5 mitova o proizvodima BEZ GLUTENA u koje odmah treba da PRESTANETE da verujete!
Nije na odmet znati...
Veoma često se ističe štetnost glutena, a favorizuju proizvodi koji ga ne sadrže. Međutim, ovakva ishrana nije baš za svakoga i ukoliko ne postoji zdravstveni razlog (npr. celijakija), nema potrebe da ga izbacite iz upotrebe.
Ipak, postoji nekoliko mitova koji su vezani za bezglutenske proizvode, a u koje bi trebalo da prestanete da verujete:
AU, KOLIKO JE SMRŠALA - OCRTAVAJU SE I TRBUŠNJACI: Tijana Dapčević gori u mini bikiniju! (FOTO)
"NIKOME NE TREBA JADNICA" Snežana Dakić gađa u centar, progovorila o ženama koje prave NEPOTREBNE ŽRTVE
UTIČE NA MOZAK, STVARA REPRODUKTIVNE I SLUŠNE PROBLEME: Ovaj modni trend svi vole, a izuzetno je OPASAN!
1. Imaju manje aditiva
Proizvodi bez glutena i dalje mogu da sadrže mnogo aditiva. To što ne sadrže gluten, ne znači da nemaju aditive, koji im produžavaju trajnost ili davaju određene karakteristike (veštačku boju, aromu, zaslađivače itd.)
2. Imaju bolji način proizvodnje
Proizvodi bez glutena ne moraju biti bio ili organski. Način uzgoja i prerade može biti potpuno isti kao kod konvencionalnih proizvoda sa glutenom.
3. Imaju manje kalorija
Nećete uneti manje kalorija ako jedete proizvode bez glutena. Ovi proizvodi i dalje imaju energentsku vrednost, koja može biti ista ili veća od običnih namirnica, što zavisi od njihovog sastava. Dakle, nećete smršati ako svoj izbor zasnivate isključivo na ovom principu.
4. Imaju manje transmasnih kiselina
I ova činjenica zavisi od sastava, pa se mora pogledati nutritivna tablica, a ne samo oznaka "gluten free".
5. Imaju manje dodatog šećera
Dodati šećer nema veze sa tim da li je proizvod "gluten free". Opet se mora proveriti sastav proizvoda - navodi nutricionistkinja Marizela Šabanović