clear sky
21°C
21.09.2024.
Beograd
eur
117.062
usd
104.8191
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

DAN POSLE PROGLAŠENJA POBEDNIKA: Dok Bajden obilazi crkvu, Tramp se oglašava napadom na medije!

08.11.2020. 08:11
Američki izbori
Američki izbori / Izvor: Foto: Profimedia/SD/ilustracija

Budite uz nas i pratite ishod dešavanja u Americi

Osvajanjem Pensilvanije, Bajden je dobio još 20 elektora, U Nevadi je dobio još šest elektora što je ukupno 290 glasova elektora, a za Trampa 214. I time je Džo Bajden postao 46. predsednik SAD. Donald Tramp će morati da uskoro da napusti Belu kuću, ali i dalje nikako ne priznaje poraz.

Za pobedu na izborima bilo je potrebno da kandidat "osvoji" 270 od 538 elektora.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

00:30
Saudijska Arabija čestitala Bajdenu izbornu pobedu

Saudijska Arabija se priključila državama koje su čestitale Džo Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima.

Tokom predizborne kampanje Džo Bajden se založio za preispitivanje odnosa sa Saudijskom Arabijom, zahtevajući punu odgovornost svih koji se dovode u vezu sa ubistvom novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu i obustavu američke pomoći prosaudijskoj vladi u Jemenu, preneo je Rojters.

Moćni i uticajni saudijski princ Mohamed bin Salman neguje bliske prijateljske odnose sa aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom.

00:25
Obrador: Sačekaćemo da rezultati budu zvanično objavljeni

Meksički parlametarci iz Demokratske stranke upozorili su da bi oklevanje meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da čestita Džou Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima moglo da dovede do zahlađenja bilateralnih odnosa sa novom američkom administracijom.

Predsednik Obrador je svoju odluku opisao kao "politički razboritu" i naglasio da je u dobrim odnosima i s Donaldom Trampom, i sa Džo Bajdenom.

- PredsednikTramp se s poštovanjem odnosio prema nama i zahvalni smo što se nije mešao u naša unutrašnja pitanja - istakao je meksički predsednik.

Meksički zvaničnici tvrde da je Obrador zauzeo ovakav stav u nameri da se izbegnu tenzije s Trampom čiji mandat ističe 20. januara, a u cilju očuvanja mira i dobrosusedskih odnosa.

00: 15
Američki predsednik od 20. januara postaje ''običan'' korisnik na Tviteru

Američka kompanija je saopštila da će, nakon što mu istekne mandat na funkciji predsednika SAD, nalog Donalda Trampa biti tretiran po istim pravilima kao i bilo čiji nalog zbog toga što poseban tretman važi samo za aktuelne svetske lidere, prenosi Rojters.

Tviter sve što nije u skladu sa njihovim pravilima briše, a to se ne odnosi na svetske zvaničnike, navodi britanska agencija.

Njihovi tvitovi, u slučaju kršenja pravila kompanije, ne brišu se, ali se sakriju i dobiju oznaku "u javnom interesu".

- Ovakva politika se odnosi na trenutne svetske lidere i kandidate za funkciju, ali ne i na građane, privatna lica, koji prestanu da budu na nekim funkcijama - rekao je portparol Tvitera.

Tviter je danas i u subotu znakom upozorenja obeležio veliki broj tvitova Donalda Trampa koji govore o navodnim izbornim prevarama, a i ranije su u slučaju Trampa morali da često koriste ovo upozorenje, dodaje Rojters.

23:30
Oglasio se šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif pozvao je danas susede Irana da sarađuju u ostvarivanju zajedničkih interesa nakon poraza predsednika SAD Donalda Trampa na predsedničkim izborima.

- Tramp odlazi, ali mi i naši susedi ostajemo. Klađenje na strance ne donosi sigurnost i obično razočara. Pružamo našu ruku susedima da bismo sarađivali u postizanju zajedničkih interesa naših naroda i zemalja - istakao je Zarif.

On je pozvao sve da prihvate dijalog kao jedini način rešavanja nesuglasica i tenzija.

- Mi treba zajedno da gradimo bolju budućnost za naš region - napisao je Zarif na Tviteru.

21.22
Aktuelna prava dama Melanija Tramp oglasila se na svom tviter profilu

- Američki narod zaslužuje poštene izbore. Svaki zakonit, ne i nezakonit, glas treba da bude uvažen. Moramo da zaštitimo našu demokratiju sa potpunom transparentnošću - poručila je prva dama na Tviteru 

20.27
Džo Bajden danas je sa porodicom obišao crkvu u svom rodnom gradu Vilmington u Delavaru

 

20.00
Donald Tramp ostavio još jednu poruku na tviteru

- Od kada to mediji odlučuju ko će biti sledeći predsednik? Mnogo smo naučili u protekle dve nedelje! - naveo je Tramp. 

19.19
Oglasio se bivši predsednik SAD Džordž Buš

Za pobedu na izborima bilo je potrebno da kandidat "osvoji" 270 od 538 elektora.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

- Građani Amerike zaslužuju fer izbore. Svaki zakonski - ne i nezakonski - glas treba da se prebroji. Moramo zaštiti našu demokratiju s potpunom transparentnošću - navela je Malenija. 

