moderate rain
16°C
20.09.2024.
Beograd
eur
117.058
usd
105.2585
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NAPETO NA SEVERU KOSMETA: Kurtijevi specijalci pretresaju srpska vozila, Banjska u blokadi (FOTO/VIDEO)

25.09.2023. 07:41 15:16
Aljbin Kurti
Aljbin Kurti / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Kosovo Online

U sukobu na severu KiM stradala trojica Srba sa KiM, a dvojica teško ranjena, nakon što je je ubijen kosovski policajac

Juče oko 3 sata posle ponoći u selu Banjska kod Leposavića napadnuta je Kosovska policija, pri čemu je jedan policajac poginuo, a drugi ranjen.

RANJENI SRBIN PREBAČEN U BOLNICU U PRIŠTINU: Dovezli ga sa lisicama na rukama, ima prostrelne rane i prelom! (VIDEO)

RANJENI SRBIN PREBAČEN U BOLNICU U PRIŠTINU: Dovezli ga sa lisicama na rukama, ima prostrelne rane i prelom! (VIDEO)

MINISTAR POLICIJE LAŽNE DRŽAVE TVRDI: "Postoje indicije da ima još ubijenih napadača, akcija se nastavlja, NEĆEMO STATI!"

MINISTAR POLICIJE LAŽNE DRŽAVE TVRDI: "Postoje indicije da ima još ubijenih napadača, akcija se nastavlja, NEĆEMO STATI!"

ĐURIĆ NAJOŠTRIJE OSUDIO NASILJE NAD SRBIMA: Moje iskreno saučešće porodicama žrtava, Kurti je odgovoran za krvoproliće na severu Kosova!

ĐURIĆ NAJOŠTRIJE OSUDIO NASILJE NAD SRBIMA: Moje iskreno saučešće porodicama žrtava, Kurti je odgovoran za krvoproliće na severu Kosova!

Ujutru je na skretanju prema Banjskoj, na samoj raskrsnici, raspoređeno više oklopnih vozila specijalnih jedinica policije, a duž magistrale bili su vidljivi policajci ROSU sa dugim cevima.

U dvorištu Manastira Banjska čula se pucnjava, a naoružana lica koja su provalila kapiju napustila su manastir u toku večernjih sati, kasnije je primećeno prisustvo kosovske policije ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira.

Oglasio se američki Stejt department

- Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbeđivanju bezbednosti i vladavine prava i povratku u okvire dijaloga posredstvom EU - poručio je Entoni Blinken, američki državni sekretar.

Vučić sutra sa ambasadorima Kvinte

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, sastaće se sutra sa ambasadorima zemalja Kvinte kao i sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučić će se sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije u Beogradu sastati sutra u 8. 30, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Oglasio se Manuel Zaracin

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan, Manuel Zaracin, izjavio je danas da je neophodno da se napreduje u pronalaženju rešenja za implementaciju Ohridskog sporazuma. On je novinarima u Prištini rekao da je bezbednosna situacija na severu veoma složena i da odgovor na tako nešto treba da bude jasan, prenosi Ekonomija onlajn.

Na pitanje kako nastaviti dijalog Zaracin je rekao da nema nikakve informacije, ali da obe strane moraju da se potrude.

- Trudimo se da damo sve od sebe, da na kraju pokažemo da smo prijatelji Zapadnog Balkana, želimo da pomognemo put svih šest zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, a ovo je putovanje koje će biti vodjeno dijalogom. Moj kancelar (Olaf Šolc) je bio jasan prilikom posete Prištini pre godinu i tri meseca, ali naravno da se politička kultura i političko odlučivanje ne mogu vršiti iz Nemačke, možemo samo da podržimo naše prijatelje u preduzimanju ovih koraka - rekao je Zaracin.

On je kazao da dijalog može da se nastavi i da je važno da se ostane na putu ka postizanju implementacije Ohridskog sporazuma.

