DODATNA NAPLATA: Pekare počele skuplje naplaćivanje proizvoda NEDELJOM!
Cene su nedeljom skuplje za deset do petnaest centi.
U nemačkom gradu Drezdenu kupci nedeljom moraju dublje posegnuti u džep za hleb i peciva u nekoliko pekara. Razlozi za poskupljenje nisu samo sve veći troškovi za energiju.
HOTEL IZ PAKLA! Muškarca na spavanju ubola škorpija, i to u TESTISE, u pitanju je poznato odmaralište - Odmah podneta TUŽBA
JEZIVA SCENA NA NEBU! Grom pogodio avio pun putnika, pilot uspeo da zabeleži DRAMATIČAN trenutak (VIDEO)
CRKVA IZOPŠTAVA NARODNE POSLANIKE! "Počinili su najdublju grešku i ČISTO ZLO, ne mogu se smatrati članovima crkve"
Drezdenski pekar od ovog vikenda uvodi doplatu za svoje proizvode. Kupci u pet poslovnica ubuduće će peciva, hleb i kolače nedeljom plaćati 10 do 15 procenata više, pišu nemački mediji.
Poskupljenje ne opravdava samo višim troškovima energenata, nego i dodatkom na platu zaposlenima nedeljom od 50 procenata.
- Pažljivo smo izračunali, generalno bismo podigli cene, ali mislimo da će se kupci u nedelju počastiti svežim pecivom po nešto višoj ceni jer uopšte radimo - rekao je pekar za nemačke medije.
Od ponedeljka do petka pecivo košta 80 centi, a u nedelju 90 centi. Domaći hleb od jednog kilograma tokom sedmice je dostupan za četiri evra, a nedeljom za 35 centi više.
U poslovnicama pekara kupci su o nedeljnoj doplati obavešteni, navode nemački mediji. Drugi pekar iz Drezdena praktikuje nedeljno poskupljenje gotovo godinu dana.
Kod njega hleb od jednog kilograma tokom sedmice košta 3,70 evra, a vikendom 4,05 evra. Integralni hleb od 750 grama radnim danom košta 3,80 evra, a vikendom 4,15 evra.
- Svestan sam da u svom poslu moram raditi i vikendom. Ali za mlađe osoblje, slobodno vreme i zajednički momenti s porodicom i prijateljima tokom vikenda igraju sve važniju ulogu - kaže pekar.
Zato je želeo svojim zaposlenima isplatiti dobrovoljni bonus nedeljom i državnim praznicima. Od tada više nema kadrovskih briga, navode nemački mediji.
Nemci godišnje pojedu oko 80 kilograma hleba i peciva, izračunala je Zadruga za istraživanje žitarica, tržišta i prehrane. Nijedna druga zemlja ga ne jede više. Međutim, poslednjih godina cene pekarskih proizvoda su porasle.
Poskupljenje su pekari opravdali višim troškovima za osoblje, skokom cena sirovina, kao i većim troškovima za energiju.
(Srbija Danas/Fenix magazin)