Riba koja je MNOGO zdravija od PASTRMKE I ŠARANA - Važi za ČUVARA SRCA, a kilogram može da se nađe od 500 dinara
U periodu posta važno je gledati i nutritivna svojstva namirnica koje unosimo u organizam. Riba je važna i kad nisu dani posta, a jedna vrsta ribe je mnogo zdravija od standardnih pastrmke i šarana, pritom i cenovno dostupnija.
U periodu posta, riba je glavna namirnica u jelovniku vernika. Osim što je zdrava, ukusna i može da se pripremi na mnogo različitih načina, lako se i brzo vari.
Bez obzira na to da li više volite rečnu ili morsku ribu ili neke druge morske plodove, svaku vrstu odlikuje bogatstvo hranljivih sastojaka, pre svega vitamina, minerala i aminokiselina.
![Stomak](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/404112/profimedia-0495950063.jpg?itok=dJ0dXw_g)
VAŽNO je da reagujete na vreme! Bol u stomaku može ukazati na OVAJ PROBLEM!
![vavedenje](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/12/03/vavedenje_1.jpg?itok=Sv99VIEH)
Danas se praktikuje STROG POST i izgovara MOLITVA ZA DECU - Slavimo VAVEDENJE Presvete Bogorodice, običaj sa CVEĆEM je veoma BITAN
Najviše se traže i pazare šarani i pastrmka. Međutim, još jedna riba se može naći u većim trgovinskim lancima i to jeftinije, a pritom sadrži više proteina, a manje kalorija. U pitanju je morska riba oslić!
Oslić ima malu energetsku vrednost pa se ubraja u dijetetske namirnice. Sto grama oslića sadrži 80 posto vode, 0,85 g masti i 17,2 g belančevina. Bogat je vitaminima B1 i B2, kalijem, kalcijumom i fosforom. Pozitivno utiče na kosti i rad mozga.
Oslić je najrasprostranjenija riba Jadrana koja naraste do jedan metar i teži do 15 kilograma. Živi najčešće u većim morskim dubinama na muljevitom i peskovitom dnu. Vrlo je proždrljiva i hrani se svim ribama i rakovima. Ima posebno meko, nemasno i ukusno belo meso. Najčešće se prži na ulju ili peče na roštilju. Koristi se i za pripremu brodeta ili supa, a vrlo je ukusan i sušen.
Oni koji imaju problema sa holesterolom, oslić sadrži svega 0.3 grama masti i bogat je omega-3 masnim kiselinama koje povoljno deluju na srce.