- Ono što čujem u Beogradu i Prištini jeste da je Ohridski sporazum kamen temeljac koji može da vodi odnose u veoma pozitivnom pravcu. Ali, kao što vidimo, trenutno se ne implementira uspešno i mislim da nije trenutak da prestanemo da pokušavamo da uspešno implementiramo ovaj sporazum - rekao je on.

EU osudila nasilje na Kosovu

Portparol EU, Peter Stano, ponovio da je EU jasno osudila jučerašnja dešavanja u selu Banjska na severu KiM, da je došlo do veoma opasne situacije i da mora da dodje do deeskalacije. On je na konferenciji za novinare istakao da mora da se nađe izlaz iz stalnih kriza na KiM kroz dijalog i da mora da dođe do deeskalacije.

- Apelujemo na obe strane da dođe do deeskalacije - rekao je Stano.

On je ponovio da su svi stavovi EU o stanju na KiM sadržani u prošlonedeljnom saopštenju u kome se navodi veoma jasno šta EU očekuje od obe strane.

- EU je veoma jasna, mi smo posrednik. Obe strane žele da se pridruže EU, a njihov put ide preko dijaloga. Sve to je veoma jasno rečeno u saopštenju članica EU, kako moraju da se ponašaju da bi ušle u EU - rekao je Stano.

Poznat identitet ubijenih Srba

U vatrenom obračunu sa takozvanom kosovskom policijom u Banjskoj stradali su I. M. i B. M. iz Leposavića, kao i S. N. iz Zvečana.

Dakle, trojica ubijenih su lokalni Srbi sa severa Kosova i Metohije, iako se medijska mašinerija Aljbina Kurtija i njegovih zapadnih mentora na sve moguće načine trudila da poveže zvanični Beograd sa nedeljnim krvoprolićem, a koje je direktna posledica terora koji naš narod proživljava mesecima unazad.

Oglasio se Kristofer Hil

Američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, u izjavi za Srbija Danas najoštrije je osudio jučerašnji napad na tzv. kosovsku policiju i izjavio da za takav čin "nema opravdanja".

- Ipak, verujemo da ima mnogo toga što treba da bude urađeno na Kosovu, uključujući održavanje mira i dijaloga. Ono što smo učinili do sada nije dovoljno da bismo se suočili s problemima. Nadam se da će ovo intenzivirati diskusiju o tome šta treba učiniti sledeće - kazao je američki ambasador za Srbija Danas.

Moskva prati razvoj događaja na Kosovu

Situacija na Kosovu i Metohiji je izuzetno teška, napeta i potencijalno opasna, izjavio je portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, novinarima povodom poslednjih dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.

- Na kosovskom planu vidimo prilično ustaljen neobjektivan odnos prema Srbima. To je tradicionalno neuravnotežena linija - istakao je Peskov.

Portparol je naglasio da je situacija tamo veoma i izuzetno napeta, potencijalno opasna i da Moskva pažljivo prati razvoj događaja.

Kurtijeva policija pretresa srpska vozila

Na samom skretanju za Banjsku stoji blindirano vozilo tzv. kosovske policije i nekoliko policajaca sa dugim cevima, dok je jedno vozilo na brdu iznad puta.

Pripadnici policije pre desetak minuta propustili su tri vozila u pravcu Banjske, koja su krenula da evakuišu osam žena iz Goraždevca, koje su bile u hotelu u Banjskoj.

Upravo su prošla i tri blindirana vozila tzv. kosovske policije i dva vozila Euleksa. Specijalci pretresaju srpsko vozilo.

Brojne novinarske ekipe su na licu mesta. 

Sastanak u Briselu

U Briselu bi danas trebalo da se sastanu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora. 

Na Kosovu proglašen Dan žalosti zbog ubistva policajca

Predsednica tzv. Kosova, Vjosa Osmani, proglasila je ponedeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu, Afrimu Bunjakuu.

