Zbog ovoga SE GOJIŠ: Svi prave ove GREŠKE kada DORUČKUJU, tako se NAGOMILAVAJU kalorije i MASNE NASLAGE
Obrati pažnju!
Ukoliko imate problema sa nagomilavanjem kilograma, a realno, ne jedete mnogo i krećete se dovoljno ili bar minimalno u toku dana, problem možda leži u doručku koji preskačete ili je preobilan sa druge strane.
Bitno je da ujutru jedete i doruča jeste bitan obrok, ali to ne znači da treba da u ovo vreme treba da unesete sve kalorije koje su predviđene za ceo dan.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/12/08/screenshot_from_2021-11-22_07-39-28.jpg?itok=QT0QVkS2)
Dobro POZNAT SINDROM - psihijatar OTKRIO DIJAGNOZU Miljane Kulić: Pre OBRAČUNA i diskvalifikacije tražila ove LEKOVE
Preskačete doručak
Preskakanjem doručka uskraćujete svom telu odmah na početku dana sve potrebne nutrijente.
Pijete samo kafu
Ako čim ustanete, prvo popijete kafu, pa onda doručkujete, time štetite vašem želucu.
Nemate vremena za doručak
Ovo je za nijansu bolja varijanta od prethodne dve, ali i dalje nedovoljno dobra, jer ovakav doručak ima hranljivu vrednost, ali malu.
Najčešće ga čine ugljeni hidrati, šećer i skrob. Ugljeni hidrati se brzo razgrađuju na osnovne molekule šećera, a skrob se pretvara u glukozu, pa naglo podiže njen nivo u krvi. Povišen nivo šećera u krvi je veoma loš za telo, odnosno stvara opasnost od pojave dijabetesa.
Deo ugljenih hidrata koje pojedete takvim doručkom su izvor energije, koja je kratkotrajna jer se ono što ne potrošimo pretvara u energetsku rezervu i masnoću. Ubrzo nakon ovakvog doručka ćete biti gladni, odnosno još gladniji nego što se bili i javiće se potreba za slatkim, jer vam opada šećer.
Previše jedete za doručak
Poslednja greška koju pravimo jeste bogat doručak. Obilan doručak, s mnogo hleba, žitarica, meda ili suhomesnatih proizvoda sadrži mnogo kalorija i masti, a nakon njega se osećamo kao da smo ponovo spremni da legnemo, a ne da izvršavamo svakodnevne obaveze. Preterivanje nikada nije dobro, pa tako ni u doručku.
Žitarice, koje često kupujemo jer nam se čini da su izuzetno zdrave i preporučljive, imaju između 30 i 40 odsto šećera, a sve iznad 15 odsto je previše.
Šta sadrži idealan doručak?
Idealan doručak je onaj koji je izbalansiran i sadrži mešavinu uravnoteženih nutrijenata, odnosno namirnica koje imaju nizak glikemijski indeks i koje ne podižu nivo glukoze, jer u krvi treba da postoji konstantna koncentracija šećera.
Dan je dobro započeti čašom vode kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost tokom sna i hidriralo telo, mlečnim proizvodima (kravlji ili posni sir, jogurt, kiselo mleko), kao i orašastim plodovima, semenkama, jajima, žitaricama, svežim voćem i povrćem.