Šećeraši, nije tačno da NE SMETE da jedete voće, barem ne sve! Dijetetičarka otkrila da jedno čak POMAŽE kod bolesti - evo koje!
Ukoliko mislite da je jabuka, niste u pravu!
Dijetetičari su savetovali dijabetičare da biraju borovnice umesto drugog voća.
Stručnjak za ishranu specijalizovan za negu dijabetesa rekao je da su male plave voćkice poželjnije jer nose najmanji rizik od izazivanja potencijalno opasnog skoka šećera.
Ukoliko primetite ovo na OBRVAMA, odmah kod LEKARA! Promene na njima mogu ukazivati na OZBILJNE PROBLEME - najopasnije PROREĐIVANJE
Zašto se u porodici Vuleta ne jede KIKIRIKI? Marko otkriva šta se dešava u organizmu kada ih jedete, mnogo bolja ZAMENA je ovo!
Oko 740 000 Srba ima dijabetes tipa 2 - pri čemu telo ne proizvodi dovoljne količine hormona insulina, koji pomaže u pretvaranju šećera u hranu u energiju.
Bolest uzrokuje nakupljanje glukoze u krvotoku, što dovodi do skokova šećera u krvi, što vremenom dovodi do niza ozbiljnih komplikacija poput inficiranih rana i srčanih problema.
Džoselin Loran, dijetetičarka za dijabetes na Univerzitetu Merilend Čarls Regionalnog medicinskog centra, otkrila je zašto preporučuje jednu šolju borovnice svojim pacijentima sa dijabetesom ili onima koji su u opasnosti od ovog stanja.
- Prvo, oni mogu da spreče skokove šećera u krvi zbog visokog sadržaja vlakana, što usporava oslobađanje voćnih šećera u krvotok, rekla je.
Jedna šolja borovnica sadrži oko 3,6 grama vlakana, u poređenju sa bananom koja sadrži 3,1 gram.
Jabuka sadrži nešto više vlakana - ali borovnice imaju 4 grama manje voćnog šećera.
Prema studiji, konzumiranje 80 odsto kalorija pre 13 časova moglo bi da pomogne u sprečavanju dijabetesa tipa 2.
- Štaviše, kaže Loran, rizik od dobijanja na težini je veoma nizak sa većim porcijama, za razliku od nekih drugih voća - zbog veoma malog broja kalorija.
Jedna šolja sadrži samo 84 kalorije, dok jedna šolja banane ima otprilike 105.
Pionirske studije su otkrile da ishrana sa veoma niskim kalorijama, koja dovodi do značajnog gubitka težine, zapravo može dovesti do remisije bolesti.
Borovnice su takođe pune hranljivih materija koje podržavaju nekoliko aspekata zdravlja. To uključuje vlakna, vitamine C i K i mangan. Mangan je mineral u tragovima koji pomaže telu da formira vezivno tkivo i kosti i pomaže zgrušavanju krvi.
Pregled iz 2023. u časopisu Food Production, Processing and Nutrition sugeriše da polifenoli biljnog jedinjenja u borovnicama mogu poboljšati šećer u krvi, smanjujući rizik od dijabetesa.
Gospođa Loran sugeriše da su sveže, smrznute ili konzervisane borovnice sve nutritivno jednake. Međutim, verovatnije je da će konzervisane sorte imati sirup, koji sadrži dodatni šećer.
- Potražite one konzervisane u laganom sirupu i isperite bobice u cedilu pod vodom pre konzumiranja… da biste smanjili sadržaj šećera, rekla je gospođa Loran.