NIJE PRESUDAN NI IZGLED NI UKUS: Evo kako organizam bira omiljenu hranu!
Nauka je objasnila!
Kada razmišljamo o čulima koja podstiču osećaj zadovoljstva i uživanja u hrani, prvo će nam pasti na pamet ukus i miris nekog jela. Takođe, važno nam je i to da li je obrok lepo serviran, odnosno da li se sviđa našim očima, a donekle nam je bitna i njegova tekstura.
S druge strane, malo ko bi s hranom povezao zvuk koji proizvodimo dok je žvaćemo ili pomislio da je on uopšte bitan za našu percepciju onoga što jedemo. Međutim, istraživanja su utvrdila da zvuk i te kako može da utiče na to koliko će nam se neka namirnica svideti, ponekad čak snažnije od svih ostalih čula.
Kako su pokazale brojne studije, u samom vrhu omiljene hrane većini ljudi nalazi se ona koja se može opisati pojmovima “hrskavo”, “pucketavo”, “da krcka”… Nauka to objašnjava time da su ovo sve osobine koje nam zapravo saopštavaju važnu informaciju – da je hrana koju jedemo sveža.
Čarls Spens, profesor eksperimentalne psihologije sa Univerziteta u Oksfordu utvrdio je da hrskava hrana u našim ustima stvara svojevrsnu muziku, koja izuzetno prija našem uhu. Štaviše, za stručni rad koji je utvrdio da “što čips proizvodi hrskaviji zvuk dok ga žvaćemo, to nam je ukusniji”, njegov tim je 2008. godine dobio i Ig-Nobela u oblasti nutricionizma, nagradu koja se dodeljuje za pomalo šašava, ali ništa manje vredna naučna dostignuća.
No, nauka je otišla i korak dalje. Ne samo da u nama prijatne senzacije izaziva hrskava hrana koju jedemo mi sami, već osećamo neopisivi čulni užitak i kada, recimo čips, žvaće neko drugi.