20.27
Džo Bajden danas je sa porodicom obišao crkvu u svom rodnom gradu Vilmington u Delavaru

 

20.00
Donald Tramp ostavio još jednu poruku na tviteru

- Od kada to mediji odlučuju ko će biti sledeći predsednik? Mnogo smo naučili u protekle dve nedelje! - naveo je Tramp. 

19.19
Oglasio se bivši predsednik SAD Džordž Buš

Buš je na tviteru objavio saopštenje u kome je između ostalog poručio- Zahvalio sam Bajdenu na patriotskoj poruci koju je sinoć poslao narodu. Takođe sam pozvao Kamalu Haris da joj čestitam na istorijskom izboru na mesto potpredsednice. -

18.00
Bil Gejts čestitao Bajdenu

- Čestitam novoizabranom predsedniku Bajdenu i potpredsednici Haris. Hvala zvaničnicima na izborima i aktivistima u kampanji koji su neumorno radili na tome da rekordni broj Amerikanaca može glasati u tako izazovnom vremenu za našu zemlju. Radujem se saradnji sa novom administracijom i liderima obe strane u Kongresu na stavljanju pod kontrolu pandemije, angažovanju partnera širom sveta o pitanjima poput siromaštva i klimatskih promena i rešavanju pitanja nejednakosti šansi - napisao je Gejts na tviteru. 

17.02
Bajden saopštio svoj prvi zadatak

Izabrani predsednik je kao prvi prioritet odredio formiranje komisije od 12 članova, koja će imati samo jedan zadatak - da nađe način da se SAD izbori sa pandemijom korona virusom. Bajdenov tim za borbu protiv korone će voditi tri stručnjaka - Vivek Marti, Dejvid Kesler i Marsela Nunjez-Smit, poznati virusolozi.

16.34
Tramp izašao iz Bele kuće i uputio se u, za sada, nepoznatom pravcu

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

 

16.00
Donald Tramp se ponovo oglasio, tviter označio objavu kao spornu

- Verujemo da su ovi ljudi lopovi. Velike gradske mašine su korumpirane. Ovo su ukradeni izbori. Najbolji anketar u Britaniji jutros je napisao da su ovo očigledno ukradeni izbori, da je nemoguće zamisliti da je Bajden pretekao Obamu u nekim od ovih država - napisao je Tramp na svom profilu.

Više o ovome pročitajte OVDE.

14.50
Tramp se oglasio na tviteru

 - Ova zemlja kroz istoriju imala probleme sa glasanjem. Najpre treba da pogledamo ponovo glasove - naveo je između ostalog Tramp.

14.46
Ursula fon der Lajen čestitala Džo Bajdenu na izboru za predsednika SAD

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Džo Bajdenu na izboru za predsednika SAD i pozvala ga na obnavljanje saradnje i liderstvo u oblasti globalnih izazova i prilika.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen / Izvor: Profimedia

- EU i SAD su prijatelji i saveznici. Naši građani dele najdublje veze - rekla je Ursula fon der Lajen.

14.43
Bajden će imenovati sopstvenu radnu grupu protiv korone

Džo Bajden planira da imenuje sopstvenu radnu grupu za borbu protiv pandemije virusa korona prije nego što preuzme dužnost, piše "Fajnenšel tajms".

Bajden će sutra saopštiti imena tima od 12 članova koji će se boriti protiv virusa.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

Bajden će imenovati tri kopredsedavajuća tima - Viveka Murtija, bivšeg hirurga, Dejvida Keslera, bivšeg šefa Uprave za hranu i lekove, i Marselu Nunjez-Smit, vanrednog profesora medicine na Univerzitetu Jejl, piše list.

Ovaj potez ukazuje da će glavni prioritet za Bajdena biti borba protiv virusa korona što je suprotno zalaganjima odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

14.12
Ko je novi predsednik Amerike Džo Bajden?

Novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država je Džozef Bajden, koji je na izborima pobedio svog republikanskog rivala, Donalda Trampa. Ova smena na čelu SAD-a će svakako uticati i na opšti poredak u svetu, a kakve bi to promene mogle biti u odnosu na period vlasti Donalda Trampa, možda se može saznati iz biografije novog američkog predsednika.

Džo Bajden i Hašim Tači
Džo Bajden i Hašim Tači / Izvor: Profimedia

Biografija novog američkog predsednika je puna poslovnih uspeha, ali i velikih tragedija i afera koje su mu skoro uništile poiltičku karijeru.

Više o tome pročitajte OVDE.

13.41
Ismevanje Trampa

Na internetu se već šire brojne parodije i ismevanja Trampovog poraza.

13.12
Palestinski predsednik: Radujem se saradnji s Bajdenom

Palestinski predsednik Mahmud Abas u čestitki Džou Bajdenu na pobedi na predsedničkim izborima u SAD nagovestio je da će odustati od trogodišnjeg političkog bojkota Bele kuće.

Mahmud Abas
Mahmud Abas / Izvor: Profimedia

- Radujem se saradnji sa izabranim predsednikom i njegovom administracijom u jačanju palestinsko-američkih odnosa i ostvarivanju slobode, nezavisnosti, pravde i dostojanstva za naš narod - navodi se u čestitki Abasa.

