Znate onu crvenu tečnost koja curi iz šnicle? To NIJE KRV
Sve u šta ste verovali je laž.
Ako naručite šniclu koja nije prepečena, verovatno ćete videti meso okupano u barici crvene tečnosti. Ako kupite meso u mesari, ista stvar - ta crvena tečnost u kesi.
Verovatno ste mislili da je to krv, zar ne? E pa, nije.
U pitanju je zapravo protein koji sva bića imaju u mišićnom tkivu. Zove se mioglobin i on nosi kiseonik kroz mišiće. Kada se pomeša sa vodom i drugim pigmentima, dobija se crvena tečnost.
Prema tome, ako neko naruči prepečenu šniclu, jer "ne voli krv", iskoristite priliku da se napravite pametni i kažete im šta je zapravo u pitanju. I dalje je crvena tečnost koja curi iz mrtve životinje, pa ih možda nećete ubediti da je svejedno, ali bar možete da im pokažete da znate više od njih. To je glavna stvar.
Takođe, mioglobin je ono što mesu daje crvenu boju. Kada se sprema, mioglobin potamni, i zato vara šnicla menja boju tokom pečenja.
Mnogi ljudi misle da crvena boja daje mesu "svež" izgled. Toliko čak, da neki mesni prerađivači koriste ugljen monoksid kako bi "zarobili" mioglobin tako da ne curi iz mesa. Kakva laž!
Mnogo lažete? Evo šta radite svom mozgu!
U stvari, najsvežije meso će imati crveno-ljubičastu nijansu, ali i ako naiđete na meso koje deluje braon ili sivo, to ne znači obavezno da nije za jelo. Bitno je da se ne oseća neprijatan miris i da se termički obradi što pre, jer braon ili siva boja na sirovom mesu znači da je stajalo 3-4 dana i da su bakterije počele da se goste njime pre vas.