ZDRAVA ZAPRŠKA, BEZ BRAŠNA: Ova namirnica će vam ZGUSNUTI jela za SEKUND, vrlo je LEKOVITA I JEFTINA
Za ovaj proteinski recept vam treba svega 5 minuta!
Kada su želele zgusnuti supu, pasulj ili neki umak, naše mame i bake pravile su zapršku, odnosno brašno mešale s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te je dodavale u jelo.
Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela "na kašiku", koje su prepune belančevina.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/400934/profimedia-0394878057.jpg?itok=LazBZY0H)
ISTRAŽIVANJE OTKRIVA: Žene koje su radile OVO imaju najmanje seksualnih problema
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/11/30/shutterstock_725217520.jpg?itok=6gWtlXzo)
NE IZBEGAVAJTE MASNU HRANU! Nedostatak može izazvati OVE OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/11/26/profimedia-0495950063.jpg?itok=nhCpOVuQ)
UČESTALO ZEVANJE, ISPUŠTANJE GASOVA, KAO I HLADNE NOGE: Svi ovi simptomi ukazuju na OPASNO OBOLJENJE!
Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo proprženo brašno.
Reč je o lagano svarljivoj mahunarki koja u 100 grama suvog ploda obuhvata oko 330 kalorija te otprilike 24 grama belančevina biljnog porekla.
U nju nije potrebno potapati satima pre termičke obrade, kao što je to slučaj sa leblebijama ili graškom, a da biste je skuvali, potrebno je svega 15-ak minuta.
Što trebate uraditi?
Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće te je dodajte u supu, pasulj ili neki drugi umak 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja.
Tokom termičke obrade sočivo će "popiti" dobar deo tečnosti u loncu te se raspasti i tako zgusnuti jelo koje pripremate.
Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuvanog sočiva, uronite mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.
Koliko leće mi treba za zgušnjavanje jela?
Upotrijebite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati zavisno od toga šta sve stavljate u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.
Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u jelima.