VOLITE GIROS? Kad vidite ovu fotografiju, dobro će razmisliti da li ćete ga naručiti! FUJ! (FOTO)
Pa, mora nekako da se napravi...
Većina Srba, i ne samo oni, prosto obožava giros, ili njegovu tursku varijantu, kebab. Kako i ne bi, kad je toliko ukusan?
NAJSITNIJI BIKINI IKADA! Plejbojeva zečica testirala je granice, ljudi ZAPANJENI! (FOTO)
Ako ste ljubitelj te brze hrane, možda bi trebalo da prestanete sa čitanjem, to jest gledanjem. Mada, kad ste već tu... ova fotografija kruži Internetom i prilično je uznemirila ljude koji uživaju u girosu i kebabu:
Hm... znate kako, to meso nekako mora da se nabode na onu šipku, da bi bilo ispečeno, zar ne?
Verujemo da će mnogi ipak potisnuti ovu fotografiju u svojoj svesti i nastaviti da klopaju po starom. Postoji nada da je ova fotografija izuzetak u načinu pripreme kebaba, a ne pravilo.
A kad smo već kod kebaba i girosa, on stvarno ima zanimljivu istoriju. Giros je verzija kebaba, dakle, Turci mogu da se pohvale da je od njih potekao. Svoje korene ovo jelo vuče iz Istočnog Sredozemlja, a pominje ga i čuveni pisac Ilijade i Odiseje, besmrtni Homer. Po originalnoj recepturi, kebab se spremao od jagnjetine, a vremenom je dobijao nove varijante. Danas se sprema i od govedine, piletine i prasetine.
Vrste kebaba:
1. Šiš kebab (komadići mesa naređani na ražnjiću sa povrćem ili voćem između)
2. Doner kebab (u ovu vrstu spada i grčka verzija Giros, sa različitim vrstama mesa serviran u „piti“)
3. Adana kebab (mleveno meso kao izdužena pljeskavica, pečeno na širokom metalnom ražnjiću)
4. Testi kebab (kebab u glinenoj „tegli – visokoj posudi“, kuvan sa povrćem i mesom)
5. Kebab na pari (kuvan u zemljanom sudu poput grčke musake sa belim lukom, crnim lukom, majčinom dušicom itd.)