Počinje SEZONA SLAVA, pazite da ne pogrešite! Evo šta se dešava ako domaćin odluči da posluži PEČENJE umesto RIBE I OBRNUTO!
Neki domaćini više preferiraju mrsnu trpezu, te je i u vreme posta serviraju, evo koji je stav crkve
Iako nam vremenska prognoza drugačije govori, na pragu nam je zima. Kraj oktobra je uveliko poznat kao početak sezone slava, od kojih je najveći broj onih u zimskim mesecima.
Krsna slava je kod Srba najvažniji praznik posle Božića i Vaskrsa. To je običaj slavljenja porodičnog sveca kada se okuplja cela porodica, prijatelji i obično se pravi gozba, koja uz obavezni slavski kolač i koljivo (kuvano žito) uključuje i tradicionalnu slasku trpezu.
Da ne bismo zaboravili kada treba da čestitamo nekom od prijatelja, rođaka i kolega, ali i da li treba da spremamo ribu ili pečenje, danas ćemo se podsetiti koje nas slave sve očekuju.
"Žena u crnom sedela je pored mog, bolničkog kreveta!" Ispovest ljudi kojima se UKAZALA Sveta Petka, ovo može da ZNAČI DVE STVARI
Ovo samo POGORŠAVA SITUACIJU - Greške zbog kojih se osećate JOŠ UMORNIJE tokom jeseni, prestanite ovo da radite
Oktobar je tradicionalno otvorio sezonu slava, pa smo već proslavili:
6. oktobra: Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, 12. oktobra: Prepodobnog Kirijaka Otšelnika – Miholjdan, 14. oktobra: Pokrov Presvete Bogorodice, 19. oktobra: Svetog apostola Tomu – Tomindan, 20. oktobra: Svete mučenike Sergija i Vakha – Srđevdan, a danas domaćini slave Prepodnu mati Paraskevu, u narodu poznatiju pod imenom Sveta Petka.
Na sam kraj tekućeg meseca, 31. oktobra, obeležava se veliki svetac, Sveti apostol i jevanđelist Luka, a mnogi vernici ovu slavu nazivaju Lučindan. Ovaj svetac se slavi sa mrsnom ili posnom trpezom, sve u zavisnosti da li "pada" u sredu i petak odnosno nekim drugim danom. Posšto ove godine pada u utorak, domaćini će priperamti mrsna jela.
Ostali zimski meseci donosle sledeće slave:
Novembar:
1. novembar: Prepodobni Prohor Pčinjski, Sveti prorok Joil, Prepodosni Jovan Rilski. Priprema se posna trpeza i to na vodi.
8. novembar: Sveti velikomučenik Dimitrije – Mitrovdan. Priprema se posna trpeza.
11. novembar: Prepodobni Avramije Zatvornik. Priprema se mrsna trpeza.
14. novembar: Sveti Kozma i Kamjan – Vračevi. Trpeza je mrsna.
16. novembar: Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic. Proslavlja se uz mrsnu hranu.
21. novemabr: Sabor Svetog Arhangela Mihaula i ostalih Nebeskih Sila Bestelesnih – Aranđelovdan. Priprema se mrsna trpeza.
24. novembar: Sveti velikomučenik Mina. Pada u vreme posta na vodi.
25. novembar: Sveti Jovan Milostivi. Priprema se mrsna trpeza.
26. novembar: Sveti Jovan Zlatousti. Domaćini pripremaju koljiva, proslavlja se uz pečenje.
29. novebar: Sveti apostol i jevanđelist Matej. Posna trpeza na ulju.
U decembru sve slave će biti posne:
4. decembar: Vavedenje Presvete Bogorodice.
9. decembar: Prepodobni Alimpije Stolpnik.
13. decembar: Sveti apostol Andrej Prvozvani.
19. decembar: Sveti Nikolaj, Arhiepiskop mirlikijski Čudotvorac – Nikoljdan
Januar:
2. januar: Sveti Ignjatije Bogonosac. Posna trpeza.
9. januar: Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan. Domaćice će pripremati mrsnu trpezu.
14. januar: Sveti Vasilije Veliki. Na jelovniku će se naći mrsna hrana.
20. januar: Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan. Mrsna slava.
27. januar: Sveti Sava – Savindan. Mrsna slava.
29. januar: Časne verige Svetog apostola Petra. Mrsna trpeza.
Februar:
14. februar: Sveti mučenik Trifun. Posna slava.
15. februar: Sretenje Gospodnje. Mrsna trpeza.
16. februar: Sveti Simeon i Ana. Posno na ulju.
U martu nas očekuje samo jedna slava i to posna:
22. mart: Svetih 40 mučenika Sevastijskih – Mladenci.
A kada je slavska trpeza mrsna, odnosno posna?
Postoje porodice koje se tradicionalno drže iste trpeze godinama, ne mareći za verske običaje, ali pravila kažu da postoje mrsne i posne slave.
Slavska trpeza je obavezno posna u vreme četiri velika posta: božićnog, vaskršnjeg, petrovskog i gospojinskog. Isto tako, i kada nije vreme posta, a slava pada u sredu ili petak, trpeza mora da bude posna.
Međutim, ono što mnogi ne znaju, a to je da u "trapavim" nedeljama, prve nedelje nakon velikog posta, u bilo koji dan da slava padne, čak i ako je sreda ili petak, trpeza mora obavezno da bude mrsna, jer je to period razrešenja od posta.
Prema opisu iz crkvenog kalendara, ako se za slavu koja pada na post sprema mrsna trpeza, to je veliki greh, i u tom slučaju je bolje da se uopšte i ne sprema.
"Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post", navodi se u crkvenom kalendaru.