Trikovi koje SVAKA DOMAĆICA mora da zna: Evo kako da očistite zagorelu šerpu za manje od 10 minuta
Neki neobični proizvodi omogućavaju brzo čišćenje stana, a ako imate sreće da se odmarate pored kamina, ne zaboravite da povremeno bacite so na vatru da biste sprečili prljanje dimnjaka
Verovatno znamo da sirće dobro uklanja tragove kamenca sa stakla tuš-kabina, slavina ili sudopera, kad prospemo crno vino na tepih ili stolnjak fleku zalivamo belim vinom da izbledi, a mrlje od kafe pokušavamo da očistimo mlekom, ali ima i nekih manje poznatih načina i sredstava za održavanje doma koji su veoma efikasni.
Najneobičnije zvuče saveti za čišćenje koka-kolom, kečapom ili korom od banane, ali većina će verovatno biti zadovoljna ovim veoma nekonvencionalnim sredstvima za čišćenje.
Lek za zagorele šerpe
Najviše bakterija u kuhinji nakupi se na vlažnim sunđerastim krpama i daskama za seckanje hrane, te sa njima treba biti naročito obazriv. Poznato je da te krpe/sunđere treba često menjati, a kada su daske za sečenje u pitanju, zavisi da li su plastične, drvene ili staklene. Plastične daske mogu da se peru deterdžentom za sudove i dezinfikuju nekim od izbeljivača koji uglavnom ubijaju sve mikrobe. Obilno ispiranje je, naravno, neophodno, međutim one uglavnom mogu da se peru i u mašini za sudove. Nekoliko daski za različite proizvode, na primer daska za sirovo meso, daska za kuvano meso, za luk ili čili, svakako će olakšati posao u kuhinji. Zbog lakšeg razlikovanja one bi trebalo da budu u različitim bojama, ali mogu i da se obeleže nekim znakom ili bojom. Staklene daske se čine manje praktičnim i ređe su u upotrebi, ali su odlične za održavanje.
Drvene daske su možda najlepše, ali za njih je neophodna čvrsta, robusna četka pomoću koje se mogu odstraniti sve nečistoće, uz korišćenje vrele vode i deterdženta. Neprijatni mirisi sa njih otklanjaju se tako što se daska pospe solju i istrlja limunom presečenim napola. Da se ne bi sušile i pucale, ove daske redovno treba mazati uljem, najbolje onim od koštica grožđa.
Verovatno nema osobe kojoj jelo nije zagorelo, a prva pomisao posle debakla najčešće je da posuda sa crnim dnom može samo da završi u smeću. Međutim, i za to postoji lek – dovoljno je usuti malo vode u posudu, dodati malo deterženta za veš i lagano kuvati na umerenoj vatri (uz aspirator ili otvoren prozor). S obzirom na to da ovi deterdženti sadrže enzime, crna smesa će se posle nekog vremena lako odvojiti od dna posude.
Ceo tekst pročitajte na tosamja.media