Žene, DANAS JE PETROVDAN! Uzdržite se od kućnih poslova, ali deci napravite ovo, običaj koji treba ispoštovati
Proslavljamo veliki praznik!
Danas slavimo Petrovdan, praznik koji se u crkvi praznuje pod crvenim slovom. Danas se posvetite molitvi i prijatnim mislima. Kućne poslove i poslove u polju ostavite za drugi dan.
Žene, posvetite se druženju sa članovima porodice, a evo i kako da ovaj praznik proslavite na pravi način.
NE POPUŠTAJU NI PO CENU ŽIVOTA: Ova tri horoskopska znaka naprosto moraju da budu u pravu!
DOKTORKA SAVETUJE: Vitamin D je neophodan za zdravlje, a najbolje da je uzimati u ovoj kombinaciji!
Postoji verovanje da na današnji dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu, a iz toga se razvio čitav niz običaja.
Na ovaj praznik ne ide se u polje i ne počinju teški poljoprivredni radovi, a naročito se ne uprežu konji u kola.Postoji verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu. Iz tog razloga razvio se čitav niz običaja među kojima je i ono da u novoj godini pre Petrovdana ne treba jesti jabuke.
Još jedno verovanje, naročito rasprostranjeno u Vojvodini, takođe povezuje jabuku i Petrovdan. Onaj ko se na ovaj praznik gađa jabukama, ili ih udara jednu o drugu, priziva grad i vremenske nepogode. Stara, autohtona sorta ranih jabuka koje dozrevaju oko ovog praznika naziva se "petrovača", od koje se pravi petrovdanski kolač sa jabukama.
Žene na ovaj dan mese kolač od jabuka, koji se naziva Petrovača. U pripremi kolača učestvuju i deca, pa majke ovaj običaj smatraju jednim od najlepših.
Petrovača ili Petrova pita se pravi na sličan način kao i lenja pita, a ako volite kolače sa jabukama, ovaj će vam se definitivno svideti.
Sastojci:
- Za testo:
- 1 šolja masti
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka
- 1 jaje
- 1 žumance
- 450 g brašna
- 1 limun
- 1 prašak za pecivo
- Za nadev:
- 1 kg jabuka petrovača
- 2-3 kašike šećera
- 1/2 kašike cimeta
- 3 kašike prezle
Priprema:
Penasto umutite jaje, žumance, mast i šećer. U tu smesu sipajte mleko i rendanu koru limuna, pa promešajte. Na kraju dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umesite testo koje se ne lepi (ako je potrebno dodajte još brašna). Podelite testo na 2 dela i oblikujte loptice. Tepsiju premažite, pa stavite prvo testo koje ste prethodno razvukli. Preko pospite nadev koji ste napravili tako što ste jabuke očistili, izrendali i posuli cimetom i prezlama. Preko nadeva pospite šećer i stavite drugo testo koje ste razvukli oklagijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-45 minuta, pa gotovu pitu ako želite pospite vanilin šećerom.