EVO ŠTA SVE TREBA DA URADITE ZA BOŽIĆ: Ovi običaji su prenošeni sa kolena na koleno vekovima i valja ih ispoštovati danas
Danas je Božić, dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista – najradosniji praznik u hrišćanstvu.
Za današnji dan vezuje se veliki broj običaja. Ukoliko ste se sa nekim posvađali, pozovite ga i pomirite se, ili, ako nekom nešto dugujete izmirite taj dug još danas. U suprotonom, veruje se da ćete dugovati preko cele godine ili da ćete biti u svađi.
BELI POKRIVAČ PREKRIĆE SRBIJU U BOŽIĆNOJ VEČERI! Ovi delovi zemlje će prvi biti zavejani, a evo kad stižu LEDENI DANI
U OVIH 13 ZEMALJA BOŽIĆ SE SLAVI SEDMOG JANUARA! Tradicije i običaji su svuda drugačiji, a scene iz Afrike će vas oduševiti (VIDEO)
PATRIJARH PORFIRIJE OTVORIO DUŠU O KOSOVU: "Mnogo ozbiljnih briga, ali me kuraže naš narod, sveštenstvo i monaštvo"
Božić je pre svega porodični praznik koji nalaže da bi svi trebalo da budu na okupu, po mogućstvu u svom domu. U posete se odlazi samo kod najbliže rodbine ili prijatelja.
Na Božićno ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima, puca se iz pušaka i prangija i objavljuje se dolazak Božića i božićnog slavlja.
Proslava rođenja Hristovog počinje jutarnjom Božićnom liturgijom koja se služi u svim hramovima. Posle službe u crkvi se prima nafora i to je prvo što se uzima na ovaj praznik.
Jedan od najvažnijih običaja je da se ljudi umesto uobičajenog pozdrava na današnji dan pozdravljaju sa "Hrstos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".
Božić nije Božić bez položajnika koji kao specijalni gost dolazi u kuću domaćina rano ujutru. To je prva osoba koja kroči u kuću na Božić. Položajnik dolazi sam ili je unapred određen zato što se smatra da će doneti sreću porodici.
Rano ujutro na Božić domaćica zamesi testo, uglavnom od pšeničnog brašna, od kojeg peče pogaču koja se zove česnica. Česnica, koju često nazivaju i božićnim kolačem, okrugla je pogača koja je u srpskoj tradiciji neizostavni deo Božića.
Božićna česnica je jedan od najznačajnijih božićnih običaja u različitim krajevima Srbije i sprema se po raznim receptima, a dok se na nekim mestima lomi i jede na Badnje veče, u nekima se jede na sam Božić.
Trenutak iščekivanja kada se češanj česnice slomi i pitanje kome će iz njega izvući novčić jedan je od omiljenih trenutaka proslave Božića.
Prema narodnom verovanju, danas valja od svakog posla nešto započeti, da bi do sledećeg Božića sve išlo od ruke.
Ne spava se, da se ne bi dremalo cele godine.
Izvor: Srbija Danas/Telegraf