BEZ OVE ŽITARICE JELENA ĐOKOVIĆ NE MOŽE DA ZAMISLI DAN: Topi masne naslage, telo čisti od toksina i jača imunitet
Žitarica kinoa je godinama obavezna namrinica na meniju Jelene i Novaka Đokovića.
Novak Đoković trenutno učestvuje na Vimbldonu, a njegova supruga Jelena Đoković pruža mu veliku podršku sa tribina. I Novak i Jelena poznati su po zdravom načinu života i posebnoj ishrani, a svojevremeno se pisalo i o tome da su iz svoje ishrane izbacili meso, što je Noletu pomoglo da očuva zdravlje i fizičku formu, pa i u 35. godini života igra nestvarno zahtevan tenis.
Jedna od namirnica koja je neizostavni deo ishrane u porodici Đoković je kinoa. Kinoa ne goji i sastavni je deo obroka Jelene Đoković i njenog supruga.
Pravo je vreme da spakuješ kofere, a mi ti pomažemo! Evo popisa obavezne obuće za letovanje!
DIJETA ZBOG KOJE CECA IMA DEVOJAČKU KILAŽU U PETOJ DECENIJI: Vrlo je jednostavna, dve namirnice su ključne
Kinoa je seme koje ne sadrži gluten, a vodi poreklo iz Južne Amerike, iz regije Anda. Ona je fantastičan izvor proteina, vlakana, vitamina B i gvožđa, a uz to sadrži i svih osam amino kiselina. Narodna medicina koristi kinou za lečenje gihta, tumora, hemeroida i išijasa.
Kinoa je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kinou u svoju ishranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilni rad creva.
Narodna medicina kinou još koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.
Kinoa kao kulinarsko čudo
Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa kakva se dobija samo kuvanjem mesa.
Korisne osobine se manifestuju i u prisustvu vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normalizuju njegovu funkciju. Pošto kinoa nema određen miris, u jela se zato dodaje beli i crni luk, kao i ostali začini. U nastavku donosimo tri sjajna recpeta sa kinom...
Kaša od kinoe
Potrebno je:
- 1 šolja kinoe
- 10-15 jagoda
- 2 šolje kokosovog mleka
- 1 šolja vode
- 3 banane
- 5 urmi
- 1 jaje
- 1,2 kapi esencije vanile
- cimet
Priprema:
Kinoa se opere i kuva se u vodi i jednoj šolji kokosovog mleka dok joj zrnca ne popucaju. Svi ostali sastojci se samelju u blenderu. Dolivamo u već skuvanu kinou. Meša se i ostavlja se da se krčka još 3-4 minuta. Razliva se u posudice i stavlja se u frižider. Po želji u kašu možete da dodate grudvu maslaca dok je vruće.