ZARAZNI KORONAVIRUS DONOSI NOVA PRAVILA: Da li radnici i gosti u kafićima treba da nose zaštitne maske?
S ciljem sprečavanja širenja korona virusa, u svim ugostiteljskim objektima u Srpskoj važno je sprovoditi i poštovati opšte mere, a svi radnici mogu se štititi poštovanjem ovih mera sprečavanja prenosa infekcija.
U Domu zdravlja Banjaluka ističu da je u celom objektu važno osigurati adekvatan sistem provetravanja, te dostupnost tekuće vode i sapuna u svrhu poštovanja osnovnih higijenskih normi.
OVAJ PREDMET SVI IMAMO U KUĆI, a prenosi bacile koronavirusa neverovatnom brzinom: PRAVO LEGLO ZARAZE!
Oglas koji je obišao Srbiju: U ovoj kući možete BESPLATNO DA ŽIVITE, ali pod jednim uslovom! (FOTO)
Večeras će na nebu sijati MESEC CRVA: Ako pogledate u nebo videćete fenomen koji označava samo jedno! (VIDEO)
– U ugostiteljskom objektu osigurajte laku dostupnost odgovarajućeg potrošnog materijala za sprečavanje infekcija: sapun, voda ili alkoholni rastvor/gel za dezinfekciju ruku papirni ubrusi za ruke. Gosti, dok god ne pokazuju simptome, ne predstavljaju rizik. Postupanja su ista kao i u periodu sezonske gripe. Treba pojačati dezinfekciju prostorija, kuhinje i sanitarnih čvorova – stoji na sajtu ove zdravstvene ustanove.
Treba li radnici i gosti u ugostiteljskim objektima da nose maske?
Da – ako osoba ima simptome infekcije respiratornog sistema.
Pojedince sa simptomima bolesti respiratornog sistema treba podsticati na nošenje maski kako bi se ograničilo širenje bolesti.
Ne – ako osoba nema simptome infekcije respiratornog sistema.
Nema dokaza da je upotreba medicinske maske za jednokratnu upotrebu na zdravim osobama korisna u sprečavanju infekcije.
Uputstva za čišćenje
– Pre nego što počnete s čišćenjem, stavite masku i rukavice.
– Izbegavajte dodirivanje lica i očiju tokom čišćenja.
– Otvorite prozore da se prostor provetrava i/ili uključite ventilaciju.– Sve radne površine u kuhinji/šanku temeljno oprati deterdžentom, isprati vodom i nakon toga dezinfikovati alkoholnim ili hlornim dezinficijensom.
– Očistite pod deterdžentom, te nakon toga dezinfikujte alkoholnim ili hlornim dezinficijensom.
– Očistite toalete, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom, te nakon toga dezinfikujte hlornim preparato.
– Za dezinfekciju treba odabrati sredstvo koje u sebi sadrži neki od sledećih aktivnih sastojaka: Natrijum hipohlorit 0,05-0,5% ili Etanol 70%. Nemojte koristiti pakovanje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcionog sredstva jer može doći do prskanja koje može dalje širiti virus.
– Koristiti različit pribor za prostor sa gostima, za kuhinjski prostor/šank, za podne površine, za sanitarije.
– Nakon čišćenja krpe oprati na 90°C ili nakon pranja dezinfikovati potapanjem u dezinfekciono sredstvo najmanje 30 minuta.
– Nakon čišćenja operite ruke sapunom i vodom.
– Sav otpad nastao tokom čišćenja treba što je prije moguće odložiti u kante za smeće.
– Na poslu koristite radnu odeću.
– Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenu da se prostorija temeljno prozrači.