Samo TRI ŠOLJICE dnevno bi vam mogle PRODUŽITI ŽIVOT! Kineski naučnci otkrili NAPITAK koji DOKAZANO USPORAVA STARENJE
Studija s Univerziteta u Sičuanu pokazuje da konzumiranje otprilike tri šoljice čaja dnevno, posebno crnog i zelenog čaja, može usporiti biološko starenje. Istraživači su otkrili da zdrave hemikalije u čaju, poput polifenola, teanina i kofeina, "pozitivno utiču na starenje" smanjenjem oštećenja ćelija, čime organi duže zadržavaju funkcionalnost
Tri šoljice čaja dnevno moglo bi da uspori biološko starenje, pokazuje studija.
Zdrave hemikalije u crnom i zelenom čaju mogle bi da "pozitivno da utiču na starenje" smanjenjem oštećenja ćelija kako bi organi duže radili, rekli su kineski istraživači.
MENOPAUZA se javlja i kod MUŠKARACA! Kako prepoznati KRIZU SREDNJIH GODINA - evo šta se dešava sa PSIHOM i TELOM!
PROMENILA POL iz žene u muškarca - Pri vađenju materice lekari doživeli ŠOK: Ovaj slučaj DIGAO SVET na noge
Najveće koristi su uočene kod ljubitelja piva, ali i kod ostalih se videlo poboljšanje nakon određenog perioda konzumiranja.
Dr Ji Ksiang, sa Univerziteta u Sičuanu, rekao je: - Otkrili smo da konzumiranje otprilike tri šoljice čaja dnevno može imati koristi protiv starenja.
- To bi moglo biti zbog činjenice da čaj sadrži brojna bioaktivna jedinjenja.
Prethodna istraživanja su pokazala da pijenje čaja može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.
Čaj sadrži polifenole, koji su moćni antioksidansi koji takođe mogu pomoći u zaštiti od raka i neurodegenerativnih bolesti poput demencije.
Najnovija studija, objavljena u časopisu "Elsevier The Lancet Regional Health - Vestern Pacific", proučavala je kako piće utiče na biološko starenje - koliko brzo ćelije propadaju.
Istraživači su pogledali podatke od 5.998 odraslih u Britaniji starosti od 37 do 73 godine i 7.931 od 30 do 79 godina u Kini.
Pitali su ih o tome koliko čaja piju, uključujući zeleni i oolong čaj, kao i crni čaj, koji se obično meša sa mlekom u Britaniji.
Njihovo biološko starenje je mereno korišćenjem specijalnih testova krvi koji posmatraju promene u DNK ljudi.
Ispijanje bilo koje količine čaja smanjilo je brzinu starenja tokom prosečnog dvogodišnjeg praćenja, a poboljšanja su dostigla vrhunac na tri šoljice dnevno.
Dr Ksiang je rekao: - Čaj sadrži različita bioaktivna jedinjenja, kao što su polifenoli, teanin i kofein, što može biti povezano sa njegovim potencijalnim efektima protiv starenja.
- Prijavljeno je da polifenoli moduliraju mikrobiotu creva, što može imati važan uticaj na regulisanje promena u imunitetu, metabolizmu i kognitivnim funkcijama koje su povezane sa uzrastom.