DOMAĆI HLEB BOLJI NEGO IZ PEKARE: Jedan trik čini koricu posebno hrskavom, a unutra je mekan (RECEPT)
Recept za najmekši domaći hleb koji svima uspeva, a jednostavno se sprema.
Hleb je posebno ukusan kada je tek pripremljen i kada cela kuća zamiriše na njega.
Za one koji se spremaju da umese hleb kod kuće treba da znaju da brašno treba da bude sobne temperature i treba da je prosejano, jer tako će biti rastresito i imaće bolju teksturu kad naraste.
KADA OSETITE BOL U RAMENU, ODMAH SNIMITE PLUĆA: Ovaj simptom može da ukazuje na NAJGORE, javite se lekaru
OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE PRAZNOG STOMAKA: Jedan zdrav napitak pravi haos u telu ako ga ujutro pijete
Potrebno je:
- 300 ml mleka ili vode
- 15 gr svežeg kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- 500 gr brašna
- soli
Priprema:
U mlako mleko rastvoriti kvasac, dodati šećer, promešati i sačekati da zapeni. Dodati u ulje brašno i so i sve rukama izmesiti ili mikserom.
Testo ne sme biti tvrdo, srednje, više mekše. Ako vam je testo tvrdo dodajte malo mleka. Obrađeno testo pokrijte kesom i krpom i ostavitie na toplom da se udvostruči.
Istresti na sto koji ste pobrašnjavili i uviti ga u dužu kiflu. Iseći testo na 6 jednakih komada (izmeriti na vagu) pa ih rukama obraditi oblikujući loptice.
Pokriti folijom i krpom da odmore 10 minuta. Malo rukama razvući testo kao manji tanjirić pa uviti u rolnicu da krajevi budu uži. Spojene krajeve spojiti. Ređati u pleh.
Oštrim nožem ili novim žiletom malo zaseći hlebčiće na 5-6 mesta na površini pa pokriti i ostaviti da odmaraju 20 minuta. Žumance umutite sa kašikom mleka ( može i samo mleko) i premazati.
Posuti krupnom solju. Peći na 200 stepeni C oko 30-35 minuta Ako želite mekši hleb uvijte u krpu, ako želite hrskav ostavite samo da se ohladi. Najlepši miris domaćeg hleba.