Abas je prekinuo političke odnose sa administracijom aktuelnog predsednika Donalda Trampa nakon što je on 2017. godine odlučio da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i tamo premesti američku ambasadu, podseća Rojters.

13.11
Dačić: Dobri odnosi Srbije i SAD nastaviće se i ubuduće

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da će se dobri odnosi Srbije i SAD nastaviti i ubuduće i da neće biti poništeno sve ono što je ostvareno u vreme mandata predsednika Donalda Trampa.

Ivica Dačić
Ivica Dačić / Izvor: Profimedia

On je izjavi za Radio Beograd naglasio da je više puta rekao da je siguran da će dobri odnosi Srbije i SAD biti nastavljeni bez obzira na rezultat predsedničkih izbora u SAD, na kojima je pobedio Džo Bajden.

13.10
Orban čestitao Bajdenu na pobedu

Premijer Mađarske Viktor Orban danas je čestitao Džou Bajdenu na pobedi na predsedničkim izborima u SAD, saopštila je Orbanova preš služba, a prenela agencija MTI.

- Dozvolite mi da vam čestitam na uspehu u predsedničkoj kampanji. Želim vam dobro zdravlje i nastavak uspeha u ispunjavanju vaših obaveza - rekao je Orban u čestitki Bajdenu.

Viktor Orban
Viktor Orban / Izvor: Profimedia

Orban je u septembru podržao kandidaturu Donalda Trampa, rekavši da se nada da će aktuelni predsednik ostati još četiri godine u Beloj kući.

13.07
Bajdenove posete Srbiji

Džo Bajden je do sada tri puta bio u poseti Srbiji. Bio je verovatno među poslednjim aktivnim političarima koji je imao prilike da kao zvaničnik jedne strane države upozna Josipa Broza Tita, što mu je ujedno bila prva poseta našoj državi.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

13.07
Američko-albanska liga: Bajden uz Albance uvek kada je trebalo

Albansko-američka građanska liga pozdravlja pobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajden na američkim predsedničkim izborima i u saopštenju koje prenosi, Koha.net, izražavaju uverenje da će novi američki predsednik raditi "na rešavanju albansko-srpskih problema", i ističe da je Bajden uvek bio uz albanski narod kada je to bilo potrebno.

- Naš rad sa Bajdenom rezultat je činjenice da je svuda i kad god nam je bio potreban bio blizu albanskog naroda. Odigrao je istaknutu i impresivnu ulogu u postizanju nezavisnosti Kosova i uvereni smo da će on kao predsednik obnoviti bliske odnose SAD sa EU i NATO i uspostaviti evroatlantske integracije. Kosova - saopštila je Liga.

13.06
Džej Lo pokazala kako plače od sreće zbog Bajdena

Poznata američka glumica i pevačica Dženifer Lopez (51) pokazala je danas na društvenoj mreži Instagram video snimak na kojem se vidi kako plaće od sreće zbog pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

13.02
Euforija i protesti

"Bajden - Haris" transparenti, ispijanje šampanjca nasred ulice, pevanje mase uglas "mi smo šampioni", trube sa prozora, zagrljaji, osmesi s jedne strane, a protetsi republikanaca sa druge strane - obeležili su dan koji će Amerika dugo pamtiti.

Američki izbori
Američki izbori / Izvor: Reuters

Američki izbori
Američki izbori / Izvor: Reuters

11.58
Bitka za američki senat

Ako demokrate dobiju većinu u Senatu, uz kontrolu Predstavničkog doma i uz šefa države, imaće apsolutnu vlast u Vašingtonu.

Bela kuća
Bela kuća / Izvor: Profimedia

Ko će imati većinu u Senatu verovatno neće biti poznato do januara, kada budu poznati rezultati u Džordžiji, bez obzira na to što je Džo Bajden dobio predsedničke izbore.

Više o tome pročitajte OVDE.

10.57
Tramp neće prisustvovati inauguraciji Bajdena

Američki predsednik Donald Tramp nazvao je Džozefa Bajdena lažnim predsednikom i poručio da neće prisustvovati njegovoj inauguraciji, piše "Dejli mejl", pozivajući se na izvore u Beloj kući.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

Tramp je rekao da neće prisustvovati inauguraciji 20. januara, jer je to uvreda za demokratiju.

"Dejli mejl" navodi da Tramp nema namjeru da prizna poraz na predsedničkim izborima u SAD. 

10.51
Incidenti u Sijetlu i Pensilvaniji

Jedna osoba lakše je povređena u Sijetlu, u sukobu manjih grupa pristalica republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa i pokreta Antifa.

Pelsinvanija
Pelsinvanija / Izvor: Reuters

Prijavljeno je i nekoliko izolovanih incidenata između Trampovih i Bajdenovih pristalica, poput onih između dve suprotstavljene grupe od po oko stotinak ljudi u Harisburgu, u Pensilvaniji.

10.47
Kakve promene očekuje Volstrit?

Tokom kampanje 2020. odlazeći predsednik Donald Tramp nastojao je da potkopa popularnost Džoa Bajdena nazivajući ga "Pospanim Džoom". Ali na Volstritu bi bio dobrodošao povratak stabilnosti i predvidljivosti u Vašingtonu - za šta industrija očekuje da će je doneti upravo Bajden.

