EMINA GLADUJE PO 48 SATI: Pridržava se dijete koju Srpkinje obožavaju, a niko ne zna JEZIVE POSLEDICE
Iako povremeni post, odnosno autofagija, ili intermitant fasting kako se ova dijeta još zove, mogu biti dobri po organizam, postoje i posledice o kojima niko ne govori, a trebalo bi.
Autofagija, intermitant fasting, odnosno povremeni post, jedna je od najppularnijih dijeta kako u svetu, tako i kod nas. S obzirom da je često preporučuju i slavne ličnosti, nije iznenađenje što brojne dame upravo na ovaj način pokušavaju da se ratosiljaju viška kilograma.
Tako je, primera radi, i Emina Jahović, koja je poznata po izrazito vitkoj liniji, nedavno priznala da često praktikuje autofagiju, te da obavezno svakog meseca ne jede 48 sati.
MA KAKVA DIJETA! Glumica ZAPALILA mreže, pokazala kako se DETOKSIKUJE, koža joj BLISTA, nema GRAM viška (VIDEO)
DOKTORKA UPOZORILA: Uzimanje ovog VITAMINA može da SKRATI ŽIVOT, ne sme se konzumirati svakodnevno, rezultat je istraživanja
- Gladujem jednom mesečno. To radim već neko vreme. Ne jedem po 48 sati tačno - priznala je Emina i podelila na svom storiju detalje aplikacije koja joj pomaže da se pridržava ovog režima.
Međutim, pre nego što vas "zavedu" rezultati pevačica i glumica koje se kunu u ovakve režime, bitno je da znate da iako je povremeni post veoma zdrav za organizam, ovakav način ne samo što nije za svakog, već može i dovesti do ozbiljnih posledica o kojima niko ne priča.
Šta je autofagija?
Autofagija (autophagy) je složenica nastala od dve grčke reči: auto - samo i phagy - jedenje. U bukvalnom prevodu, dakle, autofagija znači jedenje samoga sebe.
Autofagija je prirodni proces u kojm se naše telo rešava međućelijskog 'otpada' i ćelija koje više ne mogu da služe svojoj svrsi. Odgovor je u povećanu nivoa peptidnog hormona glukagona u telu koji se otpušta kada je količina insulina niska. Isto tako, kada količina insulina u našem telu raste, količina dostupnog glukagona naglo opada.
Kada jedemo ceo dan, ne dajemo telu dovoljno vremena da se obračuna s takvim 'otpadom' i ćelijama koje treba da razgradi, odnosno nema priliku da se odmori i regeneriše. U tom slučaju je organizam fokusiran na novounesenu energiju i nutrijente koje treba rasporediti na predviđeno mesto. Upravo je to naučna pozadina iza jednog od najpopularnijih načina ishrane - povremeni post.
Kako se autofagija aktivira i pokreće?
Važno je razumeti da je autofagija prirodan proces, ali mu je potreban okidač, odnosno način na koji ćete aktivirati proces u organizmu.
Kao glavni pokretač autofagije izdvaja se post, odnosno gladovanje. Naime, potrebno je određeni broj sati ne unositi nikakve kalorije u sebe da bi se autofagija pokrenula. Telo posle 12 i više sati ulazi u metaboličko stanje koje zovemo ketoza.
U ovom stanju, telo počinje da koristi masti iz organizma kao svoje gorivo, sagorevajući ih, što je i cilj svakoga ko želi da izgubi višak kilograma. Kada završi sa mastima - organizam kreće u potragu za ćelijama sa oštećenjima i različitim neželjenim pojavama u telu koje tada postaju njegovo “glavno jelo”.
Pravila
Autofagija zapravo ima samo jedno pravilo - ne jesti minimum 12 sati, a idealno uzmeđu 12 i 16 sati.
Što se tiče namirnica koje se unose na ovom režimu, ne postoje striktna pravila i nema brojanja kalorija, ali je svakako preporuka da izbor budu zdrave i hranljive namirnice, kako bi vaše telo u periodu kada je dozvoljeno da jedete dobilo sve što mu je potrebno.