UMESTO MAGNETA I RAZGLEDNICA: Nećete verovati kakav suvenir turisti nose sa Zlatibora (FOTO)
U čast ovog suhomesnatog proizvoda organizovana je i manifestacija.
Centar jedne od najposećenijih planina dobio je potuno nov izgled, ali ono što je ostalo isto jesu mirisni i masni suveniri koji se mogu poneti samo sa Zlatibora i umesto sa magnetima i razglednicama turisti se kućama vraćaju sa - pršutom, kajmakom, slaninom i sirom.
JEDNA OD NAJSTARIJIH U ŠUMADIJI: Crkva kod Topole krije velike istorijske priče, sada je na rubu propadanja (FOTO)
KO SE KRSTOM KRSTI, TAJ KRSTOVDAN POSTI: Dan kada se vetrovi ukrštaju! Šta nam vreme sutra predskazuje?
IDILIČNA SLIKA SRBIJE! BELI POKRIVAČ SE "PROSTRO" PO NAŠOJ ZEMLJI: Sneg padao cele noći i nema nameru da stane (FOTO)
- Slika pored novog smaragdnog jezera jeste nezaobilazna, ali i parče suvog mesa takođe ostaje "pod moranje" da se ponese sa planine. Ipak, u kupovinu takvih suvenira mora se krenuti sa ozbiljnim predznanjem. Za dobru pršutu najbitniji su kvalitetno meso, suva bukova drva, a proces sušenja je još bolji ako je napolju mraz. Kad se seče, moraju komadi lepo da se odvajaju i ne sme preko sredine da ima taman krug, već da bude svuda jednaka. Samo takva pršuta je dobro osušena i najukusnija. Cenu nismo menjali, ista je kao uvek, pa nećete doživeti šok kad vidite račun - rekla je jedna od prodavačica na Kraljevom trgu.
Da je pršuta izuzetno bitna, ne samo turistima koji je kao suvenir nose sa ove planine, već i samim Zlatiborcima dokaz je i to što su u čast ovog suhomesnatog proizvoda organizovali i čitavu manifestaciju - čuvenu pršutijadu.
A, nigde pršuta ne miriše tako kao u zlatiborskom selu Kačer gde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno. Upravo tu napravljena je i najduža leđanica dugačka 190 centimetara i teška preko 10 kilograma. Domaćin Nikola Brković majstorski je odradio svoj posao iako, kako kaže, nije bilo lako.
- Najteže je osušiti goveđi program jer su komadi znatno krupniji i treba ih posebno osoliti i obraditi. Kad je u pitanju receptura ostali smo verni tradiciji. Bitan faktor su nadmorska visina i klima, sušenje se obavlja isključivo hladnim dimom, odnosno pomoću bukovog drveta jer ono daje najmanje štetnih materija, ali i najbolji ukus i miris mesu. Može se reći da je baš zbog toga i specifične klime, naša pršuta posebna - kaže Nikola koji se već decenijama bavi pršutarstvom.
Poznavaoci dobrog zalogaja kažu da kod goveđe pršute treba birati veće i šire komade, jer to znači da je meso od kvalitetnih grla, a najukusnija svinjska pršuta je od leđanice duge pola metra i težine od dva do dva i po kilograma.