Kuvari otkrili: SVAKA VRSTA LUKA SE SEČE I DINSTA drugačije, evo kako!
Kuvari su podelili i nekoliko uputstva za dinstanje.
Onima koji nisu vešti u kuhinji verovatno je svaki luk isti i ne primećuju neku veliku razliku u jelu kada ga dodaju, ali kuvari su nedavno otkrili da bi tom sastojku trebali pridavati više pažnje.
Nije svejedno koju vrstu dodajete u koje jelo, kako je seckate, ni dinstate, kažu i otkrivaju sve trikove kod pripreme ovog, u mnogim jelima, omiljenog sastojka za dodavanje posebne arome.
Brzo i jednostavno: Ovo su najbolje ideje za ZDRAV I UKUSAN DORUČAK! (RECEPTI)
Žena otkrila jednostavan trik: OČISTI ŠPORET BEZ RIBANJA i vrati mu stari sjaj
DOMAĆI SIRUP OD BELOG LUKA pobeđuje i najjače infekcije - Sastojke sigurno imaš kod kuće (RECEPT)
Ljubičasti luk - nije baš dobar za kuvanje, bolji ukus imaće ako ga dodate u hamburger ili sendvič, kao dodatak mesu koje pripremate na roštilju ili u salati. Ima znatno manje šećera od crnog luka i pun je antioksidansa koji smanjuju rizik oboljenja od raka. Kuvari kažu da ga sečete na kolutove i da svaki kolut potom razdvojite prstima.
Slatki luk - razlika između ovog i crnog luka u izgledu je gotovo neprimetna, kod slatkog je kora malo više narančasta. Ima puno blaži ukus od ostalih vrsta, pa je najbolji izbor ako želite jesti sirovi luk uz, recimo, ćevape, a možete ga koristiti i za umak od paradajza jer sadrži dosta vode. Trebalo bi ga seći na trakice.
Crni luk - najčešće korišćena vrsta kod kuvanja, ima najjači ukus od svih i odličan je izbor kada trebate karamelizirati luk za neko jelo jer sadrži dosta šećera. Režite ga na sitne kockice.
Beli luk - najbolji izbor za meksička jela i salate, ali i kao dodatak na pici jer je najhrskaviji od svih vrsta, ali i najzdraviji jer ima protivupalna svojstva. Reže se na trakice.
Mladi luk - iako ga je najbolje jesti sirovog, može se koristiti i za kuvanje, i to zajedno sa zelenim delom. Obavezno se reže na kolutiće.
Kuvari su podelili i nekoliko uputstva za dinstanje. Prvo, režite luk tako da su otprilike svi komadići jednake debljine i veličine. Radite to ručno jer razne seckalice i blenderi ga u tren pretvore u kašu, a onda se nikako neće moći karamelizirati. Dinstajte na suncokretovom ili maslinovom ulju, a možete koristiti i mast. Luk dodajte u tiganj tek kad se dobro zagrejao, stavite na laganu jačinu i mešajte drvenom varjačom.