OPREZ - Ovakav KROMPIR je nešto NAJNEZDRAVIJE što možete pojesti, a evo kako da birate pri kupovini
Nutritivne prednosti i mane krompira.
Krompir je skrobno, korenasto povrće koje je osnovni izvor hrane u mnogim delovima sveta. Iako važi za povrće koje se najčešće koristi u ishrani, često se smatra nezdravim zbog pretežne upotrebe u industriji brze hrane.
Međutim, krompir ima mnoge nutritivne prednosti. Oni obezbeđuju niz esencijalnih vitamina i minerala kao što su vlakna i kalijum. Takođe, sadrže antioksidante i druga zaštitna jedinjenja biljaka. Sorte poput ljubičastog, crvenog i slatkog krompira ističu se zbog visokog sadržaja hranljivih materija, ali priprema je važan faktor u tome koliko je krompir uopšte zdrav.
Evo kako da IZBELITE JAJA i ofarbate ih u DEKUPAŽ tehnici! Jednostavno, brzo i lako po bakinom receptu (VIDEO)
PRVA u svetu primila je REVOLUCIONARNU vakcinu za trostruko negativan RAK DOJKE, a sada je podelila svoje ISKUSTVO sa ženama
Ljubičasti krompir - Bogat je korisnim biljnim jedinjenjima, uključujući antocijane (vrsta oksidanata). Antocijani su biljni pigmenti koji voću i povrću daju ljubičastu, plavu ili crvenu boju. Pored toga što hrani daju određeni pigment, antocijani su korisni za zdravlje štiteći ćelije od oštećenja i smanjujući upalu, a mogu pomoći i u smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Istraživanja pokazuju da ljudi koji konzumiraju ishranu bogatu antocijanima imaju manji rizik od određenih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca i dijabetes tipa 2. Odličan je izbor za kontrolu šećera u krvi u poređenju sa ostalim sortama krompirama.
Crveni krompir - odličan je izvor flavonoidnih antioksidanata kao što su kvercetin, katehin i rutin. Crveni krompir sadrži dvostruko više flavonoida u poređenju sa belim krompirom. Oni su takođe bogat hranljivih materija. Jedna porcija zadovoljava čak 14% naših dnevnih hranljivih potreba. Bogat je vitaminom C i kalijumom koji pomaže pri regulisanju krvnog pritiska i održavanju zdravlja srca.
Slatki krompir - jestivo korenje koje pripada različitim porodicama biljaka. On se najčešće grupiše sa krtolama poput belog, crvenog i ljubičastog krompira. Međutim, slatki krompir je prepun karotenoida provitamina A, kao što je beta-karoten. Vitamin A, kojim je obogaćena ova vrsta krompira, neophodan je za nekoliko kritičnih procesa u telu, kao što su imunološka funkcija, rast ćelija i vid. Karotenoidi takođe utiču i na sprečavanje određene vrste raka. Bogat je vlaknima, vitaminom B, Vitaminom C i kalijumom.
Sav krompir, uključujući i beli, može se uključiti u zdravu ishranu. Da bi se hranljive vrednosti zadržale, mora se obratiti pažnja na njegovu pripremu. Prženjem se uništavaju oksidanti, kao i nivo vitamina C. Pržena hrana, pomfrit i čips od krompira imaju visok nivo AGE, što može oštetiti ćelije kada nivoi postanu previsoki u telu. Pržena hrana, uključujući i krompir, može povećati rizik srčanih oboljenja i raka dojke.