Koliko dugo KUVANO JAJE sme da stoji, a da se ne POKVARI? Nakon ovog dana nemojte ih više JESTI
Tvrdo kuvana jaja vrlo su hranjiva i izvrsna opcija za zdrav međuobrok ili kao deo uravnoteženog obroka, a većini ljudi upravo ta namirnica ostane kao višak nakon praznika.
Nakon Vaskrsa neretko se po frižideru vuku ostaci nakon praznične trpeze, a s obzirom na to da bi bilo dobro da se što manje hrane baca, pokušajte iskoristiti te ostatke u narednim danima.
Tvrdo kuvana jaja vrlo su hranjiva i izvrsna opcija za zdrav međuobrok ili kao deo uravnoteženog obroka, a većini ljudi upravo ta namirnica ostane kao višak nakon praznika.
OTKRIVENO - Evo koje ĆELIJE u NAŠEM MOZGU su zadužene da čuvaju USPOMENE
SRPSKI OBIČAJI: Da li se uskršnja jaja farbaju na Veliki četvrtak ili na Veliki petak?
Ipak, ono što iznenađuje je da kuvana jaja imaju kraći rok trajanja od svežih jaja.
Kako pravilno čuvati kuvana jaja?
Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Stoga je hlađenje kuvanih jaja izuzetno važno kad je u pitanju sprečavanje kontaminacije ili kvarenja.
Njihovo čuvanje u frižideru pomaže usporavanje rasta bakterija jer potencijalno opasne bakterije rastu sporije na temperaturama ispod 4°C. Izbegavajte dugo držanje kuvanih jaja na sobnoj temperaturi i stavite ih u frižider nakon 2 sata od kuvanja.
Takođe ih je najbolje čuvati u kartonskoj kutiji ili u hermetički zatvorenoj posudi. Držite ih na unutrašnjoj polici, a ne u vratima, jer često otvaranje i zatvaranje frižidera može uzrokovati variranje temperature na tom mestu.
U početku ćete možda primetiti neobičan miris u frižideru u kojem se drže tvrdo kuvana jaja. To je posledica sumporovodonika koji nastaje pri kuvanju. Međutim, to je normalno i bezopasno, a miris obično ispari iz njih kroz nekoliko sati.
Na kraju, ne preporučuje se zamrzavanje tvrdo kuhanih jaja jer i belance i žumance postaju žilavi i vodenasti, što ih čini neugodnim zalogajem.
Oguljena tvrdo kuvana jaja
Za što bolji kvalitet najbolje je odlagati guljenje tvrdo kuvanih jaja dok ih ne budete jeli ili direktno upotrebili u receptu. Ako su jaja već oguljena, preporučuje se držati ih u hermetički zatvorenoj posudi s vlažnim papirnatim ubrusom kako se ne bi osušila.
Baš kao i neoguljena tvrdo kuvana jaja, oguljena ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi i treba ih što pre staviti u frižider.
Koliko dugo mogu izdržati tvrdo kuvana jaja pre nego što se pokvare?
Ako se pravilno čuvaju, tvrdo kuvana jaja - oguljena ili neoguljena - mogu se sigurno držati u frižideru otprilike jedne nedelje, prema ministarstvu poljoprivrede SAD-a. Ako niste sigurni koliko dugo su vaša tvrdo kuvana jaja bila čuvana u frižideru, prvo proverite je li im se na ljusci stvara sluzavi ili kredasti sloj. Ako to primetite, bacite jaje.
Važno je da jaja ne jedete nakon što se pokvare jer vas to može izložiti riziku od bolesti koje se prenose hranom sa simptomima kao što su dijareja, mučnina i povraćanje. Pokvareno tvrdo kuvano jaje može imati izrazito neprijatan miris. Ako jaje još uvek ima ljusku, možda ćete morati da ga razbijete kako biste osetili miris.
Boja žumanceta
Mnogi ljudi se brinu ako je žumance tvrdo kuvanog jajeta zelenkasto-sive boje. Međutim, to ne znači da se jaje pokvarilo. Boja žumanceta varira u zavisnosti od vremena i temperature kuvanja. Kada se jaja dugo kuvaju, žumance postaje bleđe i na kraju poprimi zelenkasto-sivu boju.
Ova boja se javlja kad prekuvate jaje jer to uzrokuje reakciju gvožđa iz žumanceta sa sumporovodonikom iz belanceta. Iako to može uticati na teksturu i ukus u ustima, sigurno je za jelo, piše "Healthline".