Volstrit
Volstrit / Izvor: Reuters

Haotična priroda Trampove ere ostavljala je investitore stalno na ivici svojih pozicija. Bilo da je reč o verbalnom napadu na predsednika Federalnih rezervi ili iznenadnoj odluci o lobiranju carina za Kinu ili napadu na veliku američku kompaniju poput Dženeral motorsa, može se reći da bar, nikada nije bilo dosadno.

Više o tome pročitajte OVDE.

10.45
Bajden već "stigao" do Marsa

Džo Bajden postao je 46. predsednik SAD, ali je tek drugi američki predsednik čije se ime i prezime nalaze na Marsu.

Više o tome pročitajte OVDE.

10.16
Stvari koje predsednik SAD ne sme da radi bez obezbeđenja

Iako se mnogima čini kako je život američkog predsednika idealan, mnoge stvari koje su drugim ljudima svakodnevnica, predsedniku SAD mogu postati ogroman organizacioni problem.

Bela kuća
Bela kuća / Izvor: Profimedia/ilustracija

Više o tome možete pročitati OVDE.

10.03
Tramp: Nije gotovo!

Predsednik SAD Donald Tramp odbija da prizna izborni poraz na predsedničkim izborima i pobdedu Džoa Bajdena i najavio je da će njegov pravni tim podneti tužbe u više država u vezi s njihovim rezultatima.

Donlad Tramp
Donlad Tramp / Izvor: Reuters

Tramp je rekao je da je dobio 71 milion legalnih glasova i da je vodio sve dok, nakon završenih izbora, nisu počeli da stižu glasovi poštom.

- Ovi izbori nisu završeni - naveo je Tramp u saopštenju nakon izbora.

10.00
Predsednik Meksika: Neću čestitati dok sud ne potvrdi rezultat

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador izjavio je da neće čestitati pobedniku na predsedničkim izborima u SAD dok rezultat ne bude pravno potvrđen.

Andrés Manuel López Obrador
Andrés Manuel López Obrador / Izvor: Reuters

U očiglednom pokušaju da izbegne tenzije s Vašingtonom tokom prelaznog perioda, Lopes Orador je na konferenciji za novinare rekao da će sačekati da proglašenje pobednika bude pravno potvrđeno i da neće čestitati nijednom kandidatu.

10.01
Janša: Zanimljivo, slave pobednika, a sud još nije odlučio

- Zanimljivo. Žalbe su podnesene u svim američkim državama s tesnim rezultatom. Sudovi još nisu ni počeli da odlučuju. Ipak, glavni američki mediji (a ne neko zvanično telo) proglašavaju pobednika. Čestitke stižu sa svih strana. E, to je vladavina prava - napisao je premijer Slovenije Janez Janša na Tviteru.

Janša je još sredinom nedelje preko društvenih mreža čestitao Donaldu Trampu na pobedi, navodeći da je "sasvim jasno" da će novi mandat pripasti republikanskom kandidatu.

09.58
Netanijahu čestitao Bajdenu: Verujem da čemo ojačati veze

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu čestitao je Džou Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima u SAD, rekavši da se raduje što će saradnja "samo ojačati vezu između dve države."

- Čestitke Džou Bajdenu i Kamali Haris. Džo, imali smo dug i topao prijateljski odnos skoro 40 godina i znam da si veliki prijatelj Izraela. Radujem se što ću raditi sa vama, kako bismo ojačali posebnu vezu koju imaju Izrael i SAD - napisao je Netanijahu danas na Tviteru.

09.47
Koliko Bajden može?

Možda je Bajden danas pobedio Trampa, ali nije pobedio i ključne probleme politički rascepljenog američkog društva. Te rak rane su danas jače nego 2016, kada su dovele Trampa na vlast.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Reuters

A ako se Bajden i demokrate ne dozovu pameti, biće još jače za četiri godine i otvoriće put reizboru Trampa 2024.

Više o tome pročitajte OVDE.

09.14
Romni prvi republikanac koji je čestitao demokrati Bajdenu

Prvi republikanac koji je čestitao demokratskom kandidatu Džozefu Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima u SAD je senator iz Jute Mit Romni, najveći kritičar Donalda Trampa među republikancima. Romni, koji je bio republikanski predsednički kandidat na izborima 2012, naveo je na Tviteru da on i njegova supruga poznaju Bajdena i buduću potpredsednicu SAD Kamalu Haris, dodajući da je reč o ''ljudima dobre volje, koji su vredni poštovanja'', preneo je AP.

08.58
Bajdenov prvi predsednički govor

- Narode, nacija je progovorila! Doneli ste nam čistu i ubedljivu pobedu. Pobedili smo sa najviše glasova u istoriji naše nacije - 75 miliona - rekao je Džo Bajden, novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država u svom prvom obraćanju otkad je pobedio Donalda Trampa na izborima.

U svom pobedničkom govoru istakao je dan neće biti predsednik koji razdvaja, već ujedinjuje, koji ne vidi plave i crvene države već samo Sjedinjene Države (tokom trajanja izbornog procesa plavom bojom bile su označene one države u kojoj je Bajden pobedio, a crvenom Tramp).

