Raste u svakom dvorištu - svi je gaze, ne znaju koliko je zdrava: Biljka odlična za asmatičare, čisti pluća i ceo organizam
Podstiče varenje i veoma blagotvorno deluje na želudac!
Bokvica je u narodu još poznata kao trputac, žilovak ili konjska rebra. Postoji preko dvesta vrsta bokvice, ali mi mi se većinski susrećemo sa onom čiji su listovi pljosnati i široki, cvet joj je mali i nanizan kao pletenica.
Bokvica se deli na muške listove koji su uski i ženske koji su široki. Bokvicu možete pronaći gotovo na svakoj travnatoj površini, po naseljima, dvorištima, livadama, šumama, pašnjacima i tako dalje. Međutim ono što mnogi ne znaju je koliko je bokvica zapravo zdrava.
Primena bokvice je veoma široka. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, no poznatija je kao mali lekoviti saveznik. Iako krhkog izgleda ova biljka ima mnoga lekovita svojstva. List bokvice sadrži tanin, pektin, limunovu kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.
ČUVENA DEVOJKA SA KRILIMA raznežila sve! Dejana je rođena bez ruku, a snimkom gde HRANI ćerkicu dokazala da je MAJČINSKA ljubav svemoguća
U litar vodke doda se ova biljka– Stari manastirski recept za mnoge tegobe, čuva srce, uklanja umor
Protiv kašlja, astme
Bokvica ili trputac je sjajan lek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova lekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit.
Bokvica je odlična za tretiranje svih vrsta rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa, ugriza. Ako stavite list bokvice u cipele, izlečićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.
Varenje i čir na želucu
Ovim se sigurno leči čir na želucu i dvanestopalačnom crevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno lekovita biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.
Sok od bokvice, sastojci za jednu osobu:
- 300g listova bokvice
- kg livadskog meda
Potrebno vreme za pripremu ovog leka je oko 30 minuta. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samleti ih na mlinu za meso. Pomešati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.
Savet:
Potrebno je samleti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove. Dobije se oko 2 tegle od 680 ml mešavine.