- Predsednica Republike Kosovo, Vjosa Osmani, je u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, odlučila da ponedeljak, 25. septembar 2023. godine, bude proglašen nacionalnim Danom žalosti u čast policajca, Afrima Bunjakua, ubijenog na severu Kosova - navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Milićević: Ovo je "Kurtijeva ofanziva"

Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu, Đorđe Milićević, izrazio uverenje da su jučeranji incidenti u Banjskoj, na severu Kosova, unapred iscenirani, podsticani i planirani, i istakao da je jedino tzv. kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju, stalo do sukoba, krvoprolića i rata, prenosi Pink.

Ocenio je da je juče na Kosovu bio jedan od najtežih dana za Srbiju i Srbe.

- Samo je jednom čoveku stalo do sukoba, rata, krvoprolića... Jedino na čemu radi je to, da do toga dođe, a to je Kurti. Mi samo kroz mir i stabilnost možemo da sačuvamo naš narod. Kada je bio sukob u Severnoj Makedoniji, tada je svet reagovao drugačije, a juče se reagovalo "pobijte ih, pustite ih da izumru" - rekao je Milićević.

Prema njegovim rečima ono što se desilo juče na Kosovu je "Kurtijeva ofanziva".

On kaže da se u nastavku očekuju jaki pritisci na Srbiju.

- Postoje pritisci jedni od strane NATO lobista, koji će tražiti da se Srbija ogradi od Srba sa prostora KiM, a druga grupacija će ovo iskoristiti u političke svrhe - zaključio je Milićević.

Priština: Operisan ranjeni Srbin

Direktor Klinike za ortopediju Univerzitetsko-kliničkog centra u Prištini, Gani Jašanica, izjavio je danas da je Srbin koji je povređen u sukobu sa tzv. kosovskom policijom operisan i da je njegovo stanje stabilno.

- Ima dve rane. Oštećeni su mu butna kost i hrskavica (deo ispod kolena), ali je u stabilnom stanju - rekao je Gašanica za Kohu.

Dodao je da će povređeni ostati u bolnici još nekoliko dana.

Povređeni je u nedelju veče iz bolnice u južnom delu Kosovske Mitrovice prevezen u Prištinu.

Kovačevski: Pozivam na deeskalaciju

Premijer Severne Makedonije, Dmitar Kovačevski, osudio je jučerašnje incidenate kod Banjske na severu Kosova i pozvao na hitnu deeskalaciju situacije. Kovačevski je naglasio da se situacija na Kosovu prati sa velikom zabrinutošću i da su u stalnoj koordinaciji sa saveznicima. Izrazio je punu podršku KFOR-u svim budućim aktivnostima koje su, kako kaže, usmerene na garantovanje mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu.

Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su i dalje zatvoreni za saobraćaj i putnike iz pravca centralne Srbije, dok je moguće proći iz pravca Leposavića ka Raški.

Dvoje ranjenih prebačeno u Novi Pazar?

Mediji prenose da su na hirurškom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru smeštene dve osobe ranjene na KiM, kao i da ulaze u zgradu hirurškog odeljenja obezbeđuju pripadnici MUP. Za sada niko iz Opšte bolnice Novi Pazar ne daje nikakve informacije o stanju povređenih u pucnjavi u selu Banjska, prenose agencije.

Drecun: Teror Kurtija doveo do tačke pucanja

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, ističe da su specijalizovane militarizovane jedinice udarna pesnica Aljbina Kurtija za sprovođenje terora nad srpskim narodom. Taj teror Kurtija je, naglašava doveo do "tačke pucanja" na severu Kosova i Metohije. Ocenjuje, da ovo verovatno nije poslednji slučaj i da srpski narod mora da se suprostavi tom teroru, ako želi da opstane tamo. Poručuje da Srbi treba da slušaju rukovodstvo iz Beograda, da je njihova država Srbija, da državno rukovodstvo vodi računa o njihovim interesima. Za davanje ocene da li je KiM na rubu rata Drecun kaže za RTS da je potrebno mnogo više informacija i da ne misli da situacija ide u tom pravcu.

