Danas treba da jedete picu u NEOGRANIČENIM količinama, evo i zašto
Ljubitelji ovog jela će biti oduševljeni.
Jedno od omiljenih jela mnogih ljudi jeste naravno pica. Varijacije ovog jela su mnogobrojne, počevši od načina pravljenja same kore, pa do filovanja.
Internacionalni dan pice jeste upravo 9. februar, pa koji vam bolji povod treba da malo date sebi oduška i uživate u slanom ili slatkom zalogaju.
Ovo su neke zanimljive činjenice o pici:
1. Pica ne potiče iz Italije
Preteču pice su napravili antički Grci. Oni su hleb premazivali uljem, začinskim biljem i sirom. Kasnije su Rimljani napravili testo za picu, na koje su stavljali med, lovorov list i sir. Pica, kakvu je danas znamo, vuče korene iz Napulja. Tamo je 1738. godine otvorena prva picerija.
2. Najskuplja pica košta 4.200 dolara
U pici "Royale 007" preovlađuju najluksuznije namirnice kao što su kavijar natopljen šampanjcem,jastog mariniran u konjaku, pršut i balzamiko sirće, "sunblush" paradajz sos, medaljoni divljači, škotski dimljeni losos. A da bi se ovo "čudo od pice" upotpunilo, dodate su ni manje ni više negopahuljice 24 karatnog jestivog zlata.
3. Pica je zapravo zdrava
Pica može da bude visokokalorična, sa mnogo soli i masti, ali ustvari sve zavisi kako je pripremate. Ukoliko koristite više zdravijih sastojaka i sama pica će biti zdravija.
Istraživanje je pokazalo da Italijani koji redovno jedu picu, imaju manje kardiovaskularnih problema.
4. Pica može biti ukusna i kada je skroz ohlađena
Naravno da je uvek veće zadovoljstvo jesti picu koja je tek izašla iz pećnice, međutim, i ohlađena može biti i te kako ukusna.
Iseckajte je na komadiće i prelijte jogurtom, poješćete je u slast.
5. Inspiracija za film
Ako niste znali, postoji jedan veoma zanimljiv triler "Pizza".
National Pizza Day is observed annually on February 9th. Whether it is thin crust, Chicago-style, deep dish or anything in between, pizza is an American favorite.