Više o tome pročitajte OVDE.

08.11
Opširnije o svemu što se događalo prethodne večeri pročitajte u našem prethodnom blogu

Osvajanjem 273 elektorska glasa, Džo Bajden je postao 46. predsednik Amerike. Naša ekipa će i danas nastaviti da prati situaciju u SAD. Opširnije o svemu što se događalo prethodne večeri pročitajte u našem prethodnom blogu.

4050?ref_src=twsrc%5Etfw">November 8, 2020

Buš je na tviteru objavio saopštenje u kome je između ostalog poručio- Zahvalio sam Bajdenu na patriotskoj poruci koju je sinoć poslao narodu. Takođe sam pozvao Kamalu Haris da joj čestitam na istorijskom izboru na mesto potpredsednice. -

18.00
Bil Gejts čestitao Bajdenu

- Čestitam novoizabranom predsedniku Bajdenu i potpredsednici Haris. Hvala zvaničnicima na izborima i aktivistima u kampanji koji su neumorno radili na tome da rekordni broj Amerikanaca može glasati u tako izazovnom vremenu za našu zemlju. Radujem se saradnji sa novom administracijom i liderima obe strane u Kongresu na stavljanju pod kontrolu pandemije, angažovanju partnera širom sveta o pitanjima poput siromaštva i klimatskih promena i rešavanju pitanja nejednakosti šansi - napisao je Gejts na tviteru. 

17.02
Bajden saopštio svoj prvi zadatak

Izabrani predsednik je kao prvi prioritet odredio formiranje komisije od 12 članova, koja će imati samo jedan zadatak - da nađe način da se SAD izbori sa pandemijom korona virusom. Bajdenov tim za borbu protiv korone će voditi tri stručnjaka - Vivek Marti, Dejvid Kesler i Marsela Nunjez-Smit, poznati virusolozi.

16.34
Tramp izašao iz Bele kuće i uputio se u, za sada, nepoznatom pravcu

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

 

16.00
Donald Tramp se ponovo oglasio, tviter označio objavu kao spornu

- Verujemo da su ovi ljudi lopovi. Velike gradske mašine su korumpirane. Ovo su ukradeni izbori. Najbolji anketar u Britaniji jutros je napisao da su ovo očigledno ukradeni izbori, da je nemoguće zamisliti da je Bajden pretekao Obamu u nekim od ovih država - napisao je Tramp na svom profilu.

Više o ovome pročitajte OVDE.

14.50
Tramp se oglasio na tviteru

 - Ova zemlja kroz istoriju imala probleme sa glasanjem. Najpre treba da pogledamo ponovo glasove - naveo je između ostalog Tramp.

14.46
Ursula fon der Lajen čestitala Džo Bajdenu na izboru za predsednika SAD

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Džo Bajdenu na izboru za predsednika SAD i pozvala ga na obnavljanje saradnje i liderstvo u oblasti globalnih izazova i prilika.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen / Izvor: Profimedia

- EU i SAD su prijatelji i saveznici. Naši građani dele najdublje veze - rekla je Ursula fon der Lajen.

14.43
Bajden će imenovati sopstvenu radnu grupu protiv korone

Džo Bajden planira da imenuje sopstvenu radnu grupu za borbu protiv pandemije virusa korona prije nego što preuzme dužnost, piše "Fajnenšel tajms".

Bajden će sutra saopštiti imena tima od 12 članova koji će se boriti protiv virusa.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

Bajden će imenovati tri kopredsedavajuća tima - Viveka Murtija, bivšeg hirurga, Dejvida Keslera, bivšeg šefa Uprave za hranu i lekove, i Marselu Nunjez-Smit, vanrednog profesora medicine na Univerzitetu Jejl, piše list.

Ovaj potez ukazuje da će glavni prioritet za Bajdena biti borba protiv virusa korona što je suprotno zalaganjima odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

14.12
Ko je novi predsednik Amerike Džo Bajden?

Novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država je Džozef Bajden, koji je na izborima pobedio svog republikanskog rivala, Donalda Trampa. Ova smena na čelu SAD-a će svakako uticati i na opšti poredak u svetu, a kakve bi to promene mogle biti u odnosu na period vlasti Donalda Trampa, možda se može saznati iz biografije novog američkog predsednika.

Džo Bajden i Hašim Tači
Džo Bajden i Hašim Tači / Izvor: Profimedia

Biografija novog američkog predsednika je puna poslovnih uspeha, ali i velikih tragedija i afera koje su mu skoro uništile poiltičku karijeru.

Više o tome pročitajte OVDE.

13.41
Ismevanje Trampa

Na internetu se već šire brojne parodije i ismevanja Trampovog poraza.

13.12
Palestinski predsednik: Radujem se saradnji s Bajdenom

Palestinski predsednik Mahmud Abas u čestitki Džou Bajdenu na pobedi na predsedničkim izborima u SAD nagovestio je da će odustati od trogodišnjeg političkog bojkota Bele kuće.

