Budite VEOMA OPREZNI ako KUPUJETE ovakav KROMPIR! Niste ni svesni kakvom se riziku izlažete
Svi ga imamo u kihinji, ali pod posebnim uslovima može postati veoma opasan.
Krompir je namirnica koju gotovo uvek imamo kod kuće jer je paktičan, može se spremiti na mnogo načina, a pritom je i ukusan, i daje puno energije. Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mestu, duže će ostati svež, međutim, retko kome se nikada nije dogodilo da mu krompir proklija pre upotrebe, pogotovo jer većinom živimo u stanovima i nemamo mogućnost da ga smestimo na hladno mesto.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/04/29/zorica_2.jpg?itok=AAjNwpW4)
Lidija Vukićević (60) otkrila tajnu svog MLADOLIKOG IZGLEDA: Izbacila je 1 namirnicu iz ishrane - JEDNOSTAVNO JE!
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/04/29/fdfasdfdsfd.jpg?itok=BIzXHngb)
Zovu je "PROLEĆNA INFUZIJA"! Ovo je NAJMOĆNIJA BILJKA koju imate u dvorištu, ČISTI JETRU, KOŽU, izbacuje višak soli!
Činjenicu da je proklija obično ignorišemo. Jednostavno uklonimo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv. Na šta treba obratiti pažnju, i ako ga kupujete ili već imate u ostavi.
Treba proceniti koliko je krompir proklijao - da li su klice kratke i nema ih puno ili su se već dosta razrasle. Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja.
Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir. Ako je krtola, osim što ima klice, mekana i naborana, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smela više da se jede. Ali, ako je krompir i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedite i dalje. Jedno je jasno - klice, isto kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.