RECEPT KOJI ĆETE ZAPISATI: Potrebni su jabuke, cimet, šećer, jaja - ali nećete praviti tortu, već NAJUKUSNIJI BURGER NA SVETU!
Obavezno probajte!
Zamislite da neko krene da vam nabraja sastojke za svoj najnoviji recept: jabuke, šećer, cimet, jaja… Šta ćete pomisliti da pravi? Lenju pitu, naravno. I, u 99,99% slučajeva bili biste u pravu. Ali, ne i kad vam klopu sprema Sloba Stefanović – legendarni Gastroglumac kog ste možda pratili u njegovoj emisiji Mr. Kitchen, a sigurno ga znate i sa Instagrama. Verovali ili ne, svi ovi gore nabrojani sastojci zapravo su svoje mesto našli ne u kolačima, već u Slobinom receptu za burger.
Hej, polako! Budite otvorenog uma i nemojte odmah da odbacite ovu ideju. Barem ne pre nego što probate.
Iako vam ova kombinacija jabuke, šećera i začina na prvi pogled deluje potpuno nespojivo s mesom, a još manje sa pivom, u pitanju je zaista genijalan recept. Kad probate, shvatićete da ukusi i arome sastojaka piva i burgera rade zajedno u vašu korist.
Uostalom, kad je osmišljavao ovaj burger Gastroglumac je pre svega i mislio na ljubitelje dobrog piva.
- Pivo ide uz mnoga jela, ali uz jedno ide najbolje – uz savršeno spremljen burger. Igrao sam se namirnicama i napravio finu kalorijsku bombu koju će lepo rashladiti dobri stari Staropramen. Burger je ispao genijalno, uz ludu kombinaciju jabuka, luka, šećera, sira… Svega po malo, i svega sasvim dovoljno.
Dakle, vreme da svi zajedno steknemo jedno potpuno novo gurmansko iskustvo.
BURGER SA ČATNIJEM OD JABUKA I LUKA SA GRILOVANIM SIROM
- Za dva burgera je potrebno:
- 300 g mlevenog junećeg mesa
- so, biber
- Za čatni od luka i jabuke:
- 3 luka
- 1 veća zelena jabuka
- 30 g putera
- 2 kašičice smeđeg šećera
- malo cimeta
- 10 ml balzamika
- Prilozi:
- 70 gr miročkog ili halumi sira
- 2 šnite slanine
- 2 kisela krastavca
- 1 pečeno jaje
- dve zemičke za burgere
PRIPREMA
- Isecite jabuke na kockice i luk na tanke režnjeve. Stavite u šerpicu sve sastojke i kuvajte četrdesetak minuta, povremeno mešajući. Pred kraj dodajte balzamiko i ukuvajte još koji minut. Čatni je spreman.
- Dok se čatni kuva, začinite meso solju i biberom, oblikujte dva burgera i stavite na maslinovo ulje da se ispeku sa obe strane.
- Izgrilujte sir u istom tiganju. Šnite slanine stavite u mikrotalasnu pećnicu na minut, kako bi bile hrskave, i ispecite jedno jaje na oko.
- Slažite sve ovim redom: na donji deo zemičke stavite čatni, pa burger. Na burger stavite grilovani sir, jaje i hrskavu slaninicu, preko par kolutova kiselih krastavaca i još malo čatnija od gore. Preklopite drugim delom zemičke i učvrstite roštilj štapićem.
- Poslužite uz domaći pomfrit i naravno, Staropramen.
- Gastroglumčevi saveti: Ukoliko ne možete da nađete sir za grilovanje, uzmite čedar sir u listovima. Pre nego što skinete burger sa vatre, stavite sir preko burgera da se lepo otopi.
- Mi smo probali, i oduševljeni smo time kako se sjajno ovaj burger kombinuje sa pivom. Pošto smo porodicu već oduševili svojim kulinarskim umećima, sad jedva čekamo da se ovim receptom pohvalimo i prijateljima. Sigurni smo da će, uz nenadmašni Staropramen, upravo burger sa čatnijem od jabuka i luka sa grilovanim sirom biti ukus po kom ćemo pamtiti ovo proleće.
- A za još fenomenalnih ideja i saveta kako uklopiti dobru hranu sa još boljim pivom, pratite blog Kako jesti (uz) pivo.