Oglasio se Lajčak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, rekao je da "ovaj užasan napad dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga".

Lajčak je i istakao i da će se u narednim danima, u potpunosti fokusirati na pronalaženje puta napred.

Vanredno se obratio predsednik Vučić

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Serbian Presidential Press Service

Povodom ovih incidenata predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, vanredno se sinoć obratio javnosti u 20 sati i potvrdio da su trojica Srba stradala, dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, sa velike udaljenosti, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da postoji bojazan da je još jedno lice nastradalo. On je naveo da je juče bio jedan od najtežih dana za našu zemlju i narod i ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ulaz u selo blokiran

U selo Banjska u opštini Zvečan, na severu KiM, jutros se i dalje ne može ući ni izaći, nakon što je juče, posle pokušaja Srba da blokiraju put u tom selu, došlo do sukoba u kojem je poginulo troje Srba i jedan pripadnik tzv. kosovske policije.

 Kako je rekao policajac na punktu na ulazu u selo, unutra su forenzičke ekipe i tek pošto završe uviđaj, biće situacija normalizovana.

Sva tri prilaza selu Banjska, iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić su blokirana.

Ranjeni Srbin prebačen u bolnicu u Prištini

Direktorka bolnice u Južnoj Mitrovici saopštila je da "jedan ranjeni napadač na kosovsku policiju", nakon ukazane lekarske pomoći, prebačen u Univerzitesko-klinički centar u Prištini, prenosi Kljan Kosova.

Kako je dodala ranjenik ima prostrelne rane i prelom.

- Došao je ovde sa stabilnim parametrima i sa stabilnim je odvežen u Prištinu i tamo očekujemo da mu ništa neće ugroziti život. Imamo svoje timove, ali imamo i pojačanje iz Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Osoba je imala prostrelne rane, ulazne i izlazne rane, a sa druge strane je bio i prelom - rekla je ona.

Oglasio se Grenel

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, osudio je nasilje na severu Kosova, i istakao da odgovorni moraju biti procesuirani.

- Svet je osudio Aljbina Kurija za njegove jednostrane akcije u podsticanju nasilja i donošenju jednostranih odluka. Njegov neuspeh da pokrene izbore, stvori srpske opštine i povuče specijalne snage policije nije izgovor za nasilje. Osuđujemo svako nasilje. To nikada nije prihvatljivo. A odgovorni moraju biti potpuno procesuirani - poručio je Grenel. 

Varhelji tražio hitnu istragu

Evropski komesar za proširenje i susedske odnose, Oliver Varhelji, poručio je danas da nasilje mora odmah da se zaustavi.

Čudno saopštenje KFOR-a

KFOR nastavlja pomno da prati situaciju u Banjskoj, a trupe KFOR-a su prisutne u tom području i spremne su da reaguju, ako bude potrebno, saopštavaju iz te misije. 

- Komandant KFOR-a je u bliskom i stalnom kontaktu sa svim međunarodnim akterima, uključujući EU, načelnika Generalštaba Vojske Srbije i sa institucijama na Kosovu, i intenzivno radi na pronalaženju rešenja - navedno je u saopštenju. 

TERORISTA KURTI NE NAMERAVA DA STANE: Žestoka reackija iz Beograda nakon nove runde dijaloga - Potrebno je da se momentalno zaustavi nasilje nad Srbima
Aljbin Kurti

TERORISTA KURTI NE NAMERAVA DA STANE: Žestoka reackija iz Beograda nakon nove runde dijaloga - Potrebno je da se momentalno zaustavi nasilje nad Srbima

18.09.2024. 09:20
PRIVEDEN JOŠ JEDAN SRBIN IZ SEVERNOG DELA MITROVICE U toku saslušanje
Kosovska policija

