PRESTANITE da BACATE PARE na skupe KREME! EVO kako da BRZO I LAKO sami napravite BUTER ZA TELO
Najbolji recept za najprirodniji ši buter!
Buter za telo puno je čvršće, masnije i gušće konzistencije od losiona te služi da hidrira i omekša suvu kožu tela. S obzirom da ne sadrži vodu kao neke kreme i losioni, ne isušuje kožu.
Izrada butera za telo poprilično je jednostavna, a potrebno vam je samo nekoliko sastojaka. Preporučuje se da buter koji napravite kod kuće iskoristite tokom 6 – 8 meseci i da ga držite u hermetički zatvorenoj posudi dalje od sunca.
NE KUPUJTE NOVE: EVO kako da uz jednostavne TRIKOVE vratite MEKOĆU starim peškirima
Rešite se ŽELUDAČNE KISELINE jednom ZAUVEK! Evo koje NAMIRNICE je stvaraju, a koje NEUTRALIŠU!
SADRŽI 17 PUTA VIŠE VITAMINA C NEGO ŠARGAREPA: Mnogi ne znaju KOLIKO je OVA namirnica zdrava za nas!
Kako se koristi buter za telo?
Buter za telo koristi se kao i losion – potrebno ga je umasirati u kožu kako bi je dobro upila. Za bolju apsorpciju preporučuje se upotreba nakon tuširanja. Buter možete nanositi na telo prema potrebi kako biste omekšali i hidrirali kožu.
Imajte na umu da su maslaci za telo jako masni i da će vašoj koži trebati nekoliko minuta da ga upije. Nemojte hodati bosi nakon što ga nanesete i na stopala, jer se možete okliznuti.
Kako napraviti buter za telo?
Premda se ši, kakao ili mango maslac koriste kao baza u receptima za izradu prirodnog butera, ako nemate vremena za izradu spostvenog butera možete ih koristi samostalno za mazanje.
Maslace možete pronaći u obližnjoj drogeriji ili bio trgovinama.
Ši maslac ima blagi prirodni miris i mrvičastu teksturu. Kakao maslac miriše kao čokolada i ne može se koristiti sam u pripremi zato što smesa može ispasti jako tvrda pa se preporučuje mešanje s drugim maslacima i uljima.
Pri izradi prirodnih maslaca za telo kod kuće dodaju se ulja kao što su:
- kokosovo ulje
- bademovo ulje
- jojobino ulje
- ulje avokada
- maslinovo ulje
- ulje slatkog badema
Najčešće se dodaje i par kapi esencijalnih ulja kako bi buter imao lep miris, ali taj sastojak možete preskočiti. Za izradu vam je potreban i mikser.
Sastojci
- ½ šoljice ši maslaca
- ½ šoljice kakao maslaca (ili još ši maslaca),
- ½ šoljice kokosovog ulja,
- ½ šoljice ulja po izboru (bademovo, jojobino, maslinovo…)
- (opcionalno) 10 – 30 kapi esencijalnog ulja (npr. lavandinog)
Priprema
- U staklenu posudu dodajte sve sastojke osim esencijalnih ulja (ako ih koristite).
- Posudu stavite iznad lonca s provrelom vodom kako bi se sastojci otopili.
- Kada se sastojci otope, sklonite posudu s lonca i pustite par minuta da se smesa malo ohladi.
- Sada možete dodati esencijalno ulje ako ga koristite.
- Posudu odložite u frižider i pustite da se ohladi oko sat vremena. Ivice bi trebale postati malo tvrđe, a sredina bi trebala ostati relativno mekana.
- Električnim mikserom mutite smesu oko 10 minuta dok ne postane mekana.
- Smesu prebacite u čistu staklenu posudu i držite je dalje od izvora toplote.
Kao što smo ranije napomenuli, ovaj buter mora se iskoristiti u periodu od 6 do 8 meseci. Ne preporučuje se držanje butera u blizini toplote jer može omekšati.