Mahmud Abas
Mahmud Abas / Izvor: Profimedia

- Radujem se saradnji sa izabranim predsednikom i njegovom administracijom u jačanju palestinsko-američkih odnosa i ostvarivanju slobode, nezavisnosti, pravde i dostojanstva za naš narod - navodi se u čestitki Abasa.

Abas je prekinuo političke odnose sa administracijom aktuelnog predsednika Donalda Trampa nakon što je on 2017. godine odlučio da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i tamo premesti američku ambasadu, podseća Rojters.

13.11
Dačić: Dobri odnosi Srbije i SAD nastaviće se i ubuduće

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da će se dobri odnosi Srbije i SAD nastaviti i ubuduće i da neće biti poništeno sve ono što je ostvareno u vreme mandata predsednika Donalda Trampa.

Ivica Dačić
Ivica Dačić / Izvor: Profimedia

On je izjavi za Radio Beograd naglasio da je više puta rekao da je siguran da će dobri odnosi Srbije i SAD biti nastavljeni bez obzira na rezultat predsedničkih izbora u SAD, na kojima je pobedio Džo Bajden.

13.10
Orban čestitao Bajdenu na pobedu

Premijer Mađarske Viktor Orban danas je čestitao Džou Bajdenu na pobedi na predsedničkim izborima u SAD, saopštila je Orbanova preš služba, a prenela agencija MTI.

- Dozvolite mi da vam čestitam na uspehu u predsedničkoj kampanji. Želim vam dobro zdravlje i nastavak uspeha u ispunjavanju vaših obaveza - rekao je Orban u čestitki Bajdenu.

Viktor Orban
Viktor Orban / Izvor: Profimedia

Orban je u septembru podržao kandidaturu Donalda Trampa, rekavši da se nada da će aktuelni predsednik ostati još četiri godine u Beloj kući.

13.07
Bajdenove posete Srbiji

Džo Bajden je do sada tri puta bio u poseti Srbiji. Bio je verovatno među poslednjim aktivnim političarima koji je imao prilike da kao zvaničnik jedne strane države upozna Josipa Broza Tita, što mu je ujedno bila prva poseta našoj državi.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

13.07
Američko-albanska liga: Bajden uz Albance uvek kada je trebalo

Albansko-američka građanska liga pozdravlja pobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajden na američkim predsedničkim izborima i u saopštenju koje prenosi, Koha.net, izražavaju uverenje da će novi američki predsednik raditi "na rešavanju albansko-srpskih problema", i ističe da je Bajden uvek bio uz albanski narod kada je to bilo potrebno.

- Naš rad sa Bajdenom rezultat je činjenice da je svuda i kad god nam je bio potreban bio blizu albanskog naroda. Odigrao je istaknutu i impresivnu ulogu u postizanju nezavisnosti Kosova i uvereni smo da će on kao predsednik obnoviti bliske odnose SAD sa EU i NATO i uspostaviti evroatlantske integracije. Kosova - saopštila je Liga.

13.06
Džej Lo pokazala kako plače od sreće zbog Bajdena

Poznata američka glumica i pevačica Dženifer Lopez (51) pokazala je danas na društvenoj mreži Instagram video snimak na kojem se vidi kako plaće od sreće zbog pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

13.02
Euforija i protesti

"Bajden - Haris" transparenti, ispijanje šampanjca nasred ulice, pevanje mase uglas "mi smo šampioni", trube sa prozora, zagrljaji, osmesi s jedne strane, a protetsi republikanaca sa druge strane - obeležili su dan koji će Amerika dugo pamtiti.

Američki izbori
Američki izbori / Izvor: Reuters

Američki izbori
Američki izbori / Izvor: Reuters

11.58
Bitka za američki senat

Ako demokrate dobiju većinu u Senatu, uz kontrolu Predstavničkog doma i uz šefa države, imaće apsolutnu vlast u Vašingtonu.

Bela kuća
Bela kuća / Izvor: Profimedia

Ko će imati većinu u Senatu verovatno neće biti poznato do januara, kada budu poznati rezultati u Džordžiji, bez obzira na to što je Džo Bajden dobio predsedničke izbore.

Više o tome pročitajte OVDE.

10.57
Tramp neće prisustvovati inauguraciji Bajdena

Američki predsednik Donald Tramp nazvao je Džozefa Bajdena lažnim predsednikom i poručio da neće prisustvovati njegovoj inauguraciji, piše "Dejli mejl", pozivajući se na izvore u Beloj kući.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

Tramp je rekao da neće prisustvovati inauguraciji 20. januara, jer je to uvreda za demokratiju.

"Dejli mejl" navodi da Tramp nema namjeru da prizna poraz na predsedničkim izborima u SAD. 

10.51
Incidenti u Sijetlu i Pensilvaniji

Jedna osoba lakše je povređena u Sijetlu, u sukobu manjih grupa pristalica republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa i pokreta Antifa.

Pelsinvanija
Pelsinvanija / Izvor: Reuters

Prijavljeno je i nekoliko izolovanih incidenata između Trampovih i Bajdenovih pristalica, poput onih između dve suprotstavljene grupe od po oko stotinak ljudi u Harisburgu, u Pensilvaniji.

