Istraživanje je pokazalo da smo skloni tome da unosimo više kalorija tokom zimskih meseci.
Nekih dana jedemo više, nekih manje - i to je potpuno normalno.
Ipak, jesti previše svakog dana nije pametno, posebno kada to radimo iz dosade - što je čest slučaj od kada je počela pandemija.
Prema istraživanju YouGov-koje je sprovedeno na više od 2000 ljudi, oko četvrtina ljudi hranila se manje zdravo tokom pandemije, a od toga je 63% promenu navika pripisalo dosadi.
Grickalice / Izvor: Profimedia
Istraživanje je takođe pokazalo da smo skloni tome da unosimo više kalorija tokom zimskih meseci.
Evo zašto jedemo iz dosade i kako je razlikovati od gladi.
Uz OVAJ TAJNI SASTOJAK pečeni krompir uvek ispadne hrskav i ukusan!
Možda je stvar monotonije ili želje za grickanjem uz film ili seriju, a možda postoji i neki veći problem poput depresije, anksioznosti i lošeg raspoloženja, tvrdi Rebeka MekManamon. Njena kolegica Bahe Van de Bor kaže da jesti iz dosade ili bilo kakvih emocija nije nužno loše, ali nije dobro praktikovati to često.
čips / Izvor: Profimedia
Van de Bor kaže da možete i sami sebe pitati koliko ste gladni od jedan do deset - jedan je vrlo gladan, a 10 sit i zadovoljan.
- Neretko se žeđ zameni s glađu. Ako ste upravo pojeli obrok ili međuobrok, posegnite za pićem. To će vam pomoći da shvatite jesu li vašu želju za jelom podstakli dosada, glad ili žeđ - rekla je.
čips / Izvor: Profimedia
Obezbedite se zdravim grickalicama kako ne biste unosili previše šećera i loših namirnica. Neka korpa sa voćem bude uvek puna, kupite rižine krekere, proteinske čokoladice, orašaste plodove i semenke. Sve navedeno će vas zasititi, a opet vam pružiti dozu grickalica za kojom žudite.