STARI KOLAČ ZA USKRS, PRIPREMA SE NOĆ PRED PRAZNIK: Testo je vazdušasto i mekano - unutra je suvo voće, a spolja glazura
Kolač za Uskrs od testa i suvog voća - vazdušasto, mekano i fino slatko! Svako ko ga proba, rado će poželeti još!
Mekano, vazdušasto i puno slasti! Da li ste čuuli za kulič? Ovaj ruski tradicionalni kolač za Uskrs je kombinacija savršenog testa, suog vića i finih preliva po vašoj želji. Možda vas podseća na božićni kolač sa suvim voće, ali se testo priprema potpuno drugačije.
Oko njega možete poređati ofarbana jaja i staviti ga u središte trpeze - učiniće praznike slatkim i magičnim. Ovaj kolač vole sve generacije, a priprema se noć pred praznik.
LOŠE VESTI! Očekujte PROBLEME sa finansijama, vezu sa ZAUZETOM OSOBOM, nesporazume - astrolog objašnjava ZAŠTO
PAZITE DA SE NE OTRUJETE! Nutricionista za SD otkriva koliko dugo smete da jedete jaja posle Uskrsa - VIŠE OD OVOLIKO NE SMETE POJESTI TOKOM DANA
Recept za kulič
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1,5 šolja mleka
- 6 jaja
- 300 g putera
- 2 šolje šećera
- 50 g kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 150 g suvog grožđa
- 150 g kandiranog voća
- 50 g seckanih badema
- 3 kesice vanilin šećera
Priprema:
Zegrejte mleko, ali ne da proključa, pa u njega stavite kvasac da se istopi. Ostavite da odstoji oko ‚10 minuta, pa kad uskisne pomešajte sa četiri šolje brašna, a u testo dodajte rastopljeni puter, penasto umućena žumanca sa šećerom i šne od belanaca i
so.
Sve dobro mešajte dok se potpuno ne sjedini. Dobijenu grudvu testa premažite puterom sa svih starna. Prekrijte i ostavite tokom noći u frižideru. Ujutro premesite testo sa ostatkom brašna, ostavite ga da odstoji još 30 minuta, pa dodajte u testo suvo grožđe, kandirano voće i bademe. Testo stavite u kalup podmazan puterom i posut prezlama, pa ga ostavite da nadođe još oko sat vremena. Premažite kolač žumancetom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko sat vremena. Povremeno proverite da li je gotov - možete čačkalicom proveriti da li je iznutra pečeno.
Po želji, možete ga preliti čokoladnom ili bvelom glazurom, čokoladnim mrvicama, poređati voće ili sipati sirup od karamela.