EVO gde grešite! U OVA 3 perioda u toku dana nikako ne treba jesti, jer se tada NAJLAKŠE gojimo
Nutricionista otkriva koja su to doba dana kada ljudi unose dodatne kalorije, koje uzrokuju gojenje
Suzi Barel, jedna od najboljih asutralijskih nutricionistkinja i dijetetičara, istakla je da postoji tri perioda u toku dana kada bi trebalo da izbegavate unos hrane.
Naime, Suzi se poziva na istraživanje jedne britanske kompanije za suplemente koje je utvrdilo da su osobe na dijeti unosile dodatnih 750 kalorija dnevno u sledećim periodima: 11:01, 15:14 i 21:31.
MUČI VAS OTEČENOST LICA? Uradite ovih 5 stvari i rešićete problem potpuno BESPLATNO
NAJZGODNIJA BAKA OTKRILA UVRNUT TRIK ZA UKLANJANJE CELULITA: Imam 53, a u poređenju s tobom kao da mi je 100!
ZBOG OVE DIJETE MIRKA VASILJEVIĆ I NAKON 4. POROĐAJA IZGLEDA SAVRŠENO: Nema gladovanja, ali postoji jedna CAKA
Barel objašnjava da je reč o uobičajenom vremenu kada ljudi posežu za užinom ili grickalicama, koje su često visokokalorične ili pogrešno odabrane, prenosi "Daily Mail".
Neophodno je započeti dan dobrim doručkom kako bismo se odupreli žudnji za hranom oko 11 sati.
- Unos malo kalorija tokom prve polovine dana nije samo okidač za glad i želju za granom kasnije tokom jutra, već otvara prostor za prejedanja kasnije u toku dana - rekla je za "7News".
Ipak, Suzi kaže da zdrava užina, kao što je jogurt ili voće, može da vam pomogne da utolite glad.
Baš kao jutarnja želja za hranom, postoji i ona popodnevna, koja se uglavnom javlja u periodu od 15 do 16h i tada se mnogi okreću nezdravim opcijama jer su brzo i lako rešenje.
- Nažalost, vrsta hrane koju povezujemo sa grickanjem u ovo doba dana opet ima tendenciju da bude slatka, to su keks, čokolada ili čips, zbog čega osećamo nezadovoljstvo i verovatno ćemo posezati za usputnim zalogajima sve do večere - kaže Suzi.
Ona preporučuje da se u popodnevnim časovima okrenemo užini koja je bogata proteinima poput orašastih plodova, povrću sa humusom ili pirinčanim krekerima.
Nekoliko sati nakon večere verovatno ćete poželeti da pojedete nešto slatko dok gledate televiziju ili čitate omiljenu knjigu, ali Suzi je to okarakterisala kao "lošu naviku" koja dovodi do potencijalnog prejedanja. Ako baš morate da imate kasnu užinu, to bi trebalo da bude jedan keks, crna čokolada ili mala količina sladoleda.
Ona savetuje da vremenska granica, posle koje nećemo unositi bilo kakvu hranu, bude 20 ili 21 čas.
Predlozi za zdravu užinu
- Mešani orašasti plodovi
- Jogurt sa bobičastim voćem
- Kriške jabuke sa puterom od kikirikija
- Svež sir i voće
- Proteinski smuti
- Čips od kelja
- Tamna čokolada i bademi
- Kriške krastavca sa humusom
- Čia puding
- Kokice
- Tvrdo kuvana jaja