kažu Dunja i Mladen.
Prve prave korake napravili su, kažu, zahvaljujući ljudima iz Udruženja kućnih pivara Srbije, čiji su članovi. U pomoć je priskočio i komšija i tako je sve počelo.
- Konkretno, prijatelj iz Zanatskog piva je bio sve vreme na telefonu, objašnjavajući nam korak po korak. Takođe, slučajno sam saznala da jedan komšija pravi pivo već dugi niz godina, te smo se i sa njim konsultovali i pozajmili neku opremu - navodi Dunja.
Iako im je pandemija pomogla da ideju razrade i ostvare jedan od svojih snova, bilo im je teško da nabave svu opremu, jer su sve granice bile zatvorene, a dobar deo opreme se nabavlja iz inostranstva. To je i odužilo sam početak, ali ne zadugo, jer su nabavili sve što je potrebno za proizvodnju i krenuli da pripremaju prvu, probnu turu.
- Očekivano, naišli smo na brdo problema i nepredvidivih situacija, bili na telefonu sa drugom iz Zanatskog piva, guglali mnogo što šta sve vreme i završili kuvanje u 4 ujutro - mrtvi umorni - ističu.
Ali uspeli su i napravili svoj penušavi napitak, a iako priznaju da su bili skeptični kako će ispasti i plašili su se da će prvu turu piva prosipati, ipak su bili ponosni na to što su zajedno napravili.
- Kada smo ga sipali u čašu i shvatili da smo, pored očiglednih nedostataka koje ćemo tek ispraviti, napravili PIVO! A ljudi oko nas su nas uverili da nije bilo kakvo pivo ispalo, već baš pitko i ukusno. Tako da nam je pao kamen sa srca. Mi smo jedva dočekali otvaranje te prve ture i u isto vreme kuvali drugu turu piva - ponosno kažu Dunja i Mladen.
Takođe su svesni da bez detaljnog savladavanja gradiva nema neke ozbiljnije priče sa proizvodnjom piva. Ali, tek su početnici i amateri u kuvanju, žele da uče, uživaju u ostvarenju sna i srećni su što su ga konačno ispunili i što imaju divan hobi u kome mogu zajedno da uživaju.
- Poslednjih godina je ogromna ekspanzija kraft piva kod nas. Velika je razlika između industrijskog i kraft piva. Naime, industrijske pivare rade na masovnu proizvodnju i zaradu, tj. na kvantitet, a kraft pivo se radi na kvalitet. Sadrži sključivo ječam, hmelj, kvasac i vodu, bez ikakvih veštačkih sastojaka, aroma i konzervanasa, dakle 100% prirodno. Upravo je u tome i lepota - što se na ovaj način može napraviti veliki broj najrazličitijih i fenomenalnih piva - pojašnjavaju.
Njihov plan je da sada zajedno usavrše znanje i recepturu, a da potom krenu u eksperimentisanje i da u tome uživaju.