U SLADOLEDU KOJI KUPUJEMO PRONAĐEN POVEĆAN NIVO BAKTERIJA: Poražavajući dokaz nehigijene na svakom koraku
Kvalitet sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego prošle godine
Cena kugle sladoleda na Jadranu jedna je od glavnih tema ovog leta, ali nije samo cena ta o kojoj bi trebalo da se govori.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/07/05/profimedia-0491012631.jpg?itok=u5CNOQDD)
VELIKA TRAGEDIJA NA JADRANU! Poginule dve žene tokom ronjenja, ZADESILO ih ono najgore!
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/08/10/337895597_228949689653617_1618269410413091230_n_2.jpg?itok=dLO3xul0)
"DUŠEVNI BOLESNIK TUKAO OCA DO SMRTI" Teško porodično nasilje šokiralo javnost, policija zatekla jezive scene u porodičnoj kući
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/04/04/collage_maker-04-apr-2023-10-30-pm-6891_0.jpg?itok=-6alc-Lr)
MILATOVIĆ KONAČNO PRELOMIO: Poznat mandatar za sastav nove crnogorske vlade
Rasprava o previsokim cenama kugle sladoleda bacila je u drugi plan pitanje o kvalitetu.
Prema ispitivanjima Odseka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kvalitet sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego prošle godine, pišu mediji.
- U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 odsto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj proceni i dosta više od brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda koju smo utvrdili prošle godine kada je taj procenat iznosio 33 odsto - kaže Ivona Žarkovac Saršon sa Odseka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju ovog Zavoda.
U uzorcima koji su obrađivani u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i koji nisu zadovoljili svojim zdravstvenim kvalitetom, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i enterobakterija.
Te bakterije su glavni razlog zdravstvene neispravnosti sladoleda u ugostiteljskim objektima, pri čemu su u prvom redu praćeni objekti u priobalju i kvarnerskim otocima.
- Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene u niti jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta - kaže Saršon Žarkovac.
Ugostiteljima kod kojih su utvrđeni zdravstveno neispravni nalazi oni napišu izveštaj.
- Svako dalje postupanje je na odgovornosti samih vlasnika i menadžera određenog objekta. Mi ne određujemo kazne, to je posao inspektorata - kaže Saršon Žarkovac.