PRIVEDEN JOŠ JEDAN SRBIN IZ SEVERNOG DELA MITROVICE U toku saslušanje

17.09.2024. 21:15
Dačić u Berlinu odgovorio Svečlji: Briselski sporazum ostao mrtvo slovo na papiru, posle 11 godina nije formirana ZSO
Ivica Dačić

Dačić u Berlinu odgovorio Svečlji: Briselski sporazum ostao mrtvo slovo na papiru, posle 11 godina nije formirana ZSO

17.09.2024. 17:32
PRIŠTINA ODBILA TRILATERALNI SASTANAK: Bisljimi nije prihvatio da se razgovara o ZSO
Petar Petković

PRIŠTINA ODBILA TRILATERALNI SASTANAK: Bisljimi nije prihvatio da se razgovara o ZSO

17.09.2024. 16:29
TEŠKA SAOBRAĆAJKA KOD SURČINA Više vozila uništeno u udesu, stvaraju se VELIKI ZASTOJI, na terenu sve hitne službe - isplivali snimci sa lica mesta (VIDEO)
Sudar kod Surčina

TEŠKA SAOBRAĆAJKA KOD SURČINA Više vozila uništeno u udesu, stvaraju se VELIKI ZASTOJI, na terenu sve hitne službe - isplivali snimci sa lica mesta (VIDEO)

20.09.2024. 08:34
APOKALIPTIČNA SCENA ZA SVE: Šta možemo očekivati od rata na Bliskom istoku? "Suočavamo se sa svim rizicima potpunog sukoba"
rat na Bliskom istoku

APOKALIPTIČNA SCENA ZA SVE: Šta možemo očekivati od rata na Bliskom istoku? "Suočavamo se sa svim rizicima potpunog sukoba"

20.09.2024. 08:30
PILI ZAJEDNO CELU NOĆ, PA GA IZBO NA SMRT?! Monstruozan zločin u Smederevu, telo žrtve izneo iz kuće i ostavio u dvorištu - počelo suđenje za ubistvo
Policija

PILI ZAJEDNO CELU NOĆ, PA GA IZBO NA SMRT?! Monstruozan zločin u Smederevu, telo žrtve izneo iz kuće i ostavio u dvorištu - počelo suđenje za ubistvo

20.09.2024. 08:20
HOROR U CENTRU BEOGRADA Muškarac uboden nožem u vrat, hitno primljen u Urgentni centar - napala ga grupa mladića?!
Urgentni centar

HOROR U CENTRU BEOGRADA Muškarac uboden nožem u vrat, hitno primljen u Urgentni centar - napala ga grupa mladića?!

20.09.2024. 07:40
APOKALIPTIČNA SCENA ZA SVE: Šta možemo očekivati od rata na Bliskom istoku? "Suočavamo se sa svim rizicima potpunog sukoba"
rat na Bliskom istoku

APOKALIPTIČNA SCENA ZA SVE: Šta možemo očekivati od rata na Bliskom istoku? "Suočavamo se sa svim rizicima potpunog sukoba"

20.09.2024. 08:30
KONAČNO OTKRIVENO kako će da izgleda služenje VOJNOG ROKA u SRBIJI - da li su telefoni NAJVEĆI PROBLEM?
Vojska Srbije

KONAČNO OTKRIVENO kako će da izgleda služenje VOJNOG ROKA u SRBIJI - da li su telefoni NAJVEĆI PROBLEM?

19.09.2024. 21:11
BIĆE PLJUSKOVA NA SVE STRANE Danas kiša i grmljavina širom Srbije, a evo kakva nas temperatura očekuje - SPREMITE SE
Kiša

BIĆE PLJUSKOVA NA SVE STRANE Danas kiša i grmljavina širom Srbije, a evo kakva nas temperatura očekuje - SPREMITE SE

20.09.2024. 07:18
"Benfika nema veze s mozgom" Delije žale zbog poraza, na udaru je i Milojević
FK Crvena zvezda

"Benfika nema veze s mozgom" Delije žale zbog poraza, na udaru je i Milojević

19.09.2024. 20:45