10.47
Kakve promene očekuje Volstrit?

Tokom kampanje 2020. odlazeći predsednik Donald Tramp nastojao je da potkopa popularnost Džoa Bajdena nazivajući ga "Pospanim Džoom". Ali na Volstritu bi bio dobrodošao povratak stabilnosti i predvidljivosti u Vašingtonu - za šta industrija očekuje da će je doneti upravo Bajden.

Volstrit
Volstrit / Izvor: Reuters

Haotična priroda Trampove ere ostavljala je investitore stalno na ivici svojih pozicija. Bilo da je reč o verbalnom napadu na predsednika Federalnih rezervi ili iznenadnoj odluci o lobiranju carina za Kinu ili napadu na veliku američku kompaniju poput Dženeral motorsa, može se reći da bar, nikada nije bilo dosadno.

Više o tome pročitajte OVDE.

10.45
Bajden već "stigao" do Marsa

Džo Bajden postao je 46. predsednik SAD, ali je tek drugi američki predsednik čije se ime i prezime nalaze na Marsu.

Više o tome pročitajte OVDE.

10.16
Stvari koje predsednik SAD ne sme da radi bez obezbeđenja

Iako se mnogima čini kako je život američkog predsednika idealan, mnoge stvari koje su drugim ljudima svakodnevnica, predsedniku SAD mogu postati ogroman organizacioni problem.

Bela kuća
Bela kuća / Izvor: Profimedia/ilustracija

Više o tome možete pročitati OVDE.

10.03
Tramp: Nije gotovo!

Predsednik SAD Donald Tramp odbija da prizna izborni poraz na predsedničkim izborima i pobdedu Džoa Bajdena i najavio je da će njegov pravni tim podneti tužbe u više država u vezi s njihovim rezultatima.

Donlad Tramp
Donlad Tramp / Izvor: Reuters

Tramp je rekao je da je dobio 71 milion legalnih glasova i da je vodio sve dok, nakon završenih izbora, nisu počeli da stižu glasovi poštom.

- Ovi izbori nisu završeni - naveo je Tramp u saopštenju nakon izbora.

10.00
Predsednik Meksika: Neću čestitati dok sud ne potvrdi rezultat

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador izjavio je da neće čestitati pobedniku na predsedničkim izborima u SAD dok rezultat ne bude pravno potvrđen.

Andrés Manuel López Obrador
Andrés Manuel López Obrador / Izvor: Reuters

U očiglednom pokušaju da izbegne tenzije s Vašingtonom tokom prelaznog perioda, Lopes Orador je na konferenciji za novinare rekao da će sačekati da proglašenje pobednika bude pravno potvrđeno i da neće čestitati nijednom kandidatu.

10.01
Janša: Zanimljivo, slave pobednika, a sud još nije odlučio

- Zanimljivo. Žalbe su podnesene u svim američkim državama s tesnim rezultatom. Sudovi još nisu ni počeli da odlučuju. Ipak, glavni američki mediji (a ne neko zvanično telo) proglašavaju pobednika. Čestitke stižu sa svih strana. E, to je vladavina prava - napisao je premijer Slovenije Janez Janša na Tviteru.

Janša je još sredinom nedelje preko društvenih mreža čestitao Donaldu Trampu na pobedi, navodeći da je "sasvim jasno" da će novi mandat pripasti republikanskom kandidatu.

09.58
Netanijahu čestitao Bajdenu: Verujem da čemo ojačati veze

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu čestitao je Džou Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima u SAD, rekavši da se raduje što će saradnja "samo ojačati vezu između dve države."

- Čestitke Džou Bajdenu i Kamali Haris. Džo, imali smo dug i topao prijateljski odnos skoro 40 godina i znam da si veliki prijatelj Izraela. Radujem se što ću raditi sa vama, kako bismo ojačali posebnu vezu koju imaju Izrael i SAD - napisao je Netanijahu danas na Tviteru.

09.47
Koliko Bajden može?

Možda je Bajden danas pobedio Trampa, ali nije pobedio i ključne probleme politički rascepljenog američkog društva. Te rak rane su danas jače nego 2016, kada su dovele Trampa na vlast.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Reuters

A ako se Bajden i demokrate ne dozovu pameti, biće još jače za četiri godine i otvoriće put reizboru Trampa 2024.

Više o tome pročitajte OVDE.

09.14
Romni prvi republikanac koji je čestitao demokrati Bajdenu

Prvi republikanac koji je čestitao demokratskom kandidatu Džozefu Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima u SAD je senator iz Jute Mit Romni, najveći kritičar Donalda Trampa među republikancima. Romni, koji je bio republikanski predsednički kandidat na izborima 2012, naveo je na Tviteru da on i njegova supruga poznaju Bajdena i buduću potpredsednicu SAD Kamalu Haris, dodajući da je reč o ''ljudima dobre volje, koji su vredni poštovanja'', preneo je AP.

08.58
Bajdenov prvi predsednički govor

- Narode, nacija je progovorila! Doneli ste nam čistu i ubedljivu pobedu. Pobedili smo sa najviše glasova u istoriji naše nacije - 75 miliona - rekao je Džo Bajden, novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država u svom prvom obraćanju otkad je pobedio Donalda Trampa na izborima.

