LEČI GLAVOBOLJU, NERVNI SISTEM, ČISTI CREVA! Šume su PUNE ove BILJKE, ZDRAVIJA je čak i od belog luka!
Odlična za pripremu čorbi, salate, ali i lekovitih melema za detoksikaciju!
Sremuš je samonikla biljka koju možemo pronaći u šumi na početku proleća. Mnogi nisu upoznati sa time koliko je zapravo lekovita, bogata vitaminom C, mineralom, etarskim uljima, solima, karotinom, belančevinom i mastima.
Veoma je moćna u detoksikaciji organizma i izbacivanju otrova nagomilanih u toku zime, ali i u jačanju imuniteta, čisti krv i creva. Jednako je dobra za pripremu salate, ali je možete ubaciti i u razna variva.
Leči glavobolju, stimuliše nervni sistem. Bere se od marta do juna meseca u zavisnosti od uslova staništa i nadmorske visine. Legenda kaže da je toliko zdrav da je potreban i medvedima kada izađu iz zimskog sna kako bi pročistili svoj organizam.
Dajemo vam tri recepta za pripremu melema od sremuša.
Tinktura od sremuša
Potrebno Vam je 250 grama lukovice sremuša i jedan litar komove rakije.
Nakon što sremuš dobro izgnječite u drvenoj posudi, usitnjene lukovice ubacite u staklenu flašu od 2 litra, a zatim prelijte litrom komove rakije. Flaša sa komovom rakijom i sremušom se ostavi na 2 nedelje na tamnom mestu, uz svakodnevno mućkanje i na sobnoj temperaturi.
Nakon 2 nedelje, potrebno je da procedite sremuš kroz gazu od 2 sloja u novu staklenu flašu i čuvate u frižideru.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/04/07/2780.jpg?itok=In8CTvdy)
Ovo ŽENE nikako NE SMEJU raditi na BLAGOVESTI, a EVO šta je POTREBNO ukoliko ŽELITE BEBU!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/04/07/profimedia-0595582839.jpg?itok=yYX2fpQs)
SIMPTOMI BOLESNE JETRE! Počinje sa SVRABOM KOŽE I žutilom, ukoliko PRIMETIŠ ovo ODMAH se OBRATI LEKARU!
Sremuš i maslinovo ulje
Operite sremuš i ostavite da se skroz osuši, a zatim ga iseckajte na sitno (možete ga samleti u blendru, ali nemojte skroz da ga ispasirate). Sremuš ubacite u teglu od 250 ml hladno ceđenog maslinovog ulja, a po elji dodajte himalajsku so. Možete koristiti ovu smesu kao dodatak kuvanim jelima ili kao preliv za salatu. Osim što je ukusna, imaćete savršenu dnevnu dozu vitamina C.
Med od sremuša
U blenderu oko 300g sremuša sameljite i dodajte u 1 kilogram meda. Med od sremuša konzumirajte dvenom kašikom jednom dnevno.
Napomena: Pre upotrebe prirodnih lekova od sremuša konsultujte se sa svojim lekarom!