TEŠKE, TEŠKE MUKE: Venecija tone zbog vode, gondole zbog debelih turista!
"Opasno je voziti sa više od pola tone mesa na brodu"
Čuveni gondolijeri u Veneciji smanjili su maksimalan broj turista koje mogu da prevoze u čamcima, navodeći da su to morali da učine zbog turista sa prekomernom težinom.
POSETA LUNA PARKU PRETVORILA SE U NOĆNU MORU: Visili naglavačke osam minuta na visini od SEDAM METARA
ROHANI PRELOMIO: Iran uvodi 5G mrežu, Teheran prvi dobija petu generaciju mobilnog sistema
BIZARAN KRAJ DRAME U UKRAJINI: Zelenski ispunio želju otmičara iz autobusa i svima preporučio ovaj film (VIDEO)
Novim merama predviđeno je da se u manjim gondoilama prevozi maksimum pet umesto šest turista, a u većim 12 umesto 14, prenosi britanski Gardijan.
- Za razliku od liftova, gde piše samo šest osoba ili maksimalna težina, mi nemamo vagu za merenje ljudi zbog čega smo smanjili broj putnika - rekao je predsednik Udruženja venecijanskih gondolijera Andrea Balbi.
On je dodao da su u odnosu na period od pre 10 do 15 godina, turisti bili lakši.
- Velika opterećenja uzrokuju ulazak vode u brod - rekao je on.
Predsednik Udruženja zamenskih gondolijera Raul Roverato izjavio je da su danas turisti gojazni, naročito iz nekih zemalja.
- Iz nekih zemalja bombe se ukrcavaju. A kad je čamac potpuno napunjen, trup tone i voda ulazi. Opasno je voziti sa više od pola tone mesa na brodu - rekao je Roverato.
Profesija gondolijera postoji od 1094. godine, a danas se njome bavi 433 gondolijera i 180 zamenskih gondolijera
Osim ove mere uvedena je i ona po kojoj potomci gondolijera mogu da preuzmu njegovu dozvolu bez polaganja teorijskog ispita koji podrazumeva proučavanje istorije i stranih jezika.
Oni će ubuduće dozvole dobijati na osnovu dokaza da znaju da voze gondolu i imaju četiri godine iskustva u upravljanju porodičnim čamcem.
- To je stvar tradicije. Ko bolje od gondolijera zna o tom poslu. Kanalima, zgradama, istoriji grada. Posao gondolijera je jedinstven, ima nas 433 a kada bi našli nekoga iz Pariza, Njujorka ili nekog drugog grada, to ne bi bio nastavak tradicije. To bi bilo kao pica majstor koji nije iz Napulja - rekao je Balbi.