KAKO SE PRAVILNO LOMI SLAVSKI KOLAČ? Sveštenik objašnjava najčešću grešku koju pravimo
Slavski kolač je simbol slavske trpeze.
Sutra je Sveti Nikola i krsna slava koju slavi skoro pola Srbije. Običaji koje prate ovaj najvažniji dan za svaku porodicu menjali su se vekovima, a suština same slave, da se porodica okupi oko slavskog kolača, uz žito i vino ostala je do danas ista.
– Krsna slava je obeležavanje dana svetitelja i zaštitnika jedne porodice. To povezuje crkvu i dom. Onda goste pozivamo kući. Molimo se za pretke i čuvamo bliznje. To liči na liturgijsko okupljanje – rekao je sveštenik Vuk Jovanović za Kurir televiziju.
On je ukazao i na poseban značaj sečenja slavskog kolača.
– Hleb, slavski kolač se iseče krstoobrazno. Poljubimo i kažemo “Hristos je među nama” i “Jeste i biće”. A tu svi grešimo ili zaboravimo to da kažemo. Hristos je ono što nas ujedinjuje i njegova ljubav prema čovečanstvu. I najvažnije je da nam život bude, ne samo promenjen, nego i oplemenjen – kaže Jovanović.