BEZ GREŠKE: Ovi saveti pomoći će vam da uz svaku hranu odaberete pravo vino
Kada konzumiramo vino, naše čulo ukusa je stimulisano na poseban način. Imajte na umu da su vina drugačija u zavisnosti od lokacije na kojoj je grožđe uzgajano grožđe, kako se serviraju i kako se konzumiraju.
Uz salate, pastu ili voćne poslastice
Belo, roze ili crveno vino Alexandria iz vinarije Tikveš krasi drugačiji, moderniji izgled, a sa mnogo ljubavi i pažnje napravljeno je i proizvedeno novom tehnologijom.
Vino Alexandria Rose je kupaža muskat hamburga, merloa i kaberne sovinjona.Karakteristična boja breskve i intenzivne tropske arome sa dominacijom grejpfruta i manga, u kombinaciji sa dunjom, dinjom i nijansom arome đumbira preovladavaju ovim prefinjenim vinom. Da bi ste osetili sve arome preporučuje se konzumiranje na temperaturi od 10°C do 12°C. Mnogi ga poslužuju kao aperitiv, a odlična je kombinacija sa svežim salatama, pastom iii voćnim poslasticama. Da biste uživali u vinu, sagledajte ga svim čulima - od sipanja u čašu, preko božanstvene boje koja se prelama na svetlosti, potom mirisu, a na kraju prepustite se ukusu.
Uz ribu, morske plodove i srednje pečeno meso
Belo vino Alexandria je polusuvo i proizvedeno od sorte grožđa rizling. Njega odlikuje prozirno zeleno-žuta boja, karakteristični miris i voćni karakter, sa dominacijom citrusa i umerenim i slatkastim ukusom. Dobra je kombinacija uz ribu, morske plodove i srednje pečeno meso i služi se na temperaturi od 10°C do 12°C.
Uz roštilj i divljač
Kada uz meso sa roštilja i divljač treba da odaberemo vino, prava kombinacija je crveno vino. Alexandria crveno vino proizvedeno je od sorte grožđa kaberne sovinjon. Njegova boja je tamno crvena i odlikuje se intenzivnom aromom crvenog i crnog bobičastog voća. Ova vina se služe na temperaturi od 16°C do 18°C i najčešće bez hlađenja.
Da biste postali poznavalac pravilnog konzumiranja i uparivanja vina sa hranom neophodno je mnogo učenja i finesa. Potrebno je znati više o samoj vinovnoj lozi, procesu proizvodnje, načinu čuvanja, konzumiranja. Drugi deo vinske kulture podrazumeva način života, poštovanje prema vinu i ljubav koju vremenom izgradite konzumirajući piće bogova.