Bakina PRAZNIČNA POGAČA - Očaraće vas koliko je mekana, jednostavna za pravljenje, ukus TRADICIJE
Pogača koja će ulepšati svaki praznični dan. Toliko je mekana i ukusna, topi se u ustima. Iako je prelepog izgleda i deluje komplikovano za spremanje, uopšte nije, pa se može spremiti i nekog "običnog" dana, jer će vam se toliko dopasti, da je za praznike neće biti dosta.
Postaće vam jedan od omiljenih recepata. Pogača sa sobom nosi našu tradiciju, jer je od davnina spremaju naše bake. Ukus i miris će ukrasiti sveukupni praznični doživljaj.
Počela je NEKONTROLISANO da ZEVA i mislila je da je to posledica KORONE, ali se ispostavilo da ima STRAŠNU BOLEST - "Moj život je sad BORBA"
Da se OPORAVITE PRE PRAZNIKA! Ove namirnice čine ČUDA protiv PREHLADE i GRIPA, a među njima je jedna koju SRBI OBOŽAVAJU
Potrebno je:
- 500 ml mlakog mleka
- 2 žumanca
- malo ulja
- 30 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- 900 gr brašna
- 50 gr maslaca ili margarina
Priprema:
Razmutiti kvasac sa šećerom u malo vode, kad nadođe sipati u vanglu. Dodati žumanca, ulje, mleko brašno, so i zamesiti srednje testo Ostaviti da odmori 30 minuta, na sobnoj temperaturi. Istresti na sto posut brašnom. Podeliti na 8 loptica po 150 gr i svaku zamesiti rukom, pa pokriti 10 minuta. Razviti loptice da budu veličine tanjira, premazati tanko malsacem. Od pola pa na dole zaseći tanke trakice, ali ne do kraja, pa uviti testo odozgo na dole formirajući kiflicu. Saviti ćoškove na dole kao potkovicu. Pleh podmazati pa poredjati kao u Videu. Napraviti osam malih loptica kao veći klikeri i staviti u sredinu. Četiri umočiti malo u vodu, pa u susam,i staviti u sredinu ostale četiri, koje ostaju čiste. U sam centar staviti lopticu umočenu u crni susam. Iseći tanke trakice, uviti i formirati male ružice i staviti u sredinu svake kiflice. Ostaviti pokriveno da poraste, pa premazati žumancetom. Posuti susamom i peći na 200 stepeni C, 50-60 minuta. Pred kraj pokriti folijom. Uživajte!