U svom pobedničkom govoru istakao je dan neće biti predsednik koji razdvaja, već ujedinjuje, koji ne vidi plave i crvene države već samo Sjedinjene Države (tokom trajanja izbornog procesa plavom bojom bile su označene one države u kojoj je Bajden pobedio, a crvenom Tramp).

Više o tome pročitajte OVDE.

08.11
Opširnije o svemu što se događalo prethodne večeri pročitajte u našem prethodnom blogu

Osvajanjem 273 elektorska glasa, Džo Bajden je postao 46. predsednik Amerike. Naša ekipa će i danas nastaviti da prati situaciju u SAD. Opširnije o svemu što se događalo prethodne večeri pročitajte u našem prethodnom blogu.

MLADA MAJKA (22) UBILA SVOJU BEBU, PA JE ZAKOPALA U BAŠTI Pas otkrio jezive prizore, sumnja se da je DETE ŽIVO pokopano: Policija pronašla leš još jednog deteta
horor

MLADA MAJKA (22) UBILA SVOJU BEBU, PA JE ZAKOPALA U BAŠTI Pas otkrio jezive prizore, sumnja se da je DETE ŽIVO pokopano: Policija pronašla leš još jednog deteta

21.09.2024. 19:00
Mađarska se bori protiv poplava, a tek se očekuje VRH VODENOG TALASA! Orban izdao upozorenje, pa se dotakao novca EU: "Možemo i bez njega..."
Viktor Orban

Mađarska se bori protiv poplava, a tek se očekuje VRH VODENOG TALASA! Orban izdao upozorenje, pa se dotakao novca EU: "Možemo i bez njega..."

21.09.2024. 18:29
UZBUNA U NATO Pozvali na informativni razgovor direktora firme koja je proizvela pejdžere koji su eksplodirali
Pejdžer

UZBUNA U NATO Pozvali na informativni razgovor direktora firme koja je proizvela pejdžere koji su eksplodirali

21.09.2024. 18:09
MASOVNO BOMBARDOVANJE LIBANA Izraelska avijacija vrši masovne udare na Hezbolah (VIDEO)
Izraleski avion

MASOVNO BOMBARDOVANJE LIBANA Izraelska avijacija vrši masovne udare na Hezbolah (VIDEO)

21.09.2024. 17:06
NAGLE PROMENE VREMENA OPASNO UTIČU NA ZDRAVLJE LJUDI Sprečite najgore uz pomoć saveta lekara
Glavobolja

NAGLE PROMENE VREMENA OPASNO UTIČU NA ZDRAVLJE LJUDI Sprečite najgore uz pomoć saveta lekara

21.09.2024. 18:52
PUKLA TIKVA KOD KURTIJEVIH SRBA: Radomirović napušta stranku, ali ne i vladu lažne države (FOTO)
Radoica Radomirović

PUKLA TIKVA KOD KURTIJEVIH SRBA: Radomirović napušta stranku, ali ne i vladu lažne države (FOTO)

21.09.2024. 18:22
UZBUNA U NATO Pozvali na informativni razgovor direktora firme koja je proizvela pejdžere koji su eksplodirali
Pejdžer

UZBUNA U NATO Pozvali na informativni razgovor direktora firme koja je proizvela pejdžere koji su eksplodirali

21.09.2024. 18:09
OD AUTA NIJE OSTALO NIŠTA: Prva fotografija vozila u kom je POGINULA PETOČLANA PORODICA - scene kod Ušća su jezive (FOTO)
najnovija vest, najnovija

OD AUTA NIJE OSTALO NIŠTA: Prva fotografija vozila u kom je POGINULA PETOČLANA PORODICA - scene kod Ušća su jezive (FOTO)

21.09.2024. 18:02
Majka troje dece jedina preživela tragediju kod Raške: Dva sata bila živa zarobljena ispod oklopnog vozila (FOTO)
Udes kod Ušća

Majka troje dece jedina preživela tragediju kod Raške: Dva sata bila živa zarobljena ispod oklopnog vozila (FOTO)

21.09.2024. 18:41
OD AUTA NIJE OSTALO NIŠTA: Prva fotografija vozila u kom je POGINULA PETOČLANA PORODICA - scene kod Ušća su jezive (FOTO)
najnovija vest, najnovija

OD AUTA NIJE OSTALO NIŠTA: Prva fotografija vozila u kom je POGINULA PETOČLANA PORODICA - scene kod Ušća su jezive (FOTO)

21.09.2024. 18:02
PUKLA TIKVA KOD KURTIJEVIH SRBA: Radomirović napušta stranku, ali ne i vladu lažne države (FOTO)
Radoica Radomirović

PUKLA TIKVA KOD KURTIJEVIH SRBA: Radomirović napušta stranku, ali ne i vladu lažne države (FOTO)

21.09.2024. 18:22
"BILA JE POTPUNO RAZRAĐENA ŠEMA" Dodik: Obaveštajno-bezbednosna agencija u BiH planirala atentat na mene i Vučića
Vučić i Dodik

"BILA JE POTPUNO RAZRAĐENA ŠEMA" Dodik: Obaveštajno-bezbednosna agencija u BiH planirala atentat na mene i Vučića

21.09.2024. 17:53