Da li dajete BAKŠIŠ KONOBARIMA? Dok neki smatraju ugostiteljske radnike svojim SLUGAMA, ostali imaju drugačiji stav
Kad bi svi prestali da daju bakšiš, niko više ne bi hteo da radi taj posao, pa bi gazde bile primorane da daju veće plate
Jedna od većih podela kod Srba, čija tema uvek izazove velike rasprave tiče se ostavljanja bakšiša konobarima. Dok jedni iz kafića ne izlaze bez ostavljene napojnice, drugi će svoj račun platiti "u dinar". Zašto je to tako, raspravljalo se nedavno na internetu.
Momak iz Srbije je u svojoj anonimnoj objavi na Reditu upitao ljude zbog čega se konobarima ostavlja bakšiš. Kako je napisao, svi pričaju da je radnicima u kafićima i restoranima teško, međutim, zaključuje da nikad nije saznao zbog čega je tako?
Dete tokom igre SRUŠILO NOSEĆI STUB, majka umesto da ga spasi počela da viče: Usledila STRAVIČNA KATASTROFA
"NERVIRATE mi BABU!" Srbi reže na TikToku, ono što Italijan plasira kao SKUPI DELIKATES, mi jedemo u jeftinim tortama
Zbog ove PSIHOAKTIVNE SUPSTANCE JEŠĆETE NEKONTROLISANO: Evo šta se dešava u vašem mozgu svaki put kada je konzumirate
"Opet je bilo dosta postova o ostavljanju bakšiša pa bih hteo samo da je sagledamo iz malo drugog ugla. Nadam se da neću na prvu loptu zvučati zlonamerno, jer iskreno pitam. Svi pričaju o tome kako je konobarima teško, ali niko da kaže zbog čega?
Ja razumem da su ti ljudi celo radno vreme na nogama, ali takođe znam da im bakšiš prevaziđe dnevnicu ako rade u lokalu prosečne posećenosti, i posle im teško kad na kraju meseca izađu više nego doktor opšte prakse?
"Posao im je da nas usluže"
Na njegovo pitanje nastavili su se drugi korisnici Redita, koji su izneli svoje mišljenje.
"I šalteruše rade sa ljudima celo radno vreme, za mizernu platu, i neretko rešavaju mnogo bitnije stvari od 'dva piva'. Ne sećam se da se ikada raspravljalo o davanju bakšišu njima", "Postoji problem davanja bakšiša. Ono, gde povlačimo crtu kome dajemo, kome ne? Mislim, jednostavnije je valjda samo platiti ljude kako treba za taj posao koji rade", "Na kraju ćemo sami sebi da napravimo da nam usluga zavisi od raspoloženja konobara, a njemu je posao da te usluži. Svakog neka plaća gazda. Konobaru je posao da ti bude na usluzi, ne znam šta je problem","Moja firma je organizovala proslavu u pabu, račun je bio oko 100.000 dinara. Konobar se uvredio što su mu ostavili bakšiš od 2.000 dinara, bilo mu malo", pisali su oni.
Aj' malo da budemo realni, svaki posao nosi žrtvovanje nečega - a u tom poslu je to što ako se zaposliš u OK lokalu možeš da imaš super pare u odnosu na to koje ti je iskustvo prethodno trebalo. Verujem da ce mnogi reći da je konstantan rad sa ljudima naporan, okej, ali i 90% drugih poslova je rad sa ljudima svakako. Možda ne vidim neke stvari jer nikad nisam konobarisao, otvoren sam da mi slobodno kažete šta ne vidim u celoj priči", pitao se on.
Bakšišom pomažemo "bahatim "vlasnicima?
Jedan momak je objasnio zašto smatra da je ostavljanje bakšiša problem.
"Ako bi argument za ostavljanje bakšiša bilo to što je njima posao težak, mizerno plaćen i što su ljubazni i nasmejani (diskutabilno) dok pružaju uslugu, onda ima još makar 50 profesija gde bi takođe trebalo da ostavljam bakšiš, a to dalje znači da ja samo za bakšiš ne bih mogao da zaradim. Takođe, smatram da ostavljanjem bakšiša mi samo omogućujemo gazdama ugostiteljskih objekata da i dalje plaćaju mizerno svoje zaposlene, jer znaju da će platu svakako zaraditi preko bakšiša.
Kad bi svi prestali da daju bakšiš, niko više ne bi hteo da radi taj posao, pa bi gazde bile primorane da daju veće plate. Ne shvatamo da je jedini način da zaista pomognemo ovoj branši, zapravo prestanak davanja bakšiša. Dakle nije mi problem da ostavim 10% od računa, kao da je to neka cifra. Ali to ne radim iz principa i svoje razloge sam upravo objasnio", napisao je on.
"Konobar sam 10 godina, ovako stoje stvari"
Pored onih koji su priznali da nemaju problem da ostavljaju bakšiš, da to uvek rade i da nemaju problem da bakšiš ostave u bilo kojoj branši ukoliko su u mogućnosti, oglasio se i jedan konobar koji je objasnio kako to izgleda iz njegovog ugla.
"Radim preko 10 godina kao konobar. Postoji više nivoa usluga kad je konobarisanje u pitanju, ali zadržaću se na a 'la kart' usluzi, gde konobar prilazi i uzima porudžbinu sa menija.
Postoje konobari koji priđu stolu, uzmu porudžbinu, donesu za sto piće, hranu i više ih ne vidiš dok ne treba sa se plati, ili poruči još nešto. Klasična robno-novčana trgovina kao i u prodavnici, pošti, banci. A postoje i konobari koji obraćaju pažnju na goste, njihove potrebe i shvataju da su ljudi došli da se opuste, a ne vide ih kao još jednu grupu smarača. Ti konobari/ce su uvek u blizini, ali nikad napadni, paze na govor tela i poglede gostiju.
E sad, moj lični stav je sledeći: Ako je gost dobar, ne smara, shvata da konobar nije ničiji sluga, gost ne mora da mi ostavi jedan cent napojnice, jer mi više znači to što me nije smarao i pustio me da radim svoj posao, nego sama napojnica, u suprotnom morao bi da ostavi", objasnio je on.
Srbija Danas/O.T.